Ovo je desert iz nedelje katalonske kuhinje u kojoj je glavno jelo katalonska piletina.
Iza katalonskog krema stoji zanimljiva priča, naime Katalonci optužuju Francuze da su preuzeli autentičan katalonski desert i promenili mu ime u Crème brûlée.
Međutim, postoji razlika u spremanju katalonskog krema i krem brulea - Francuzi svoj krem spremaju u vodenom kupatilu, a Katalonci kao poslastičarski krem. Priprema se na kraju završava na isti način, karamelizovanjem šećera pomoću plamenika. U katalonskim restoranima se neretko viđa da se sloj šećera na kremu flambira.
Potrebno je:
- 250ml mleka
- 50ml slatke pavlake
- prstohvat šafrana
- 5 žumanaca
- 75g šećera
- 20g gustina
Priprema:
- Ugrejte mleko i slatku pavlaku sa šafranom (ne sme da provri).
- Odvojte žumanca od belanaca.
- Umutite žumanca sa šećerom i dodajte gustin.
- Vruće mleko postepeno dodajte u umućena žumanca.
- Vratite u šerpu u kojoj se mleko podgrevalo, vratite na ringlu i kuvajte 5 minuta.
- Vruć krem sipajte u posude i pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
- Na ohlađeni krem sipajte 1 kašiku šećera i plamenikom napravite karamel.
Bon profit!
Нема коментара:
Постави коментар