17. 11. 2012.

Domaće kiselo mleko

Prošlog meseca sam iz opravdanih razloga preskočila učešće u igri "ajme koliko nas je ", iako sam kupila NUTELU.
Sada kada sam videla temu, a pogotovo predlog, odmah sam se prihvatila posla.
Pletenice sa spanaćem  su prvobitno trebale da budu ulaznica za igru, međutim kada sam videla predlog domaćice - domaće kiselo mleko, prisetila sam se vremena kada sam to svakodnevno radila. Krenule su emocije, navirale uspomene, sada je to mnogo jače osećanje jer su deca sada samostalna.
Domaće kiselo mleko sam pravila dok su mi deca bila mala, jer deci želite domaće, provereno i sigurno, a to možete samo ako to sami napravite.

Deca su moja neiscrpna tema i o njima mogu u svako doba i satima da pričam . Da ovo ne preraste u "roditeljski forum", prelazim na pravljenje recepta.


Potrebno je:

1 litar mleka (običnog, ne dugotrajnog)
3 kašike kisele pavlake (20 %)

Postupak kiseljenja mleka je veoma jednostavan.
Mleko skuvajte i ostavite da se hladi na nekom mestu gde će vam stajati cele noći, a da vam ne smeta. Mleko ostavite da se ohladi (ne potpuno), treba da bude mlako. Proverite kako drugo nego malim prstom.

3  kašike pavlake umutite sa 4 kašike mlakog mleka. Pavlaku umutite u mleko, promešajte i ostavite da se potpuno ohladi. Ohlađeno mleko zatvorite, pokrijte krpom i ostavite da stoji na toplom mestu, ja ostavim mleko blizu šporeta i obično preko noći. I važno je da šerpu ne pomerate.
Jednostavnije ne može biti.

Sada imate veći  izbor mleka, sa raznim procentima masnoće i raznih proizvođača, čak postoje i više vrsta kiselih mleka. Ranije je to bilo jednostavnije, jedna vrsta
.
Ovo je bio moj recept, i hvala vam što ste me vratili u najlepši deo života, kada sve radite za mala bića koja zavise od vas. Želite im sve najbolje i trudite se da im sve date kvalitetno i između ostalog i hranu koju koriste.
1 коментар: