12. 11. 2013.

Humus od bundeve

Veoma neobična kombinacija i sasvim novi ukus. Mogao je biti namaz ili pašteta, ali zbog tahinija koji ima u sebi, ostavila sam originalno ime - humus.

Za ovu kombinaciju koristila sam hokaido bundevu. Prvi put koristim ovu vrstu bundeve i veoma sam zadovoljna. Pečenje iste je trajalo mnogo kraće nego bilo koje sorte koju sam koristila do sada.

Izrada humusa je veoma jednostavna i može se svesti na tri koraka:

1. Isecite bundevu i pecite je.
2. Napravite tahini ili koristite kupovni.
3. U ulju ispržite beli luk i ljutu papričicu.
4. Miksanje svih sastojaka i dobijanje humusa neverovatnog ukusa.


Za humus je potrebno:

hokaido bundeva 1 kg (pre pečenja)
1/4 šolje tahinija
2 čena belog luka
1 ljuta papričica - očišćena od semenki
200 ml ulja

Ako koristite domaći tahini, prvo njega napravite, ali u ovoj kombinaciji nemojte da stavljate beli luk, jer ga već imate prženog u ulju.

Stavite da se bundeva ispeče.
U šerpicu sipajte ulje i na veoma slaboj vatri ga zagrevajte. Dodajte beli luk i papričicu. Pržite 30 minuta ili dok luk ne počne da menja boju. Veoma je važno da luk ne zagori, u tom slučaju bi bio gorak i morali biste da ponovite postupak. Moj beli luk je počeo da tamni posle 15 minuta i ja sam tada prestala sa prženjem.
U blender stavite pečenu bundevu, tahini, beli luk i papričicu. Pulsirajući sve izmiksajte i postepeno dodajte uprženo ulje.

Ostavite da se ohladi i slobodno navalite.



2 коментара:

  1. Bas mi se svidja ovaj recept. Zanima me kombinacija... :)

    ОдговориИзбриши
  2. Milkice, sigurna sam da će ti se svideti ovaj humus. Ja nisam mogla da prestanem da ga jedem. U kombinaciji sa tortiljama, odličan je. Jedini ukus koji se odvojio je tahini, i zbog onog uprženog ulja ima težinu.
    Ja sam oduševljena, lepši mi je od humusa od leblebija.

    ОдговориИзбриши