31. 3. 2012.

Salata od komorača

Za ovu salatu nije potrebno mnogo truda a ukus je nešto sasvim nov i neobičan, barem za mene.

Potrebno vam je:
1 krastavac
1 srecnji komorač
1 jabuka nakisela
1 crni luk
bosiljak

Svo povrće isecite na kolutiće, i stavite u činiju.  Dodajte iscepkane listiće bosiljka.  Napravite dresing i prelijte preko povrća. Dobro je ohladite pre služenja.
Dresing: 1 kašičica senfa, ulje, balzamiko, sve dobro izmešajte da se sastojci sjedine. 

24. 3. 2012.

Crni hleb

Možda sam već spomenula da volim domaći hleb i miris dok se peče. Mislim da bi mogla ceo, bez ičega da ga pojedem. Za ovaj hleb sam kupila, čisto da probam (u Dm-u),kesicu sa začinkim biljem, koliko sam mogla da prepoznam od začina se nalazi anis, mleveni kim, korijander komorač.  Ovo je samo jedan dobar predlog, vi možete staviti začine koje volite.
Potrebno je :
400 g brašna za crni hleb
1/2 kvasca
200 ml mlake vode
2 kašike ulja
1 kašika začina( anis, komorač, korijander, kim)

Priprema je uobičajena kao i za svaki hleb.
Stavite kvasac u mlaku vodu, dodajte 1 kašičicu šećera i ostavite da nadođe na toplom mestu.
U vanglicu sipajte brašno, dodajte 1 kašičicu soli, 2 kašike ulja, začine, i kvasac. Zamesite lepo glatko i meko testo. Ostavite da se odmori i da udvosruči veličinu.  Kad je testo naraslo, izručite ga na radnu površinu, premesite i stavite ga u nauljeni i brašnom posut kalup za hleb. Ostaviti opet da se odmori i da       naraste. Pre pečenja hleb premažite uljem i pospite ga morskom solju.  Pecite na 175 stepeni 35-40 minuta.
Kad je hleb ispečen pokrijte ga papirom za pečenje ili folijom i ostavite da se  skroz ohladi.
Postoje razne varijacije sa domaćim hlebom tako da neću ništa da vam predlažem sami odlučite kako ćete uživati. Prijatno

11. 3. 2012.

Burek

Ovo je jedan veoma brz i jednostavan recept za burek čak i ako ga pravite sa sirom, u ovom slučaju je prazan. Ne treba vam mnogo toga za pravljenje ovog ukusnog bureka. Brza večera ili doručak.

Potrebno vam je:
0,5 kg kora za gibanicu
1 prašak za pecivo
ulje, voda

Ulje i voda su vam potrebni za prskanje kora, ja obično sastavim u šolji, ako želite to možete raditi pojedinačno, prvo ulje pa vodu ili kao ja, vaš izbor. Obično kad nešto pravim prvi put pridržavam se recepta a kasnije ako mi se nešto ne svidi ili može bolje ja menjam, tako uradite i vi.
Nauljite tepsiju u kojoj ćete praviti burek. Pomešajte ulje i vodu i dodajte 1 prašak za pecivo.
Ređajte kore tako da vam od jedne kore jedna polovina bude u tepsiji a druga van nje. Tako ređajte sve u krug , trebaće vam 4 kore da zatvorite krug tj to vam je prvi red poprskajte ga mešavinom ulja i vode. Ređajte dalje sve tako dok ne potrošite sve kore. Ako pravite sa sirom, stavite na sredinu fil od sira.
Sad je potrebno da one krajeve koji vam vire iz tepsije da vratite unutra. Vratite prvi red i pouljite i tako redom dok ne dođete do kraja.
Burek poprskajte vodom i uljem i ostavite da odstoji 5 minuta. Pecite 30 minuta na 170 stepeni.