Ovaj recept sam našla u aprilskom boju časopisa MEZZE, i kao što sam rekla, malo sam ga prilagodila svom ukusu. Prva izmena koju sam uradila je ta, da sam dodala više brašna nego što je napisano u receptu. Sa 150g brašna, testo mi se još uvek lepilo za dlanove i morala sam da dodam još malo, ne bih li dobila testo koje se neće lepiti, a ujedno i neće biti "preopterećeno" brašnom. Druga izmena je da sam njoke barila u slanoj vodi, nisam ih pržila.
Ovako su moji njoki rađeni:
- 200 g krompir pirea
- 150 g obarenog spanaća
- 1 jaje
- 1/2 kašičice muskatnog oraščeta (po ukusu)
- 160 g brašna
Spanać operite i obarite. Krompir skuvajte i napravite pire. Sastavite krompir pire sa iseckanim spanaćem. Posolite, dodajte 1 jaje. Sve sjedinite mešajući (ja sam se koristila rukama). Postepeno dodajte brašno i zamesite testo koje vam se neće lepiti za ruke.
Dobijenu masu podelite na 3 dela. Svaki deo razvucite u veliki štapić i isecite ga na sitne komade (sami odlučite koliki će komadi biti).
U veću šerpu sipajte vodu, posolite je 1 kašičicom soli i pustite da provri. Kad voda počne da vri, smanjite temperaturu i ubacujte isečene njoke. Kad isplivaju na površinu, gotove su. Izvadite ih francuskom kašikom (kašikom sa rupicama) i stavite ih u veću činiju.
Kada sam prvi put pravila njoke odmah sam ih upotrebila, a već drugi put sam ih zamrzla da stoje i čekaju trenutak kada će biti dobro imati neki polugotovi obrok u zamrzivaču. Dobro će doći, naročito kad temperatura bude preko 40* i kad vam ne bude do kuvanja.
Evo kako sam ja spremila brze njoke i mogu vam reći da sam baš bila zadovoljna rezultatom.
U tiganj sipajte 2 kašike ulja, dodajte sitno iseckana 3 češnja belog luka. Nek se beli luk malo izdinsta, dodajte 250 ml pavlake za kuvanje. Kad pavlaka provri, ubacite skuvane njoke, promešajte i to je gotovo. Pospite bogato parmezanom i možete uživati do mile volje.
Нема коментара:
Постави коментар