30. 6. 2014.

Nežni sufle od malina

Sufle od malina
Sufle se po prvi put pojavljuje u La Šapelovom Modernom kuvaru iz 1742. godine. La Šapel je bio vrhunski kuvar, koji je, između ostalih, radio za dinastiju Oranje i čuvenu Madam Pompadur. Sufle se najčešće konzumira kao lagani desert, ali može biti i predjelo ili glavno jelo (uglavnom sa sirom, tartufima ili tunom).
Ovaj sufle obiluje lepotom ukusa, u sebi ima osveržavajuću notu koju mu daju maline.

Potrebno je:
  • 200g malina
  • 2x po 55 g šećera
  • 2 kašičice kukuruznog skroba i vode
  • 4 belanceta
  • puter i šećer za podmazivanje modlice
Priprema:
  1. Uključite rernu na 150 stepeni.
  2. Keramičke modlice podmažite maslacem, pospite ih šećerom i okrećite ih u krug da se šećer zalepi sa svih strana. Modle stavite u frižider do trenutka kad vam budu trebale za punjenje.
  3. Maline izmiksajte u blenderu. Sipajte ih u šerpicu, dodajte 55g šećera i zagrevajte dok ne proključaju. U vruće maline dodajte kukuruzni skrob pomešan sa vodom. Maline ostavite da se ohlade, povremeno mešajte da se brže ohlade. Ohlađene maline prebacite u veću činiju.
  4. Umutite belanca sa 55g šećera da dobijete ne previše čvrst sneg.
  5. Iz nekoliko puta dodajte umućena belanca ohlađenim malinama i punite kalupe. Pune kalupe poravnajte nožem, palcem i kažiprstom povlačite po ivici modle i tako ćete napraviti ivicu i sufle će lakše da naraste. 
  6. Pune kalupe stavite na manji pleh i ubacite ih u zagrejanu rernu, pojačajte temperaturu na 170° i pecite 12 minuta. 
  7. Gotov sufle ostavite još 3 minuta u vrućoj rerni a zatim ih izvadite. 
  8. Sufle poslužite sa kuglom sladoleda. 
  9. Uživajte i prijatno! 
Sufle od malina

Sufle od malina

2 коментара:

  1. Moze se umesto kukuruznog skorba upotrebiti neka druga namirnica ili moze i bez toga?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Ketty, možda može da se stavi brašno umesto gustina, ali s obzirom da je gustin kukuruzni skrob i poreklo gustina je apsolutno prirodno, ne sadrži gluten, mislim da je bolje upotrebiti gustin od brašna. Možete probati da zamenite gustin istom količinom praška za puding od malina. Prašak za puding je u stvari kukuruzni skrob sa ukusom. Nadam se da sam pomogla.

      Избриши