Ovaj turski specijalitet specifičan je za provinciju Gazijantep, poznatu po proizvodnji maslina, grožđa i pistaća. Tradicionalno se sprema sa mekom, začinjenom, mariniranom jagnjetinom, kojom se prekriva raskošni spoj jogurta i plavog patlidžana. Tradicionalno se služi uz pilav.
Ja nisam ljubitelj jagnjetine, zato sam ovo jelo prilagodila sebi - sa ćevapima. U turskoj kuhinji je dosta zastupljen patlidžan (čiji smo naziv preuzeli baš iz turskog jezika) i u ovom receptu ima glavnu ulogu.
Turska kuhinja je veoma zanimljiva, puna različitih ukusa, spoj Bliskog istoka i Mediterana. Ovo je prvi u nizu recepata koje nameravam da isprobam.
Potrebno je:
- 1 patlidžan srednje veličine
- 400g grčkog jogurta
- 2 čena belog luka
Priprema:
- Uzmite cediljku, pelenu i jednu činiju veličine cediljke. Pelenom obloženu cediljku stavite na činiju.
- U cediljku sipajte jogurt i ostavite da se cedi najmanje 5 sati (možete ostaviti i preko noći).
- Operite i obrišite patlidžan. Izbodite ga viljuškom na više mesta, zamotajte u foliju i pecite na 170° 40-50 minuta, u zavisnosti od veličine patlidžana.
- Pečeni patlidžan izvadite iz folije, rasecite i izvadite mu sredinu (patlidžan će tokom pečenja pustiti dosta tečnosti, ona vam nije potrebna, iskoristite samo "meso" patlidžana). Izvađenu sredinu izgnječite viljuškom da napravite pire.
- Proceđen jogurt sipajte u činiju, posolite i začinite ispasiranim belim lukom. Promešajte da se ukusi prožmu i dodajte pire od plavog patlidžana.
- Promešajte sve još jednom i ostavite da se ohladi.
Ukoliko niste ljubitelj jagnjetine, jelo servirajte uz meso po sopstvenom izboru.
Нема коментара:
Постави коментар