30. 10. 2012.

Kolač sa cimetom ili cinabon


Izrada ovog kolača je laka, jedino se malo duže čeka da testo nadodje, dva puta, kad ga umesite i drugi put pre pečenja, ali isplati se, verujte mi. Ukus je neverovatan. Mek, sočan kolač, baš kakav volim.

Veoma je bitno da sve sastojke pripremite unapred, naročito margarin, treba da bude mek, da biste mogli da ga razmazujete po testu.

Post je poprilično dug, ali iz jednog jedinog razloga, htela sam da Vam što bolje objasnim izradu, jer ne bih volela da neko bude uskraćen za ovaj divan ukus jednog od najlepših kolača.


Za testo je potrebno:
  • 1 kvasac (ja uvek koristim svež)
  • 175 ml mlakog mleka
  • 3 1/2 kašike šećera
  • 2 kašičice soli
  • 1 jaje
  • ekstrakt vanile 1 kašičica (ako volite jače, dodajte još jednu)
  • 250 ml otopljenog margarina
  • 600 g brašna (sa brašnom budite oprezni, dodajte po malo, testo treba da bude vazdušasto, meko, ja sam izmerila 750 g, ali nisam sve potrošila, ostalo mi je 146g)
Svako od nas ima određene posude: za kvasac, neki fil, mleko itd... Tako imam i ja šolju u kojoj mi nadolazi kvasac.
U šolju stavite kvasac, dodajte 1 kašiku šećera, 1 kašičicu soli i ostavite na toplom mestu da kvasac uskisne.

Dok kvasac nadolazi pripremite ostale sastojke za fil:
  • 250 g smeđeg šećera
  • 60 g belog šećera
  • 2 kašike cimeta
Za premazivanje testa:
  • 125 g margarina sobne temperature
U veću posudu stavite jaje, dodajte 2 1/2 supene kašike šećera, otopljen margarin, so, izmešajte. Dodajte mleko sa kvascem, vanilu. Sve izmešajte i postepeno dodajte brašno i mesite. Masa treba da Vam bude meka, zato je važno da dodajete po malo brašna.

Kada ste zamesili testo, ostavite da se odmori, tj. da udvostruči masu. Neka bude blizu nekom izvoru toplote, blizu šporeta, radijatora. Ja sam testo ostavila 90 minuta da odmara.

Kada je testo nadošlo, izručite ga na radnu površinu, malo razmesite i napravite jedan mali pravougaonik.
Pomoću oklagije razvucite testo (bolje je da testo bude tanje, u tom slučaju imaćete više fila), veličinu odredite sami, ali pazite da ne bude pretanko. Moje testo je bilo dugačko širine radne površine (60 cm) i široko 40 cm.
Razvučeno testo premažite margarinom sobne temperature (ja to radim rukom). Celo testo premažite, na testo sipajte šećer sa cimetom. Raširite ga i utapkajte ga dlanovima. Polako počnite sa motanjem, važno je da testo ne kotrljate nego, pokušaću da objasnim, kad uhvatite početak testa važno je da ga "pritisnete" i umotate tako da nema praznog prostora.
Kad umotate testo, malo ga rukama poravnajte i secite debljine 2 prsta, mislim da bi šire bilo previše jer je kolač sladak. Poređajte isečeno testo u pleh, pokrijte krpom i ostavite 2 sata da nadođe.
Pecite na 180 stepeni 30 minuta, gornji deo kolača biće tamniji zbog cimeta, zato gledajte u stranice kolača.

Dok se kolač peče napravite premaz ili fil:

100 g krem sira
250 g šećera u prahu
1/2 kašičice ekstrakt vanile
1 kašika margarina

Sve sastojke umutite pomoću miksera.

Kada je kolač ispečen i malo prohlađen, premažite ga filom. Slobodno upotrebite sve i nemojte se bojati kad budete videli mokre kolače, sve će to kolač da upije i biće divno mek, sočan i sladak..
Ostavite da se ohladi.
Uživajte.







15. 10. 2012.

Torta od kestena

Nije mi bila namera da jedan slobodan dan provedem u kuhinji, ali odluka je donešena u trenutku.
Kada smo Dragan i ja krenuli u šetnju, ispred zgrade sam naišla na kestenje koje je ležalo na zemlji, prvo što mi je palo na pamet je bilo da ih mogu iskoristiti za dekoraciju, i po inerciji odmah sam počela da ih skupljam.
U zamrzivaču mi već duže vreme stoje dva pakovanja kesten pirea, dobar razlog da se napravi neka brza poslastica.

