недеља, 22. септембар 2013.

Lepinje sa zatarom i fokača sa lavandom

Ovo je prvi recept u kojem sam koristila suvu lavandu. Trenutno je imate u izobilju na pijaci, a ja je imam i na terasi u saksiji. Cvetove suve lavande stavite u mikser za začine (ili mlin za kafu) i sameljite u sitni prah.
Još jedna biljka koja će se češće naći u mojoj kuhinji. Takođe sam prvi put koristila med umesto šećera u kombinaciji sa kvascem.
Možda će vas uplašiti količina brašna za ovu fokaču, ali od te količine napravila sam fokaču i lepinjice, ako želite samo jednu stvar slobodno prepolovite mere brašna, vode, soli....

Za fokaču i lepinje potrebno je:

1 kašika meda (javorov sirup ili šećer)
140 ml mlake vode
1 kesica suvog kvasca

640-700 g brašna (u zavisnosti od brašna)
210 ml mlake vode
2 kašičice soli
4 kašike maslinovog ulja ili suncokretovog

za premazivanje fokače:

2 čena belog luka
1 kašika mlevene lavande
3 kašike maslinovog ulja
1 kašičica morske soli
1/4 kašičice bibera

Izmešajte med, toplu vodu i kvasac. Promešajte i ostavite da kvasac naraste. Pripremite brašno ali ne celu količinu, testo treba da bude vazdušasto nikako tvrdo, zato je lakše postepeno dodavati brašno. U brašnu napravite rupicu i sipajte nadošao kvasac, ostatak tople vode, ulje, so. Zamesite glatko testo, mesite najmanje 10 minuta.
Testo ostavite da se odmori i da duplira svoju zapreminu, za to vreme pripremite pleh veličine 20x30 i smesu za premazivanje.
Naraslo testo izvadite iz posude, premesite ga i podelite ga na dva dela. Jedan deo upotrebite za fokaču a drugi deo podelite na male kuglice veličine loptice za golf.


Fokača:


Testo na radnoj površini malo razvucite da dobijete oblik pleha.Testo stavite u pleh i ostavite ga da naraste.
Kad vam je fokača narasla , lagano je pritisnite vrhovima prstiju, celu. Premažite je mešavinom lavande, ulja, i belim lukom koji ste istiskali kroz presu. Za premazivanje upotrebite četkicu, njome je najlakše. Pospite morskom solju i malo sameljite biber direktno na fokaču.





Lepinje:

Svaku lopticu razvucite oklagijom do željene veličine, najbolje veličina manjeg tanjira. Poređajte lepinje na pleh i ostavite ih da narastu. Nadošle lepinje isto kao fokaču ispritiskajte vrhovima prstiju i premažite zatarom.
2 kašike zatara pomešajte sa 3 kašike ulja i premažite lepinje.

Fokaču i lepinje pecite na 180 stepeni oko 30-35 minuta, dok ne dobijte lepu braon boju.



1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...