30. 12. 2012.

Srećna Nova godina

Svima želim puno zdravlja, sreće u novoj 2013. godini.
Dočekajte Novu godinu sa belom tortom sa pistasćima.


27. 12. 2012.

Salata od cvekle

Već godinama kad pripremam cveklu za salatu, cveklu pečem u rerni, ne kuvam je. Prilikom kuvanja cvekla izgubi svu boju i kuvanje traje duže nego kada je pečete. Važno je da cvekle budu približne veličine, da bi se ispekle istovremeno. Prebrišite ih (ako su prljave, nemojte ih prati), poređajte ih u pleh, pokrijte folijom i
pecite ih, u zavisnosti od veličine, 30 minuta na 180 stepeni. Ja uvek biram manje komade jer se brže ispeku.
Mlaku cveklu oljuštite, i isecite na kolutove. Posolite i pobiberite. Iseckajte beli luk, sipajte ulje i sirće.
Ostavite da se ohladi.
Jednostavna salata, ali je neobična zbog svoje pripreme i zato mislim da treba isprobati i ovaj način, zato sa vama delim ovaj post.



23. 12. 2012.

Pikantne banane

Neobične i veoma ukusne banane. Još neobičnije sa ovim bananama što su u kombinaciji sa ljutom paprikom. Nećete se pokajati ako ih probate. 

Potrebno je:


2 banane
1 mala zelena papričica
10 g putera
60 g šećera
30 ml ruma
150 ml kokosovog mleka

sladoled po ukusu (ja sam koristila sladoled od vanile)

Isecite banane na duguljaste kolutove. U šerpu (ja sam koristila zepter, zbog flambiranja, jer nisam bila sigurna kako će tiganji sa teflonom da reaguju na plamen. Inače, ovo mi je prvi put da flambiram) sipajte šećer i ubacite papričicu. Pustite da se šećer karamelizuje. U karamel dodajte puter, promešajte da se istopi.  Dodajte iseckane banane, promešajte. Dodajte rum i flambirajte banane (ja sam to uradila pomoću šibice). Kad nestane plamen, dodajte kokosovo mleko, i mešajte još 3 minuta. 
Servirajte sa nekoliko kugli sladoleda. Uživajte. 

Ovo je moja ulaznica za igru "ajme koliko nas je" gde je domaćica Tanja s bloga Tanjas Cooking Corner


Ove banane su dodate odozgo, da se vidi o čemu se radi, jer su ostale u karamelu. 

19. 12. 2012.

Testenina sa cveklom

Otkako sam dobila mašinu za rezance, svake nedelje ih iznova pravim i to uvek u nekoj drugoj boji. Sada  mi je zamisao bila da to bude crvena boja, a kako dobiti tu boju nego jednom dobrom cveklom.
Već godinama cveklu rađe pečem nego što je kuvam, boja joj je lepša i ne bude bleda kao kuvana.
Cveklu ispecite u rerni, na isti  način  kao kad je spremate za salatu.


Za testeninu vam je potrebno:


80 g pirea od cvekle
300 g brašna
1 kašičica soli
2 jajeta
2 kašike vode

Za boju vam je potreban pire od cvekle. Cveklu usitnite pomoću secka. U usitnjenu cveklu dodajte 1 kašiku vode i izgnječite gnječilicom za pire. Bilo je dovoljno sitno da se ubaci u brašno.

Izmerite brašno i stavite ga na radnu površinu,  napravite udubljenje. Posolite ga. Umutite jaja, dodajte im cveklu i zatim sve zajedno umutite. Sipajte u udubljenje koje ste napravili u brašnu. Zamesite testo (meni je bilo malo tvrdo i prvo sam dodala 1, a zatim i drugu kašiku vode; možete odmeriti manje brašna i nećete morati da dodajete vodu).

Testo ostavite 30 minuta u frižideru.
Dalje testo radite kao što je opisano u postu domaća testenina.

SAVET: testo ne stavljajte direktno na stolnjak, ja sam testo držala na foliji, prilikom sečenja testa cvekla ostavlja crveni trag.




14. 12. 2012.

Domaća testenina

Mislim da sam jedna od retkih koja za godišnjicu braka na poklon dobija kuhinjske aparate. Ali, ne žalim se, naprotiv, bila sam srećna, jer sam mašinu za rezance želela odavno. Uvek mi je nekako bila skupa, ali ova je sa manje dodataka, pa je i jeftinija. Lepota pravljenja domaće testenine je u tome što možete koristiti sastojke koji vam se dopadaju i koje najčešće koristite.

Tri nedelje zaredom sam pravila testeninu u raznim bojama sa različitim dodacima - zelenu sa koprivama, narandžastu sa bundevom. Umesto koprive možete koristiti spanać, ili umesto bundeve šargarepu, izbor je na vama.

Prva testenina koju sam pravila bila je žute boje, bez dodataka.