Za ovu tortu sam upotrebila modlu 24 cm, ako želite da bude veća slobodno uzmite manju modlu, recimo 22 ili 20 cm, ja sam dugo razmišljala koju da upotrebim i učinilo mi se da ima dosta fila za veći obruč, možda sam pogrešila, izbor je na vama.
Da bi torta bila stvarno brza, kore nisam pekla nego sam je napravila od mlevenog keksa.

Za koru vam je potrebno:



200 g mlevenog keksa (u zavisnosti od veličine modle)
40 g otopljenog margarina
mleka po potrebi,100ml

Za fil:

400 ml slatke pavlake
500 g kesten pirea, ja sam imala kupovni kesten koji je imao u sebi rum
100 g šećera u prahu
1 želatin

U mleveni keks dodajte otopljeni margarin i postepeno dodajte mleko vodeći računa da vam masa ne bude retka. Od dobijene mase u okruglom kalupu razvucite koru.

Želatin sipajte u manju posudu i prelijte sa 3 kašike vode, ostavite da nabubri.
Kesten pire izmrvite viljuškom. Umutite slatku pavlaku. Slatku pavlaku i kesten pire sastavite i umutite mikserom da dobijete jednoličnu masu. Dodajte želatin, sve izmešajte još jednom i sipajte preko kore od mlevenog keksa. Ostavite u frižider na nekoliko sati da se stegne.
Ukrasite tortu umućenim šlagom, ja sam preko šlaga stavila listiće badema, vi možete da koristite čokoladu ili šta već volite.

Ovo je svakako brža varijanta jer je kesten kupovni, ako želite da tortu pravite tako što ćete kuvati kesten i pasirati ga, onda pogledajte ovde originalni recept.


Da biste želatin dodali u fil, naravno, mora da bude u tečnom stanju. Najlakši način da to uradite je da uzmete šerpicu, sipate vodu i stavite na ringlu da se voda ugreje. Posudu sa želatinom možete direktno da stavite u šerpicu i da polako grejete ili da vam voda prokuva i u vruću vodu da stavite posudu. Čim želatin bude tečan možete ga sipati u fil.

5. 10. 2012.

Slatke šargarepe

Ove šargarepe su za mene više bile izazov i sama slika me je privukla, nego sam recept.
Verovali ili ne, veća je trka bila naći lišće šargarepe, za dekoraciju, na početku jeseni nego bojazan da šargarepe neće biti "prave".

Pre dva meseca sam sasvim slučajno otkrila forum na kojem između ostalih i Joli objavljuje svoje recepte, i tu sam videla ove zanimljive šargarepe, i naravno odmah sam se zainteresovala.
Nisam se striktno pridržavala recepta, tj. ona je mesila testo, a ja sam iskoristila lisnato testo.
Modle koje sam koristila za šargarepe su slične kao modle za slane kornete, u stvari to su fišeci napravljeni od hamera obloženih folijom i u ovom slučaju fišeci su manji ili tanji, kako god, od fišeka za slane kornete.
Ja sam napravila 5 fišeka, ali bilo bi bolje kad biste imali 10 komada da ispečete celu količinu, jer ako vam testo odstoji uhvati se mala korica, što i nije baš lepo kad se ispeku, kao da su ispucale.

Potrebno je:


1 kocka (250 g) lisnatog testa
modle za šargarepe
250 g slatke pavlake
narandžasta jestiva boja

Lisnato testo istanjite u obliku kocke, dimenzije 30x30 cm. Isecite trake širine 3 cm, imaćete 10 trakica.
Trake obmotajte oko fišeka, i obojite ih. Sipajte boju, dodajte malo vode i možete početi sa bojenjem. Pre nego počnete da bojite trake, četkicu dobro iscedite, da testo ne upije vodu.
Poređajte "šargarepe" i pecite ih 15 minuta na 200 stepeni, prethodno zagrejte rernu.
Umutite slatku pavlaku i punite ohlađene "šargarepe"
Kad budete pravili fišeke vodite računa o otvoru, tj. o širini fišeka, da li će moći špric za ukrašavanje da "uđe" u šargarepu i da je napuni.