7. 7. 2013.

"Lazanje" od plavog patlidžana

Za ovo fantastično jelo potrebno je:

crveni sos:

500 g mlevenog mesa
1 glavica crnog luka
2 češnaj  belog luka
1 šolja kuvanog paradajza

beli sos:

500 ml tople vode
1 kocka za supu sa povrćem
4 kašike brašna
1 kisela pavlaka

4 patlidžana srednje veličine


Patlidžam iseckajte na tanke listiće, posolite ga i nauljite.
Pripremite prvo beli sos, jer mu treba vremena da se ohladi. Beli sos sam spremala sa bujonom od povrća.
Zagrejte 0,5 l vode i ubacite kocku da se otopi. U činiju stavite 4 kašike brašna, od bujona uzmite 5 kašika i umutite brašno. Umućeno brašno dodajte u bujon i skuvajte ga. U ohlađeni bešamel dodajte 1 kiselu pavlaku.


Crveni sos
Izdinstajte sitno seckani crni i beli luk. Dodajte mleveno meso i mešajte sve vreme dok se meso ne skuva. Dodajte šolju kuvanog paradajza i sve ukrčkajte.


Na dno vatrostalne posude poređajte iseckan patlidžan, premažite belim sosom, preko stavite deo mlevenog mesa, postupak ponovite još jednom, vodeći računa da vam beli sos bude na vrhu.
Ako želite, možete preko belog sosa da narendate kačkavalj, biće preukusno.
"Lazanje" od plavog patlidžana pecite 40 minuta na 180 stepeni.
Beli sos možete prviti i sa mlekom, kao u lazanjama sa tikvicama.  Bešamel sa bujonom od povrća je bila čisto jedna radoznalost i dobra ideja ako postite ili ste vegan, odlična opcija sa povrćem.



U ovom receptu nisam koristila mnogo soli jer je bujon slan, i iseckan patlidžan je posoljen, tako da je što se tiče soli to bilo dovoljno. 

2 коментара: