Lavanda mi je omiljena začinska biljka. Već duže vreme je koristim u jelima, uglavnom u kolačima (crème brûlée, a pravila sam i fokaču sa lavandom). Rezultati su zapanjujući, jednostavno morate probati i uveriti se u lepotu ukusa.
Potrebno je:
320g brašna
1 prašak za pecivo
na vrh kašičice soli
1-1,5 kašika mlevene lavande
1 jaje
50g šećera
4 kašike margarina sobne temperature
180ml slatke pavlake
1 kašika ekstrakta od vanile
Priprema:
- Margarin i pavlaku ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi pre pripreme.
- U veću činiju sipajte sve suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, so, mlevenu lavandu), sve ručno izmešajte žicom da vam se sastojci što više izmešaju - da na primer prašak za pecivo ne ostane na jednom mestu.
- U manjoj činiji umutite jaje, dodajte šećer i mutite oko 5 minuta.
- U umućeno jaje dodajte margarin i nastavite da mešate.
- Dodajte slatku pavlaku, ekstrakt vanile i sve sipajte u brašno.
- Zamesite meko testo koje se ne lepi za ruke. Od dobijenog testa napravite dve loptice iste veličine.
- Oblikujte krug debljine pola prsta. Isecite ga na 8 delova.
- Poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite ih na 180° 15 minuta.
Preliv:
1/2 šolje šećera u prahu
2-3 kašike mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
cvetovi lavande za posipanje
- U činiju sipajte šećer, dodajte vanilu. Dodajte jednu po jednu kašiku mleka, dok ne dobijete tečni preliv.
- Tople skonse prelijte šećerom i pospite cvetovima.
Dobili ste izuzetno meke, ukusne i neobične skonse koje zavrednjuju pažnju.
Uživajte!
Нема коментара:
Постави коментар