24. 2. 2011.

Štrudla sa makom

Štrudla sa makom

Štrudla sa makom


Potrebno je:

1l mleka
1 kvasac
2 jajeta
brašno po potrebi
250 g maka
200g mleka
šećer po ukusu

1. U šolju za belu kafu izmrviti kvasac, sipati 1 kašičicu šećera, pola kašičice soli, mlakog mleka. Ostaviti da kvasac nadođe.
2. U vanglu sipati brašno, dodati kvasac, 2 žumanceta i sneg od 2 belanceta. Zamesiti meko testo, i napraviti 9 jufkica. Ostaviti da naraste 30 minuta.
3. Umutiti 3 kašike masti sa 3 šolje šećera.
4. Ugrejati mleko i popariti mak.
5. Svaku jufku razvući oklagijom i premazati šećerom i mašću, zatim staviti tri listića jedan preko drugog. Na razvučeno testo staviti po ukusu npr. orahe, mak i urolati.
6. Poređati u pleh sve tri štrudle, pokriti čistom krpom i staviti na toplo mesto da stoji oko sat vremena, a zatim ispeći. Peći 30 min. na 175 stepeni.
7. Štrudlu seći tek kad se potpuno ohladi.


Štrudla sa makom

21. 2. 2011.

Čvarci sa turšijom

Potrebno je
paprika iz turšije
čvarci
ulje

Papriku iseći na kocki, pržiti na masnoći. Dinstati 15 minuta, zatim dodati duvan čvarke. Promešati da se sjedini i pustiti 5 min. da se isprži. Ako su čvarci suvi dodajte malo više masnoće. 

20. 2. 2011.

Pileće šnicle sa neutralnom pavlakom

Potrebno je
1 belo meso
1 kesica krem supe od pečuraka
šunka isečena na listiće
500ml neutralne pavlake

Sadržaj kesice sipajte u tanjir. Belo meso isecite na šnicle i svaku lagano izlupajte tučkom. Uvaljajte u suvi sadržaj krem supe i ređajte u vatrostalnu činiju. Kada ste poređali prvi red šnicli, preko njih poređajte šunku isečenu na listiće, zatim opet ređajte belo meso, šunku., dok ne utrošite sve. Zalijte neutralnom pavlakom i stavite u rernu prvo na 175 stepeni 20 min. zatim na 200 stepeni  još 15 min. 

Valjuške

Potrebno je

500g krompira
1 jaje
malo soli, bibera,
na vrh noža muskatnog oraha
200g brašna

Skuvati krompir, napraviti pire i ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati jaje, soli, bibera, muskatni orah, izmešati. Dodati brašno i zamesiti tako da se testo ne lepi za ruke. Praviti loptice a zatim ih između dlanova rolati da se dobije oblik valjuške.
Možete ih kuvati kao knedle, ali ja sam ih pržila, kuvane se više slažu sa sosovima.
Ako vam kao meni ostane sastav za pohovanje, valjuške stavite u smesu od jaja i brašna, pa zatim u prezle. Ka d ih ubacite u prezle malo rukom rolajte po tanjiru da dobiju oblik.
Pržite ih u dubljoj masnoći 15 min.
Ako ih kuvate, onda u tiganju na malo masnoće zagrejte prezle i ubacite valjuške i protresite tiganj da se uvaljaju sa svih strana.

14. 2. 2011.

Kiflice sa pečurkama

Potrebno je:
za testo

3 jajeta
1 kg brašna
1 prašak za pecivo
1 kvasac
5 kašičica šećera
2 kašičice soli
18 kašika ulja
0,5 l mleka

za fil

500g pečuraka
1 glavica crnog luka
2 kašike prezli

Zamesite testo sa kvascem i navedenim sastojcima. Od dobijenog testa pravite lopte veličine grejpfruta. Prekrijte krpom i ostavite da naraste.
Testo razvući oklagijom u veći krug, iseći ga na četvrtine, pa svaku četvrtinu na polovinu. Staviti fil i uvijati.
Kiflice premazati jajetom i posuti susamom, peći na 170 stepeni oko 20 min.
Fil možete napraviti sa čvarcima, sirom

