Otkako sam dobila mašinu za rezance, svake nedelje ih iznova pravim i to uvek u nekoj drugoj boji. Sada mi je zamisao bila da to bude crvena boja, a kako dobiti tu boju nego jednom dobrom cveklom.
Već godinama cveklu rađe pečem nego što je kuvam, boja joj je lepša i ne bude bleda kao kuvana.
Cveklu ispecite u rerni, na isti način kao kad je spremate za salatu.
Za testeninu vam je potrebno:
80 g pirea od cvekle
300 g brašna
1 kašičica soli
2 jajeta
2 kašike vode
Za boju vam je potreban pire od cvekle. Cveklu usitnite pomoću secka. U usitnjenu cveklu dodajte 1 kašiku vode i izgnječite gnječilicom za pire. Bilo je dovoljno sitno da se ubaci u brašno.
Izmerite brašno i stavite ga na radnu površinu, napravite udubljenje. Posolite ga. Umutite jaja, dodajte im cveklu i zatim sve zajedno umutite. Sipajte u udubljenje koje ste napravili u brašnu. Zamesite testo (meni je bilo malo tvrdo i prvo sam dodala 1, a zatim i drugu kašiku vode; možete odmeriti manje brašna i nećete morati da dodajete vodu).
Testo ostavite 30 minuta u frižideru.
Dalje testo radite kao što je opisano u postu
domaća testenina.
SAVET: testo ne stavljajte direktno na stolnjak, ja sam testo držala na foliji, prilikom sečenja testa cvekla ostavlja crveni trag.