24. 2. 2014.

Radine papaline

Ako volite ribu, a dosta vam je konzervirane hrane, možete sami da napravite domaće, ukusne sardine. Recept sam dobila od moje kolegenice Rade, koja je rekla da su moje ukusnije od njenih, samo zato što sam ja u moje sardine dodala beli luk i grančicu ruzmarina. Prepustite se i sardinama dodajte začine koje najviše volite.

Radine papaline

Radine papaline

Potrebno je:
500 g očišćenih papalina
180 ml vode
90 ml ulja
1 kašika sirćeta
1 kašičica soli
3 čena belog luka
1 grančica ruzmarina
biber, 1 kocka za supu

Očistite papaline, odsecite im glave.
U šerpu stavite papaline, sipajte vodu, ulje, sirće, so, kocku, biber, beli luk i ruzmarin. Pustite da sve proklljuča, zatim smanjite na najmanji podeok (0,5) i kuvajte 2 sata bez otvaranja (u ovom slučaju najbolje bi došao providan poklopac). Posle 2 sata ugasite ringlu i pustite da se sardine ohlade.


Salata od papalina
Salata od papalina

16. 2. 2014.

Krem supa od 3 vrste pečuraka

Lepa, kremasta i veoma ukusna supa. Krem supa od 3 vrste pečuraka


Potrebno je:
  • 15 g suvih vrganja
  • 220 g šitaki pečuraka 
  • 120 g šampinjona
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 praziluk- samo beli i svetlozeleni deo
  • 3 čena belog luka
  • 1 kocka za supu
  • 1 kašika soja sosa
  • 1 kašika brašna
  • 2 kašike šerija
  • 1 lovorov list, majčina dušica
Prvo napravite čips od šitaki pečuraka. U manjem tiganju na malo ulja pecite šitake, često okrećite dok
pečurke ne izgube svu tečnost. Izvadite ih na ubrus i odmah posolite.

Suve vrganje stavite u činijicu i prelijte vrućom vodom.

Na srednjoj temperaturi dinstajte crni luk, praziluk i beli luk. Dodajte šitake i šampinjone i dinstajte 10 minuta dok pečurke ne puste tečnost. Dodajte brašno, šeri, soja sos i suve vrganje zajedno sa tečnošću u kojoj su stajali. Ako mislite da vam je malo tečnosti, slobodno dodajte još dve čaše vode.
Dodajte lovorov list i majčinu dušicu. Ostavite da se kuva 20 minuta.

Izbacite lovor, majčinu dušicu i supu sipajte u blender i sve izmiksajte pulsirajući.
Supu vratite u šerpu i pustite da još jednom proključa.
Na kraju pripreme krem supu ukrasite kolutovima praziluka i čipsom od šitaki pečuraka. Prijatno!





14. 2. 2014.

Indonežanska pikantna piletina sa mangom i ananasom

Jednostavno, brzo i lako. Kombinacije ljuto, voće, slano veoma su se dobro uklopile.

Potrebno je:

1 pileće belo meso (odvojeno od kosti i iseckano na kockice)
1 mango
4 koluta ananasa
1 ljuta papričica
1 konzerva kokosovog mleka (160 g)
2 čena belog luka
đumbir
100 ml pileće supe (može vam poslužiti i kockica za supu)
2 kašike soja sosa
2 kašike Kecap Manis-a (Indonežanski slatki soja sos)
1 kašika karija
po 1 šolja povrća (zelena boranija, paprika)


Ako želite da uživate u ovoj kombinaciji, moraćete prvo da napravite kecap manis. Izrada je krajnje jednostavna:
1/4 šolje soja sosa
1/4 šolje žutog šećera
Kuvajte na tihoj vatri oko 5 minuta, trebalo bi da dobijete sos gustine meda. Obavezno uzmite u obzir da će se sos prilikom hlađenja još više zgusnuti.


Piletinu iseckajte na kockice.
U avanu istucajte ljutu papričicu, beli luk, đumbir i kari.
U zagrejani vok sipajte ulje, dodajte sadržaj iz avana. Pržite 5 minuta, dodajte piletinu i povrće, pržite još dodatno dok meso ne bude gotovo. Dodajte bujon, soja sos, kecap manis, kokosovo mleko.
Mango i ananas iseckajte na kocke i ubacite ih u vok. Ostavite sve još 5 minuta da se krčka, a onda servirajte sa pirinčem.

Savet:
Kad vam je pirinač skuvan, dodajte mu izrendanu koru limuna i iseckanu mentu. Pirinač će biti mnogo ukusniji.



5. 2. 2014.

Kuglice od jogurta u začinskom bilju

Kuglice od jogurta u začinskom bilju

Snežnobele začinjene kuglice, jednostavne za izradu i veoma dekorativne.

Kuglice od jogurta u začinskom bilju

Potrebno je:
1 čaša jogurta 400 g (Dukatos - grčki jogurt)
3-4 čena belog luka
1 kašičica soli
začinsko bilje (majčina dušica, bosiljak, žalfija, ruzmarin)
ulje od koštica grožđa

Potrebno je još:
1 činija
1 cediljka
1 pelena ili gaza

Jogurt posolite još u originalnom pakovanju, dodajte beli luk usitnjen ili izgnječen, iseckan bosiljak i majčinu dušicu. Promešajte i ostavite 30 minuta da stoji, da jogurt upije beli luk.
Jogurt sipajte u cediljku i ostavite tri dana u frižideru da se višak tečnosti ocedi.
Začinsko bilje sitno iseckajte, sipajte u manju teglicu i dodajte 1 kašičicu tucane paprike.
Od oceđenog jogurta pravite manje kuglice i ređajte ih u teglu. Zalijte ih uljem.
Ovako pripremljene kuglice mogu vam stajati nedelju dana u frižideru.


P.S. Što se tiće začinskog bilja, možete koristiti one koje imate ili koje najviše volite.
Svo bilje koje sam koristila je sveže. Možete bilje da usitnite i kuglice da uvaljate pa zatim da ih ređate u teglicu, mogućnosti su razne. Probajte, igrajte se. 

Kuglice od jogurta u začinskom bilju

Kuglice od jogurta u začinskom bilju