Podvarak

Potrebno je

1 veća glavica kiselog kupusa
slanina
suvo meso(rebra, kolenica, butkica)
biber u zrnu
lorberov list

Kiseli kupus isperite i isecite na uske trake, kao za salatu.
U šerpu stavite iseckanu slaninu isečenu na malo deblje parčiće. Pustite da se slanina ispeče i pusti masnoću. Na vrelu mast spustiti deo isečenog  kupusa, zatim staviti deo suvog mesa, staviti nekoliko zrna bibera, lorber, opet staviti kupus pa meso i sve tako dok ne potrošite kupus i meso. Nije bitno sa čime završavate ređanje, meso ili kupus.
Za kupus je najbitnije da je dovoljno zamašćen i da se dugo krčka. Bolje je u podvarak staviti mast nego ulje.
Povremeno dodati šolju vode. Pred kraj kuvanja pustite da višak vode ispari. Možete mešati ili povremeno  protresti šerpu da se meso ne bi raspalo.

12. 2. 2011.

Pita sa šampinjonima

Potrebno je:
za fil:

500g šampinjona
2 glavice crnog luka
1 kašika senfa
1 kisela pavlaka
3 jajeta
2 parčeta suvog hleba isečenog na kocke

Testo za pitu napraviti kao po receptu za krompirušu.
Izdinstajte crni luk, dodajte pečurke isečene na listiće. Kada su pečurke gotove dodajte hleb isečen na kockice. Ostavite da se ohladi.
U činiju sipajte jednu pavlaku, dodajte kašiku senfa i umućena jaja. Dobro umutite i dodajte ohlađenoj masi sa pečurkama. Filovati kore. Kore možete premazati pavlakom pre pečenja. Pecite 20 min. na 175 stepeni. 

Šnicle sa limunom

Potrebno je

Šnicle (pileće, juneće, svinjske)
1 crvena paprika
1 zelena paprika
1 paradajz
1 crveni crni luk
3 češnja belog luka
2 dl kuvanog paradajza
kora od jednog limuna
sok od pola limuna
1 kašičica korijandera

Šnicle izlupajte, posolite, pobiberite.i stavite u činiju, zalijte maslinovim uljem i sokom od limuna. Ostavite da  odstoji sat vremena.
Šnicle ispecite sa obe strane, da porumene. Kada su gotove izvadite ih, u ulje sipajte kašičicu istucanog korijandera,  iseckan crni luk, beli luk, dodajte  paprike isečene na trake, zatim paradajz, kuvani paradajz. Dinstajte, vratite šnicle, dodajte sok od limuna i izrendajte koru od jednog limuna. Pustite još 15 min. da krčka. 

Suve šljive sa slaninom

Potrebno je

suve šljive
kačkavalj
orasi
slanina

Priprema

Suve šljive, svaku posebno, oprati i ostaviti da se prosuše.
Slaninu isecite na tanke listiće.
Kačkavalj na kockice.
Uzmite šljivu stavite parče kačkavalja i zatvorite drugim delom šljive. Obmotajte šljivu slaninom i pričvrstite čačkalicom. Čačkalica nek vam malo viri da bi se lakše ispekle u tiganju. Propržiti sa obe strane i servirajte mlako. Tako isto uradite i sa orasima. 

Vegetarijanska pletenica

Potrebno je:

1. Za testo:
- 25g kvasca
- 1,5 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- Mlaka voda
- Brašno po potrebi
- 1 šoljica ulja

Od navedenih sastojaka zamesite testo. Ostavite ga 30 minuta da naraste.

2. Za fil:
- 1 ceo praziluk
- 2 manje veze blitve
- 300g prokelja (obaren)
- 250g bukovača
- 1 kisela pavlaka
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica začina C
- 1 kašičica majčine dušice, belog luka i bibera

Sve sastojke za fil prethodno izdinstajte i ostavite da se ohlade.
Ako izostavite pavlaku, pletenica može biti posna.

