Ovu tortu moja deca najviše vole, dali su joj naziv bebi torta, kako je već godinama zovemo. Ukus ove torte nas vraća u detinjstvo, u doba kada smo jeli keks i mleko. Lagana, ukusna i pruža mnoge mogućnosti za raznim dodacima: orasi, bademi, suvo grožđe, žele bombone...
Ovo je osnovni recept za keks karamel tortu, a vi je možete prilagoditi svom ukusu. Ova torta je toliko ukusna, da je prosto nemoguće zaustaviti se na jednom parčetu :) Slede osnovne mere (ja uvek pravim duplu meru).
Potrebno je:
- 250g šećera
- 1/2 l mleka
- 250g margarina
- 6 kašika brašna
- 200ml mleka
- 1/2kg keksa
Priprema:
- (prva posuda) U većoj posudi rukama izlomite keks
- (druga posuda) U činijicu sipati 6 kašika brašna i 200ml mleka. Dobro izmešati da nema grudvica.
- (treća posuda) U veću šerpu sipati 250g šećera i ušpinovati na srednjoj temperaturi. Savet: šećer nemojte mešati, već povremeno podignite i protresite šerpu. Kada je šećer ušpinovan, dodati 1/2 litra mleka i pustiti da se kuva na tihoj vatri, dok se sav šećer ne istopi. Kada se šećer istopi, dodati margarin.
- Kada se margarin otopi, dodati smesu iz druge posude (brašno i mleko. Da biste bili sigurni da nema grudvica, najbolje bi bilo da smesu procedite kroz cediljku). Stalno mešajte i pustite da proključa 2-3 puta. Skloniti sa ringle i mešati oko 5 minuta, da se smesa prohladi.
- Karamel sipati preko izlomljenog keksa, promešati i izliti u željeni kalup. Ostaviti da se ohladi i ukrasiti po sopstvenom ukusu.
Molim Vas , koji keks ste koristili, plazmu ili neki drugi,poz.
ОдговориИзбришиDraga Jovana, ja sam koristila Petit Beurre.
ИзбришиHvala na interesovanju, srdačan pozdrav!
Snežana :)