Ako mislite da ovaj džem možete namazati u debelom sloju na parče hleba, verujte mi da biste se pokajali. Jedino zajedničko ovom i uobičajenim džemovima je šećer, koji u ovom slučaju daje samo nagoveštaj slatkoće i pravi balans sa ljutom kombinacijom đumbira i papričica.
Kuvanje ovog džema je svojevrstan izazov, zbog njegovog jakog mirisa i ljutine koja vam može nadražiti oči, stoga budite oprezni! Sreća pa kuvanje traje samo petnaestak minuta.
Napomena: U originalnom receptu među sastojcima su riblji sos i listovi limete, koje, nažalost, nisam imala. Umesto toga sam upotrebila sos od ostriga (oyster sauce).
Potrebno je:
- 8 ljutih paprika
- 1 glavica belog luka
- 200g đumbira
- narendana kora 1 limuna
- 2,5 šolje šećera
- 0,5 šolje vode
- 0,5 šolje pirinčanog sirćeta
- 3 kašike sosa od ostriga (ili riblji sos, ukoliko imate)
- 1 kašika soja sosa
Priprema:
- Ljutim papričicama iseći peteljke i iseći ih na krupne komade.
- Očistiti celu glavicu belog luka.
- Oljuštiti đumbir i iseći ga na kolutove.
- Narendati koru limuna.
- Sve sastojke ubaciti u blender i izmiksati. Smesu prebaciti iz blendera u šerpu. Dodati šećer, vodu, pirinčano sirće, soja sos i sos od ostriga.
- Kuvati na srednjoj temperaturi 15 minuta, da se tečnost redukuje.
- Sipati u vruću teglu, zatvoriti i okrenuti je naopako i ostaviti da se tako ohladi. Ohlađenu teglu okrenuti i ostaviti do upotrebe: ovaj džem se pokazao odličnim kao sos, marinada, možete njime pojačati ukus blagom ajvaru, može se dodati u jogurt...
Zvuci fantasticno za ljubitelje ljutog. Posto imam jednog takvog - obavezno pravim pa javljam utiske. Hvala na receptu.
ОдговориИзбришиNema na čemu. Radujem se utiscima :)
ИзбришиHvala na komentaru, pozdrav!