Đuveč je internacionalno jelo, koje svakako zaslužuje svoje mesto na jednom kulinarskom blogu. Može biti letnji i zimski, sve zavisi od povrća koje stavljate u njega.
Letnji je lepši, naravno, zbog šarenila povrća, a može biti sa mesom ili bez.
Ovaj moj đuveč je drastično promenjen u odnosu na onaj koji sam prvi put pravila (đuveč je prvo jelo koje sam sama napravila).
Letnji je lepši, naravno, zbog šarenila povrća, a može biti sa mesom ili bez.
Ovaj moj đuveč je drastično promenjen u odnosu na onaj koji sam prvi put pravila (đuveč je prvo jelo koje sam sama napravila).
Za đuveč je potrebno:
- 1 glavica crnog luka
- 3 čena belog luka
- boranija
- grašak
- šargarepa
- 60 g pirinča
- 3-4 krompira
- 2 dcl soka od paradajza
- so, biber
Priprema:
- Uzmite posudu koju kasnije možete da stavite u rernu. Pripremite povrće, šargarepu izrendajte, krompire oljuštite i isecite ih na kockice, pirinač operite.
- U đuvečaru sipajte 2 kašike ulja, dodajte iseckan crni luk i dinstajte. Dodajte šargarepu, grašak, boraniju i ostalo povrće koje ste pripremili. Ostavite da se dinsta 5 minuta.
- Sipajte sok od paradajza i vode toliko da se prekrije povrće. Neka se krčka 15 minuta na srednjoj temperaturi.
- Dodajte opran pirinač i povremeno promešajte, jer pirinač potone i zalepi se za dno posude. Povremeno nalijte vodu, dodajte krompir. Pustite još 10 minuta da se krčka i uključite rernu da se greje na 180℃.
- Kada je rerna dovoljno vruća, đuvečaru prebacite u rernu, vodeći računa da đuveč ima dovoljno tečnosti. Neka se krčka dovoljno dugo dok krompir ne bude skuvan, pazeći da Vam đuveč ne bude suv.
Đuveč nije komplikovano jelo, naprotiv, veoma brzo se sprema.
Ako želite da spremate đuveć sa mesom, isto dodajte odmah posle dinstanja luka, možete koristiti pileće meso, čak i suva rebra.
Razlika između đuveča i marokanskog tažina je u tome što je povrće za đuveč rendano ili sečeno na kocke, dok se za tažin povrće seče na štapiće.
Нема коментара:
Постави коментар