25. 3. 2011.

Kikiriki štanglice

Potrebno je
70g mlečne čokolade
70g piškota
70g jezgro oraha
70g čokolade za kuvanje
70g kikiriki putera ili 1 snikers čokoladica
70g kokosovog brašna
70g bele čokolade

Odmah duplirajte meru, jer od ove mere ne izađe baš dosta kolača. Jedino ako hoćete prvo da isprobate kolač.

Podmažite plići  kockasti pleh dimenzija 18 x 20 cm. Rastopite mlečnu čokoladu i ravnomerno je razlijte po plehu. Stavite u frižider da se stegne. Piškote i orahe izgnječite oklagijom. Dodajte kokosov orah. Otopite čokoladu i snikers i dodajte masi od piškota, oraha i kokosa. Ako je potrebno dodajte malo mleka da bi mogla masa da se premaže preko rashlađene čokolade u plehu. Kada se stegne, ukrasite rastopljenom  belom čokoladom. Ohlađeno secite na štanglice. 

6. 3. 2011.

Sarma od kelja

Potrebno je

listovi kelja
praziluk
pečurke
pirinač
1 krompir
so, biber, beli luk

Izdinstati praziluk, dodati očišćene pečurke i pustiti nekoliko minuta  da pečurke puste tečnost. Dodati očišćen i opran pirinač. Posoliti, pobiberiti, staviti peršun. Dodati jedan izrendani krompir.
Listove kelja operite, odstranite koren i stavite u dublju posudu. Prelite vrelom vodom i ostavite onoliko koliko treba listovima da omekšaju.
Pravite sarmice i ređajte u vatrostalnu činiju. Sarmice možete zaliti neutralnom pavlakom ili bešamel sosom.
Ja sa napravila bešamel i prelila preko sarmica.Stavite u rernu i pustite da se kuva 30 min. na 175 stepeni. Kada je gotovo i kad isključite rernu, dodajte šaku rendanog kačkavalja. Vratite u rernu tek toliko da se kačkavalj istopi.
Bešamel
U šerpicu sipajte malo ulja,  malo margarina. Kad se ugreje dodajte brašno, tek toliko da nije retko. Kad brašno dobije tamnu boju dodajte polako mleko. Mleko dodajte toliko da bešamel nebude gust, više tečan. 

Mostarski kolač

Potrebno je
2 jajeta
koristite čašu od jogurta
1 čaša šečera
1 čaša mleka
1,5 čaša brašna
pola čaše ulja
1 prašak za pecivo
3 kašike džema
1 kašika kakaa

Fil
15 kašika šečera
5 kašika vode
100 g mlevenih oraha
100g čokolade
125g margarina
pola kašičice mlevene čili paprike


Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, 1 čašu brašna, mleko, pola čaše brašna sa 1 praškom za pecivo. Dodati 3 kašike džema i 1 kašiku kakaa. Sipati u nauljen i pobrašnjen pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni 20 minuta. Ispečen patišpanj ne vaditi iz pleha, jer ćete fil sipati preko njega.
Fil
15 kašika šećera, 5 kašika vode, prokuvati, dodati izlomljenu čokoladu, margarin, kada se sve istopi i sjedini dodati orahe, promešati i preliti preko patišpanja. Ostaviti da se ohladi.
Ja sam u fil dodala pola kašičice  mlevene čili paprike, dobro je, probajte.