22. 4. 2014.

Pita sa sremušem

Pita sa sremušem

Pita sa sremušem


Potrebno je:
0,5 kg kora za gibanicu
2 praziluka srednje veličine (beli i bledozeleni deo)
1,5 veza sremuša
200 g šampinjona
3 jajeta
0.5 čaše kisele pavlake

1. Praziluk iseckajte na tanje kolutiće. Sremuš iseckajte na tanje trakice. Pečurke očistite i nasecite ih na listiće.
2. U činiji izmešajte povrće sa pečurkama, dodajte umućena jaja i pavlaku.
3. Nauljite tepsiju i ređajte kore i fil, između svake kore dodajte po dve kašike fila.
4. Pecite na 180℃ 30-35 minuta.

Pita sa sremušem

Napomena:
Ja sam za pitu koristila sirovo povrće, ako želite možete povrće izdinstati pre ređanja.
Pita je veoma ukusna, nije previše jaka iako se može činiti takvom zbog količine sremuša.

Pita sa sremušem

13. 4. 2014.

Karamel sos

Karamel sosPreviše je ukusan i nemoguće mu je odoleti. Jedino vam preostaje da budete umereni u konzumiranju karamel sosa.

Karamel sos

Potrebno je:
Karamel sos
2 šolje šećera
6 kašika margarina sobne temperature
1 šolja slatke pavlake

Veoma je bitno koliko je debelo dno šerpe koju koristite za pravljenje karamela. Ako šerpa ima tanje dno, morate da budete pažljiviji, šećer će se u takvoj šerpi brže otopiti, pa čak i zagoreti. Ja sam koristila Zepter šerpu od 2 l.
Šećer sipajte u suvu šerpu i na umerenoj temperaturi otapajte dok ne dobijete šećer boje ćilibara. Šećer nemojte mešati, jer možete dobiti kuglice koje se teško tope u karamel, može se desiti da vam karamel dobije željenu boju, a da se kuglice još nisu otopile, zato šerpu povremeno podignite i okrećite u krug da se otopljeni šećer širi po šerpi.
Dodajte margarin, mešajte dok se ne otopi.
Pre dodavanja slatke pavlake pomerite šerpu sa ringle, jer će sve krenuti kao vulkan.
Kada se margarin otopio, dodajte slatku pavlaku i mešajte. Dovoljno je 5 minuta da dobijete gladak sos.
Ohladite ga i sipajte u teglu.
Možete ga koristiti kao dodatak sladoledu, ukras za mafine...


Karamel sos
Karamel sos
Karamel sos

10. 4. 2014.

Čorba iz šume

Ovih dana sam probala nove recepte od sremuša, a jedan od njih je i recept za ovu ukusnu čorbicu. Kao što znamo, sremuš je izuzetno zdrav, naročito u prvim mesecima proleća. Jedini problem je što mu je sezona jako kratka, stoga požurite na pijacu, bila bi šteta propustiti ovaj superzeleniš i priliku da od njega napravite nešto zdravo i ukusno. 

Čorba iz šume

Čorba iz šume

Potrebno je:

  • 1 glavica crnog luka
  • 2 krompira
  • 1 veza sremuša
  • 1 kocka za supu (posna)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 l tečnosti
  • Šaka suvih vrganja

Priprema:
Suve vrganje zalijte mlakom vodom i ostavite da nabubre.
  1. Luk sitno iseckajte i dinstajte sa kašičicom šećera i kockom za supu.
  2. Krompir iseckajte na sitne kockice i dodajte luku.
  3. Odmah dodajte iseckan sremuš. Promešajte.
  4. Dodajte potopljene i iseckane vrganje. Dodajte tečnost u kojoj su bile pečurke.
  5. Ostavite 20 minuta da se kuva na laganoj vatri. Sve izmiksajte štapnim mikserom i dobili ste čorbu neverovatnog ukusa koja može da vam bude obrok.

