15. 4. 2011.

Namaz od pasulja

Potrebno je

pasulj
crni luk
šargarepa
krompir
peršun
list peršuna
so, biber, ulje
3 kisela krastavca


Izdinstati crni luk. Skuvani krompir ispasirati, dodati kuvanu šangarepu, peršun. Sve izblendirati, dodati pola veze lista peršuna, izdinstani crni luk. Dodati skuvani pasulj i sve usitniti štapnim mikserom. Posoliti i pobiberiti po ukusu,  dodati kisele krastavce i njih izmiksati.
Jelo je posno, tako da je dobro za vreme posta konzumirati ga. 

Pužići sa cimetom

Potrebno je za testo

500g brašna
325g maslaca
125 ml jogurta malo soli

Fil

4 kašike šećera( žuti)
1 kašika cimeta

Maslac iseckati na listiće, dodati brašno, zamesiti testo. Testo obmotajte celofanom, staviti na hladno 1 sat. U međuvremenu pomešati šećer s cimetom. Testo razviti na otprilike 3mm debljine. Obilno posuti mešavinom šećera i cimeta. Smotajte u rolat. Secite kolutove 0,5 cm debljine. Ređajte u pleh obložen papirom. Posuti pužiće žutim šećerom. Peći 15 min. na 170 stepeni.

Salata od sremuša

Salata od sremuša - Magična Oklagija - magicnaoklagija.blogspot.com


Potrebno je:


  • 1 veza sremuša
  • 1 veza mladog crnog luka
  • 1 veza rotkvica
  • 3 šargarepe

Priprema:


  1. Izrendajte šargarepe i iseckajte rotkvice na tanke listiće. Mladi luk i sremuš iseckajte na trake.
  2. Sve sipajte u činiju i izmešajte. Začinite maslinovim uljem, po ukusu posolite i pobiberite.
  3. Po sopstvenom ukusu možete dodati sirće, ali i ne morate.

Pročitajte više o sremušu ovde.


Salata od sremuša - Magična Oklagija - magicnaoklagija.blogspot.com
Salata od sremuša - Magična Oklagija - magicnaoklagija.blogspot.com

Salata od sremuša - Magična Oklagija - magicnaoklagija.blogspot.com

13. 4. 2011.

Sarmice od zelja

Za ovo jelo ne postoje prave mere, sve je prema sopstvenoj proceni.
Ako vam i nešto ostane kao višak, ništa strašno.
Zelje iskoristite za čorbicu, ako vam ostane fil,  slobodno u činiju pa  u zamrzivač za neki drugi put.



Ovo su neke mere koje ja koristim.

3 veze zelja
500g mlevenog mesa
4 glavice crnog luka
1 veća izrendana šargarepa
šojla pirinča
1 jaje

Zelje oprati, oštrim nožem odstraniti koren,deblji deo.
Pirinač oprati i skuvati ga, da listovi zelja ne puknu kad budete pravili sarmice.
Izdinstati crni luk, dodajte šargarepu, dodati mleveno meso. Posoliti, dodati skuvani pirinač. Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati 1 jaje da se fil poveže.
Zelje staviti u vanglu i preliti ga vrelom vodom, da se popare.
Ako vam je lakše, a sigurno jeste, verujte, list zelja stavite na veći plitki tanjir. Stavite fil, zavisi koliki vam je list, i pravite sarmice.
U tepsiju stavite nekoliko lisova zelja, one koje ne možete da iskoristite za sarmice, i na to zelje(,podlogu )ređajte napravljene sarmice.
Sarmice prekrijte isto listovima zelja. Sipajte vode toliko da sarmice ogreznu u vodi. Kuvajte ih na ringli 30 min. zatim prebacite u rernu da se zapeku.
Servirajte sa kiselim mlekom.


6. 4. 2011.

Voćni kolač

Ovaj kolač je više nego jednostavan za pravljenje, a istovremeno je vrlo praktičan, imajući u vidu da se može koristiti bilo koje voće. Slično je i sa kolačem sa ribizlama.


Voćni kolač

Sastojci:
brašno: 2,5 šolje
jaja: 3 komada
ulje: 2 šolje
kiselo mleko: 1 čaša
šećer: 1,5 šolja
prašak za pecivo
nastrugana kora limuna


1. Umutite 3 jajeta, dodajte 2 šolje ulja, 1 čašu kiselog mleka, 1,5 šolju šećera, prašak za pecivo, nastruganu koru limuna i 2,5 šolje brašna. Masu dobro izmešajte i sipajte u nauljen i brašnom posut pleh veličine 20x32 cm.  Preko testa stavite voće po sopstvenom izboru.

2. Ako stavljate višnje, trebalo bi ih prvo očistiti od koštica, malo pošećeriti i ocediti od soka.
Kolač stavite u zagrejanu rernu i ostavite da se peče 20 minuta na 170 stepeni. Ohlađen kolač posuti šećerom u prahu.

*Napomena: šolja ima istu zapreminu kao čaša od jogurta  (180 ml).

Voćni kolač sa višnjama

Voćni kolač sa višnjama