Postupak pravljenja pletenice pogledajte na priloženom video klipu. Peći 30 minuta na 175 stepeni.



11. 2. 2011.

Torta sa crnim ribizlama

Potrebno je:

za koru
2 jajeta
60g šećera
1 vanilin šećer
60g brašna
1 prašak za pecivo

1 kesica mini plazme

300g  crnih ribizli
150g šećera
1 šolja vode

3 kašike želatina

4 kisele pavlake
0,5 l  slatke pavlake

Priprema:

Izlupajte čvrst sneg od belanaca dodajući 30g šećera sa  vanilin šećerom. Umutite žumanca sa 30g šećera. Sjediniti belanca i žumanca, polako umutiti 60g brašna sa jednim praškom za pecivo. Peći 12 min. na 200 stepeni.
Ja pečem u plehu koji se zakopčava.
Kada je kora ohlađena, skinuti obruč. Ako koru pečete na papiru, skinite papir, koru stavite na tanjir ili tacnu i vratite obruč ili prsten, kako god, ali  otvoren. Kada stavite otvoren obruč preko kore imaćete toliko mesta da ćete tu ređati mini plazmu.

Preko kore sipajte ribizle koje ste pripremili na sledeći način:
Ušpinovati šećer sa šoljom vode, neka ima gustinu kao preliv za baklavu.Dodati ribizle, pustiti da se ribizle otope, sjedine sa šećerom i da se dobije gustina kao za slatko. Ostaviti da se ohladi. Procediti ribizle, voće poređati preko patišpanja a dobijeni sok stavite na ringlu.
3 kašike želatina preliti sa 4 kašike vode. Ostavite da želatin nabubri.
Ugrejte sok od ribizle i umešajte želatin. Ostavite da se ohladi. Umutite slatku pavlaku prema uputstvu.
U činiju izručite kisele pavlake, dodajte  deo slatke pavlake, ostavite deo ako želite da je ukrasite sa pavlakom. Polako promešajte kiselu i slatku pavlaku i dodajte ohlađeni sok od ribizle. Fil izručiti preko voća.
Po želji ukrasite tortu. Najbolja je kada prenoći, patišpanj i plazma upiju sokove i budu meki.




6. 2. 2011.

Lazanje


Potrebno je:

za crveni sos:

500g mlevene junetine
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
0,5 l  kuvanog paradajza
so, biber, origano

za beli sos:

0,5 l mleka
4 kašika brašna
1 kisela pavlaka

Testo za lazanje (ja obično koristim široku čipkanu testeninu)

Prvo napravite beli sos, zato što on treba da se ohladi pre nego što stavite pavlaku u njega.

Na crnom luku izdinstati mleveno meso (ako je veći izbor povrća na pijaci, slobodno dodajte isto po svom ukusu), dodajte beli luk. Kada je meso gotovo, dodajte kuvani paradajz i origano.
4 kašika brašna izmešati sa nekoliko kašika mleka, uzetih od onih pola litra, i skuvati kao puding. U ohlađeno dodati 1 pavlaku.
Skuvati lazanje ili neko drugo testo.
U dubljem plehu ređati, testo, crveni sos, beli sos, rendani kačkavalj. Obično budu dva reda testa i sosa. Odozgo treba da bude beli sos i rendani kačkavalj. Peći 20 min. na 200 stepeni.


Meksička salata

Potrebno je:

1 zelena salata
mala konzerva crvenog pasulja
šaka kukuruza
1 crvena paprika
šaka zelene boranije
ulje, sirće, so, biber

Priprema:

Zelenu salatu operite, isecite na trake i stavite u dublju činiju.
Navedeno povrće skuvajte na pari i ostavite da se prohladi.
Prohlađeno povrće stavite preko zalane salate.
Napravite dresing za salatu: maslinovo ulje, sirće, so, biber, granule belog luka. Sve dobro izmešajte i
prelijte preko salate.