5. 2. 2012.

Focaccia

Evo da i ja napravim svoju fokaću. U ovim zimskim danima, -10, nema ničeg boljeg od vruće rerne koja greje celu kuću, i mirisa pečenog hleba. Ovo je moja varijanta italijanskog hleba koja ima, naravno, beli luk, jer ja volim miris i ukus belog luka. Još nisam počela da ga stavljam u kolače. :-)
Moja fokaća nema puno začina, jer ova je proba, a i zima je pa nema čeri paradajza koji bih sigurno stavila da sam imala. Zato su tu beli luk i ruzmarin (suvi). Imam na terasi svežeg ruzmarina u saksiji, ali bilo mi je žao da ga na ovako niskoj temperaturi sečem. Dobro sam ga ušuškala, i nisam htela da ga diram.

Potrebno je:
10g kvasca (ja sam stavila sveži, nikad ne koristim suvi)

1 šolja vode (300ml vode mlake)
1 kašičica šećera
3 kašike maslinovog ulja
500 g brašna +- (ja sam koristila brašno za crni hleb)
1 kašičica soli
3 čena belog luka
1 kašičica suvog ruzmarina

U veću šolju (činiju), izmrvite kvasac, dodajte šećer, i nalijte mlakom vodom. Ostavite da kvasac uskisne.
U vanglicu sipajte manju količinu brašna, lako ćete dodati još ako je potrebno, posolite, sipajte ulje. Očišćeni beli luk posolite tako se neće lepiti za prste i nož) i sitno ga iseckajte. Ako niste zadovoljni krupnoćom  uzmite tučak i pritiskajte dok ne bude sasvim sitan,tako sam ja radila. Sastavite beli luk i ruzmarin i dodajte brašnu.
Kvasac dodajte brašnu i mešajte dok ne dobijete testo koje se odvaja od ruku. Pobrašnite vanglu i stavite testo da se odmara i da nadođe na toplom mestu,  da duplira veličinu.
Kad je testo poraslo, premesite ga i stavite ga u nauljen pleh( odredite sami), rukama ga razvucite i oblikujte. pospite ga morskom solju, ruzmarinom i ostavite 15 minuta da se odmori. Pecite fokaću na 150 stepeni 20 minuta (vi najbolje poznajete svoju rernu). Izvadite je iz rerne i premažite je blago maslinovim uljem, pokrijte je krpom i ostavite da se potpuno ohladi.
Mislim da će se dobro slagati sa ovim pihtijama koje sam jutros napravila i sa podvarkom koji se trnutno krčka na šporetu.
Degustacija je uspela, položile smo fokaća i ja:-)




2 коментара:

  1. Jako volim aromatične i mirisne focaccie kao što je i ova tvoja. Odlična je i jako dobro izgleda !

    ОдговориИзбриши
  2. Pravila sam je dva dana zaredom, u drugu sam dodala crne masline, čini mi se da je bila ukusnija.

    ОдговориИзбриши