Napomena: Sami procenite količinu vode koju ćete dodati, u zavisnosti od broja ljudi za koje kuvate.

Čorba iz šume

Čorba iz šume

Čorba iz šume

6. 4. 2014.

Egipatska torta

Ne znam kako je ova torta dobila ime, ali mislim da nije ni važno. Najvažnije od svega je da je torta veoma ukusna, nije teška za jelo, a nije teška ni za pravljenje. Jedino je potrebno u jednom danu napraviti kore i fil.


Egipatska torta

Potrebno je za koru:
Potrebne su vam tri kore

6 belanaca
6 kašika šećera
70 g mlevenih oraha
1 kašika brašna

Umutite belanca u čvrtu penu, dodajte šećer (jednu po jednu kašiku). Dodajte mlevene orahe pomešane sa kašikom brašna  (iz nekoliko puta, ne sve odjednom). Pecite na 120 stepeni, oko sat vremena. Ponovite postupak još dva puta.

Egipatska torta
Fil:
18 žumanaca
200 g šećera
4 kašike brašna
1/2 l mleka
1 šipka vanile
250 g margarina

Mleko stavite da se ugreje, vanilu isecite na pola i nožem sastružite semenke, ubacite ih u mleko zajedno sa mahunom. Žumanca umutite sa šećerom. Dodajte brašno i sve umutite. U umućena žumanca polako dodajte vruće mleko mešajući lopaticom. Tečni fil vratite u šerpu (u kojoj se mleko grejalo) i kuvajte dok se fil ne zgusne. Ohladite fil i dodajte ga u umućeni margarin.

Egipatska torta


Grilijaš: 300 g lešnika
250 šećera
6 kesica šlaga

Lešnike ispeći na 120 stepeni 20 minuta, očistiti ih od ljuske. Šećer istopiti na srednjoj temperaturi da dobijete karamel. U vruć karamel ubacite lešnike, promešajte drvenom kašikom da svi lešnici budu obloženi karamelom. Vruće lešnike sipajte na papir za pečenje i ostavite da se ohlade. Ohlađene lešnike sameljite ili istucajte. Umutite šlag i dodajte mu samleveni grilijaš.

Egipatska torta


Filujte tortu: kora - žuti fil - šlag sa grilijašem Ukrasite je po želji.

Egipatska torta

2. 4. 2014.

Prolećni mini kuglofi sa limunom

Ove male, slatke kuglofe možete za tili čas da napravite. Veoma su ukusni uz čaj ili kafu.
Ako želite, možete od testa da napravite jedan veći, ali izostaće utisak koji imate kad ih pogledate ovako malene i punačke.

Prolećni mini kuglofi sa limunom


Potrebno je:

3 šolje brašna
1 kašičica praška za pecivo
3/4 kašičice sode bikarbone
3 kašike rendane limunove korice (4 limuna će biti sasvim dovoljna)
3 kašike soka od limuna
1 1/2 šolja šećera
1/2 šolje otopljenog margarina
3 jajeta
1 1/2 šolja jogurta

Za preliv:

1 šolja šećera u prahu
2 kašičice jogurta
2 kašičice soka od limuna

1. Umutite jaja i šećer. Dodajte sve tečne sastojke, margarin, sok od limuna, jogurt, koru od limuna.
2. U brašno dodajte prašak za pecivo i sodu bikarbonu.
3. U umućena jaja iz tri puta dodajte brašno. Modle podmažite, jer testo nema veliku količinu masnoće.
4. Dobijeno testo sipajte u modle i pecite na 180 stepeni 30 minuta. Proverite čačkalicom.
5. U šećer u prahu sipati jogurt i sok od limuna; Mešajte dok ne dobijete gust preliv. Prelijte preko ohlađenih kuglofčića.

Prolećni mini kuglofi sa limunom

Prolećni mini kuglofi sa limunom
Prolećni mini kuglofi sa limunom
Prolećni mini kuglofi sa limunom

Prolećni mini kuglofi sa limunom