22. 5. 2013.

"Lazanje" sa tikvicama

Malo drugačije lazanje od onih na koje ste navikli. Bez testenine, sa zdravim i ukusnim povrćem. Iskoristite ga dok je još mlado.

Recept za Lazanje od tikvica

Potrebno je:


  • 3 tikvice

Crveni sos


  • 1 glavica crnog luka
  • 2 češnja belog luka
  • 500 g mlevenog mesa
  • 1 šolja kuvanog paradajza
  • so, biber, mirođija,

beli sos


  • 500 ml mleka
  • 4 kašike brašna
  • 1 kisela pavlaka
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića

Priprema:


  1. S obzirom da su tikvice mlade, ja ih nisam ljuštila, samo ih operite. Isecite ih na kriške debljine 5 mm (ako ih isečete na tanje, kriške će se prosto istopiti).
  2. Tikvice posolite i ostavite ih da odstoje 30 minuta, kako bi pustile tečnost.
  3. Posle pola sata iscedite tikvice i osušite ih krpom. Pecite ih na roštilju ili u tiganju, po 5 minuta sa svake strane. Ja sam ih pekla na suvom tiganju (bez ulja).

Dok se tikvice hlade, spremite crveni sos.

  1. Izdinstajte sitno seckani crni luk, dodajte beli luk.
  2. Kada je crni luk postao providan, dodajte mleveno meso.
  3. Mešajte dok se meso ne izdinsta, postepeno dodajući kuvani paradajz. Posolite, pobiberite.
  4. Na kraju dodajte kašičicu seckane mirođije.


Recept za Lazanje od tikvica

Dok vam se mleveno meso hladi spremite beli sos:

  1. Pola litra mleka sipajte u šerpicu.
  2. U činiju stavite 4 kašike brašna i polako dodajte kašiku po kašiku mleka iz šerpice (trebaće vam oko 5 kašika). Postupak je isti kao kad pravite puding. Razlog dodavanja kašike po kašike mleka je da vam se brašno dobro umuti, da ne bi bilo grudvica.
  3. U vruće mleko dodajte umućeno brašno. Mešajte dok se sos ne zgusne, a tako će vam se sos i hladiti. U ohlađen sos dodajte 1 kiselu pavlaku. Sve dobro promešajte da dobijete gladak sos.
  4. Dodajte muskatni oraščić.

Sud u kojem ćete ređati lazanje (ja sam koristila četvrtastu vatrostalnu činiju) pripremite za završni korak.
U činiju poređajte tikvice, preko dodajte beli sos, zatim crveni sos sa mlevenim mesom. Preko mesa poređajte tikvice i završite sa belim sosom. Pospite iseckanom mirođijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.
Na žalost, kod mene ne vole svi sir, tako da sam ja izostavila taj dodatak, ali ako želite, možete svaki put posle belog sosa narendati kačkavalj.

Recept za Lazanje od tikvica

20. 5. 2013.

Torta Pavlova


Deceniju pre, rado sam u poslastičarnici kupovala one veeelike šampite, i uvek pojela samo pola iste. Dva puta sam ih sama pravila, kako sam ih i sama jela, odustala sam do daljnjeg od mućenih belanaca. Moraću  da ih napravim još jednom, da bih ih imala u registru kolača, jer recept u svesci samo što nije "nestao"( sveska ima skoro 20 godina i prepisi su izbledeli).

Kore koje se prave od umućenih belanaca i koje se suše nerado jedem i pravim, ali odvažila sam se i napravila sam Pavlovu na moj način. A moj način je taj da sam dobijenu količinu belanaca podelila na dva dela i dobila dve kore.


Za Pavlovu je potrebno:



  • 6 belanaca
  • 300 g šećera
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 kašičica gustina

Fil:



Za ukrašavanje:


  • voće po želji

Na papiru za pečenje iscrtajte krug prečnika 20 cm, trebaće vam 2 kruga ako ćete praviti dve kore. Iscrtanu stranu okrenite nadole, prema plehu, da ne sipate belanca po olovci.

Uključite rernu na 100 stepeni.

Mutite belanca, i postepeno dodajte šećer, kašiku po kašiku. Pomešajte sirće sa gustinom, da nemate grudvice. Kada su belanca umućena, isključite mikser i u posudu dodajte sirće sa gustinom, lagano promešajte silikonskom lopaticom da sirće ne ostane na jednom mestu.

Ako pravite dve kore, od dobijene mase uzmite polovinu (ja sam koristila kesu za zamrzivač, onu deblju, isecite joj vrh ) i nanesite je na papir za pečenje. Isto uradite i sa drugom polovinom umućenih belanaca. U kori koju odredite da vam bude gornja, kad nanesete belanca na papir za pečenje silikonskom lopaticom napravite malo udubljenje (ulegnuće) gde će vam inače biti fil.

Oba pleha stavite u zagrejanu rernu na 100 stepeni 90-120 minuta (možete koristiti ventilator ako imate)
Pazite da vam kore ostanu bele i imajte na umu da gustin neće dati kori da se skroz osuši.

Gotove kore ostavite da se skroz ohlade. Umutite slatku pavlaku, dodajte mascarpone.
Prvo stavite ravnu koru, preko stavite fil, zatim drugu koru i napunite je filom. Ukrasite je voćem po želji.


Jedina mana je što će vam ostati 6 žumanaca. Kako bih ih iskoristila, umutila sam krempitu i imala sam slatkiša za celu nedelju.
Sigurno ćete primetiti da u receptu za krempite idu i belanca, taj deo izostaje, jer su vam belanca u torti.

11. 5. 2013.

Brownies ili brzi kolač

Verujte da sam ga s razlogom nazvala brzi kolač. Nije potrebna neka veća spretnost ili neko veće znanje da bi se napravio ovaj kolač, samo nekoliko sitnica koje sigurno imate stalno u frižideru.
Što se tiče ukusa, malo podseća na medenjake, verovatno zbog količine šećera. Ako odlučite da smanjite količinu istog, to uradite na svoju inicijativu, jer ne znam kakav bi ukus kolač tada imao.
Idealan kolač za iznenadne goste, situacija u kojoj sam i ja bila kada sam ga prvi put isprobala.



Potrebno je:

  • 150 margarina (sobne temperature)
  • 275g šećea
  • 75g kakaoa
  • 1 kašičica ekstrakta od vanile
  • 3 jajeta
  • 75g brašna


Izrada je veoma laka.
U šerpicu stavite margarin, dodajte šećer i kakao. Mešajte na najmanjoj temperaturi dok se margarin ne otopi i svi sastojci ne sjedine. U mlaku masu dodajte jaja, ekstrakt i sve izmešajte. Dodajte brašno i sve ponovo energično izmešajte. Sipajte u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
Pleh je veličine 20x30
Pecite 30 minuta (svako od nas najbolje poznaje svoju rernu), na 180 stepeni. Najbolje će biti da probu uradite čačkalicom.
Ohlađen kolač isecite na kocke željene veličine.
.
Verujem da ćete uživati u ukusu ovog kolača.