17. 10. 2013.

Čatni od paradajza

Ovaj čatni od paradajza se jednostavno sam nametnuo da ga napravim. Dobila sam priličnu količinu domaćeg paradajza, neprskan, sladak i valjalo ga je što pre iskoristiti. Takvo povrće za nas koji živimo u gradu je pravi poklon.

Paradajz koji sam dobila je sorte volovsko srce, veoma je ukusan i lako se ljušti, tako da je ovaj čatni bio veoma ukusan i pravila sam ga tri dana zaredom. Savršen je kao dodatak jelu (mesu), kao namaz, a mislim da bi mogao u potpunosti da zameni kečap u pici. Obavezno probajte!


Za čatni je potrebno:
(originalni recept)

6 većih paradajza
4 ljute papričice
1 kašika izrendanog đumbira
1 kašičica kima
1 kašičica kurkume
1 kašičica mlevene slatke parike
3 lovorova lista
2 kašike gustina
2 kašičice soli
2 kašike šećera
1 stabljika lista celera

Paradajz iseckajte na sitnije komade, ljutu papričicu isecite po dužini i očistite je od semenki koliko možete.
Đumbir narendajte.
U dublju šerpu sipajte 3 kašike ulja, dodajte začine (kurkumu, papriku, kim, lovor) propržite malo da puste aromu. Dodajte iseckan paradajz. Pustite da se ukrčka. Dodajte ljutu papričicu. Krčkajte 20 minuta. Količina tečnosti umnogome će vam zavisiti od vrste paradajza koju budete koristili. Ova sorta koju sam ja koristila dosta je tečna i malo duže sam sve kuvala.
Uzmite nekoliko kašika tečnosti od paradajza i pomešajte sa gustinom. Dodajte umućeni gustin. Posolite, dodajte šećer. Krčkajte još 5 minuta i na kraju dodajte iseckan list celera.



13. 10. 2013.

Kolač sa urmama i orasima

Kolač koji nije zahtevan za izradu, izuzetan uz šoljicu čaja ili kafe, u društvu ili dok u tišini uživate u stranicama dobre knjige.

Potrebno je:


Mokri sastojci:


  • 3 jajeta
  • 120 ml ulja
  • 120 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 150 ml sosa od jabuke
  • 1 kašičica rendane limunove kore
  • 1 kašičica cimeta

Suvi sastojci:


  • 400 g šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 480 g brašna
  • 1 šolja iseckanih urmi
  • šaka oraha

Kolač sa urmama i orasima

Pvo napravite pire (sos) od jabuka. Oljuštite dve jabuke srednje veličine ili jednu veću, iseckajte je na kriške i stavite je u šerpicu, nalijte je jednom šoljicom vode i kuvajte na srednjoj temperaturi 20 minuta - dok ne bude meka. Tečnost treba da ispari, ali ako ostane, prospite je pre pasiranja jabuke.

U činiju stavite suve sastojke: brašno, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, šećer,
U drugoj činiji umutite jaja, mleko, ulje, vanilu, limunovu koru, pire od jabuka, cimet i iseckane urme.
Mokre sastojke sipajte u suve i sve energično izmešajte. Masa treba da bude prilično gusta. Na kraju dodajte šaku oraha. Sve ponovo izmešajte. Sipajte u pleh željenog oblika i pecite na 180° 45 minuta, najbolje će biti da proveru uradite čačkalicom.
Ja sam svoj kolač pekla u modli za tart, s tim što sam u sredinu stavila prsten (modla za krofne) i dobila sam kolač u obliku prstena.

Kolač sa urmama i orasima

Kolač sa urmama i orasima
Kolač sa urmama i orasima


8. 10. 2013.

Crème brûlée sa lavandom

Mislim da je suvišno bilo šta reći ili napisati o ovom kremu, jednostavno krem u kome se uživa i u svakom slučaju kvalitetnih 5 minuta dok ga budete jeli.
Ovo nije klasična varijanta sa vanilom, ovde je glavni sastojak lavanda.


Za crème brûlée je potrebno:

480 ml slatke pavlake
1 kašika lavande
4 žumanceta
1/2 šolje šećera

Najvažnija stvar je da izaberete adekvatnu posudu u kojoj ćete napraviti vodeno kupatilo, duboka posuda u koju ćete staviti činijice koje moraju biti duboko u vodi, skoro do ivice činijice.
Slatku pavlaku pre upotrebe ostavite nekoliko sati na sobnoj temperaturi, jer ako je pavlaka hladna masnoća od mleka će se odvojiti .
Uključite rernu na 150*


U šerpicu sipajte slatku pavlaku i dodajte kašiku lavande. Zagrejte pavlaku ali ne sme da provri, polako zagrevajte da bi lavanda pustila aromu. Sklonite sa vatre i ostavite još 5 minuta da odstoji, a za to vreme umutite žumanca sa šećerom.

Žumanca i šećer umutite dok žumanca ne dobiju svetlo žutu boju.
Procedite pavlaku kroz cediljku da biste odstranili cvetove lavande.
Proceđenu pavlaku dodajte u umućena žumanca.

Krem sipajte u posudice i stavite ih u posudu u kojoj će se "peći " u rerni.
U posudu sipajte vruću vodu do ivice posudica, ubacite u rernu i ostavite 30 minuta.
Vreme pečenja umnogome zavisi od veličine posuda, voda ne sme da vri, zato je temperatura niska.
Kada je krem gotov, izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi zajedno sa vodom.
Ostavite dva sata da odstoji, pre upotrebe krem posuti 1 kašikom šećera, malo protresite da se šećer razleti po posudici i ostalo odradite sa plamenikom.

Posebno obratite pažnju kada budete palili šećer, nakon što ugasite plamenik šećer će nastaviti da se topi. Budite oprezni da vam šećer ne izgori, treba da ima lepu braon boju.