20. 6. 2013.

Ras el Hanout - začin nad začinima

Ras el Hanut (Ras el Hanout)

je marokanski začin sa velikom ulogom u toj bogatoj, živopisnoj kuhinji. Zapravo se radi o mešavini velikog broja začina, koja u nekim receptima prelazi i 50 sastojaka. Koliko je cenjen u Maroku najbolje govori samo ime, koje u prevodu sa arapskog znači "glava prodavnice", smatraju ga začinom nad začinima. Ovaj aromatični miks se smatra lekovitim, a studije su dokazale i da je dobar za ljude koji pate od problema sa štitnom žlezdom.

Što se tiče jela u koja se dobro uklapa, mogućnosti su neograničene. Odlično se slaže sa bilo kojim kuvanim jelom, od marokanskog tažina, preko đuveča, do boranije u koju sam ga danas dodala. Za ćete imati ukusan i zdrav začin, kojeg neretko nepravedno izjednačavaju sa garam masalom. Iako donekle ima sličnosti, ova dva začina potiču iz različitih delova sveta, pa je ras el hanut priča za sebe, u kojoj i evropski uticaj ima svoj udeo.

Sastojci:

2 kafene kašičice đumbira
2 kafene kašičice korijandera
1,5 kafena kašičica kumina
1,5 kafena kašičica kardamona
1,5 kafena kašičica crnog bibera
1 1/4 kafene kašičice muskatnog oraščića
1 kafena kašičica kurkume
1 kafena kašičica pimenta
1 kafena kašičica cimeta
1 kafena kašičica ljute španske paprike
1/2 kafene kašičice kajenskog bibera
veći prstohvat šafrana

Instrukcije:

U mini blender ubacite sve sa liste sastojaka i usitnite do homogenosti. Ras el Hanut odložite u suvu teglicu i čuvajte na hladnom, tamnom mestu do 3 meseca.


Нема коментара:

Постави коментар