10. 4. 2012.

Tažin

Nisam sigurna, ali mislim da je ovo prvi tažin sa svinjskim mesom. Greškom sam iz zamrzivača izvadila krmenadle umesto piletine. Pa kad je već tako, idemo dalje meso je meso, a ja i nisam ljubitelj jagnetine, nikad je nisam ni probala.  Mene ovo jelo asocira na naš đuveč, samo što se u maroku sprema u posebnim zemljanim posudama i povrće se seče na štapiće i koristi se jagnjetina. Ali ja sam ovo jelo spremila ovako.
Zbog ovog jela sam čak stavljala limun u teglu tj pravila sam usoljeni limun.

Potrebno je:
6 krmenadi
1 tikvica
1 plavi patlidžan
2 šargarepe
1 peršun
1 paškanat
1 crveni paradajz
1 crni luk
kora od usoljenog limuna

2 kašičice crvene mlevene paprike
1 kašičica đumbira
2 kašičice kurkume
2 kašičice kumina
1 kora cimeta
so
5-6 suvih kajsija

Svo povrće isecite na štapiće. Paradajz na kolutove.
U nedostatku originalne posude za tažin, koristila sam zepter tiganj, onaj dublji. Na dno tiganja stavite sve navedene začine, izmešajte ih kašičicom da se dobro izmešaju. Meso uvaljajte u začine, poređajte u posudu, sipajte ulje i ispecite meso sa obe strane. Kada je meso ispečeno dodajte povrće, jedno po jedno, jedno preko drugog. Dodajte koru usoljenog limuna isečenu na trake. Nalijte sa 0,5 dl vode i ostavite da se krčka najmanje 1 sat. Pred kraj dodajte suve kajsije ( htela sam  da stavim suve šljive ali nisam imala tako da su kajsije završile u tažinu)
Jelo je jako ukusno, meso je neverovatno meko. Obično su krmenadle suve i tvrde, ove su bile izuzetno ukusne i ovo jedan od načina kako ih spremiti.

4 коментара:

  1. Jako mi se dopada recept! Ovako začinjeno meso ne može da ne bude dobro. Vidjela sam u prodavnici tažin poklopac od vatrostalnog stakla i razmišljam se da li da ga kupim.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlican recept, pa svi dobri zacini, okus mogu samo zamisliti.

    ОдговориИзбриши
  3. Super recept,divno jelo! Od danas ce nam ovo jelo biti na redovnom repertoaru :)))

    ОдговориИзбриши