Domaća testenina

Za žutu testeninu potrebno je:

250 g brašna (belog)
50 g integralnog brašna
1 kašičica soli
2 jajeta
1 kašika vode (ako je potrebno)

Brašno izmerite, posolite. U brašno dodajte umućena jaja. Zamesite testo koje mora biti malo tvrđe. Ostavite ga 30 minuta u frižideru.
Isecite testo na trake i počnite sa izradom testenine. Prvo stanjite testo ( 1,3,5,7 ja sam prvi put stanjivala na 9, ali kasnije sam smanjivala, koprivu sam stanjivala na 5, a bundevu na 3), a zatim secite rezance. Ostavite ih da se prosuše, možda će delovati ludo, ali ja sam rezance stavljala na ofinger (jer mi je rerna nisko) i kačila ih na kuhinjski element. Testenina se bolje kuva kad je prosušena.
Žutu testeninu sam spremala sa šampinjonima.


Zelena testenina:

90 g pirea od koprive (ako više volite spanać, stavite ga umesto koprive)
250 g belog brašna
50 g integralnog brašna
1 kašika soka od koprive
2 jajeta
1 kašičica soli

Postipak izrade testenine je sličan.
Umutite jaja, dodajte im pire od koprive, sve zajedno umutite, dodajte posoljenom brašnu i mesite testo. Ovo testo mi je bilo mekše u odnosu na prethodno i mislim da je bilo ok. Stavite testo u frižider na 30 minuta. Radite ga na isti način kao i žutu testeninu.

Narandžasta testenina:

160 g pirea od bundeve
300 g brašna
2 jajeta
1 kašičica soli

Bundevu isecite na kockice i kuvajte je na pari 20 minuta. Moja pretpostavka; ako bi se kuvala u vodi bila bi previše vodena i morali biste da dodate više brašna.
Postupak je isti kao za prethodne testenine, jedino ovu boju sam tanjila na manji broj 3. Imala sam malo više pirea i bojala sam se da rezanci ne počnu da se kidaju.
Ovu testeninu sam spremala sa piletinom i povrćem na kineski način. Skuvanu testeninu sam ubacila u vok i promešala, bilo je fantastično - verujte mi.

Zadovoljna sam i srećna što mogu sama da spremim jelo na način koji nama odgovara.

*Iako sam koristila bundevu sa braon korom, možda je bolje koristiti bundevu sa belom korom, jer je manje sočna i vodena.


Domaća zelena testenina sa koprivom
Domaća zelena testenina sa koprivom
Domaća zelena testenina sa koprivom
Domaća zelena testenina sa koprivom
Domaća zelena testenina sa koprivom
Domaća zelena testenina sa koprivom
Domaća zelena testenina sa koprivom
Domaća zelena testenina sa koprivom
Domaća narandžasta testenina sa bundevom
Domaća narandžasta testenina sa bundevom
Domaća narandžasta testenina sa bundevom
Domaća narandžasta testenina sa bundevom
Domaća narandžasta testenina sa bundevom
Domaća narandžasta testenina sa bundevom
Domaća testenina


4. 12. 2012.

Pašteta od ribe

Ja nisam ljubitelj a ni neki poznavalac ribe, ali ovu paštetu sam probala skoro i veoma mi se dopala. Trenutno je Božićni  post i reših da je isprobam.
Vrstu ribe izaberite sami, kao i količinu. Ja sam krenula sa najmanjom merom. Ribu koju sam koristila je oslić, riba koju najčešće koristimo još od vremena kada su deca bila mala, laka je za čišćenje od kostiju.

Potrebno je:

200 g oslića
1 šargarepa
1 peršun
60 g pečenog kikirikija
40 g proprženog susama
1 nakisela jabuka
so, biber
majonez (posni)

Propržite susam u suvom tiganju. Sameljite kikiriki.
Oslić skuvajte sa šargarepom i peršunom. Skuvanu ribu procedite, ostavite da se ohladi. Očistite je od kostiju i stavite u činiju. Dodajte susam i kikiriki. Posolite, pobiberite.
Očisite jabuku, izrendajte je na krupnije. Dodajte jabuku. Sve izmešajte. Dodajte majoneza tek toliko da se sve poveže.

Probajte nešto drugačije.
Pogledajte kako sam ih ja servirala.









1. 12. 2012.

Oblande sa alvom


Oblande su svima dobro poznata poslastica. Ovaj recept, međutim, je malo drugačiji od klasičnog.
U ovoj verziji oblande su filovane alvom, lako ih je napraviti i što je najbitnije - ukus je fantastičan. Takođe, još jedna bitna stvar je da je ovo jedna od poslastica prikladna za posne slave i predstojeće praznike. Oduzeće Vam vrlo malo vremena, a rezultatom ćete sigurno biti zadovoljni!

Potrebni sastojci:


pakovanje većih oblandi (od 5 kora u većem pakovanju iskoristila sam 4)
250g alve
250g margarina
500g šećera

Priprema:


U šerpu sipajte 500g šećera. Dospite čašu hladne vode. Šećer ušpinujte kao za slatko, a zatim dodajte 250g alve (neprestano mešajte na srednjoj temperaturi). Nakon što se alva otopila, dodajte margarin, nastavite s mešanjem.
Ostavite da se prohladi, dok smeša ne bude topla. U pleh stavite prvu koru i premažite toplim filom (za svaku koru sam upotrebila 3-4 kutlače fila). Postupak ponovite i sa ostalim korama. Gotove oblande prekrijte providnom folijom i dobro pritisnite nekom težom knjigom (npr. enciklopedijom). Ostaviti ih tako da prenoće. Sledećeg dana ih isecite i uživajte u bogatoj i prefinjenoj kombinaciji oblandi i alve.