19. 11. 2013.

Limun krem

Lemon curd

Za ljubitelje limuna i kiselih namaza.

Za krem je potrebno:


  • 4 jajeta
  • sok od 4 limuna
  • izrendana kora od 4 limuna
  • 325 g šećera
  • 225 g margarina sobne temperature
  • 1 kašika gustina


Priprema:


  1. Operite limun da biste otklonili hemikalije.
  2. Prvo izrendajte kore, a zatim iscedite limun.
  3. Uzmite odgovarajuću šerpu, sipajte jaja i žicom ih razmutite (nije potrebno energično mućenje, već samo da se jaja razbiju).
  4. Dodajte šećer, limunovu koru i sok od limuna.
  5. Ubacite margarin i gustin. Sve izmešajte (margarin će ostati malo krupniji, ne brinite, istopiće se).
  6. Kuvajte krem na srednjoj temperaturi 9 minuta, zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 2-3 minuta.
  7. Krem možete sipati u teglu i čuvati ga 2-4 nedelje. Teglu zatvorite tek kad se krem ohladi. Čuvajte u frižideru.

Krem sam iskoristila za punjenje mafina i vanilica. U oba slučaja fil je bio fantastičan. Vanilice su bile neobično ukusne.

Savet: ako želite da probate krem, najbolje bi bilo da prepolovite navedene mere.
Od datih mera dobićete oko pola litre krema. Dva puta sam pravila mafine i vanilice sa kremom.

Lemon curd


Lemon curd

Lemon curd muffins

15. 11. 2013.

Gibanica sa mlincima



Za gibanicu je potrebno:

500 g mlinaca
500 g sitnog sira
4 jajeta
ulje
1 prašak za pecivo
1 jaje za premazivanje

Za pripremu ove pite potrebno vam je svega 15 minuta. 
U veći sud, veličine mlinaca, sipajte mlaku vodu. 
Posudu u kojoj ćete peći pitu nauljite. 
Umutite jaja, dodajte sir, prašak za pecivo (ako vam je fil gust dodajte malo mleka)
Ređajte:
Provucite koru kroz vodu, stavite je u pleh (ja sam koristila četvrtastu vatrostalnu činiju),pospite malo uljem,  sipajte 1 1/2 kašiku fila. Ređajte dok ne utrošite mlince i sir. Na vrhu treba da vam bude kora. 
U činiju u kojoj vam je bio fil razmutite jedno jaje, pokupite sve iz činije, obično ostane malo sira, i prelijte preko složene gibanice. 
Pecite na 180* 35-40 minuta. 

Mlinci su već pečene kore, tako da je jedino potrebno da se fil ispeče. 
Gotovu gibanicu pokrijte folijom dok se ne ohladi. Ohlađenu isecite na kockice. 
U roku od nekoliko dana dva puta sam pravila ovu pitu. Sviđa mi se što se kore razdvajaju, više je kao lisnata pita, a sve je to zbog mlinaca. 

12. 11. 2013.

Humus od bundeve

Veoma neobična kombinacija i sasvim novi ukus. Mogao je biti namaz ili pašteta, ali zbog tahinija koji ima u sebi, ostavila sam originalno ime - humus.

Za ovu kombinaciju koristila sam hokaido bundevu. Prvi put koristim ovu vrstu bundeve i veoma sam zadovoljna. Pečenje iste je trajalo mnogo kraće nego bilo koje sorte koju sam koristila do sada.

Izrada humusa je veoma jednostavna i može se svesti na tri koraka:

1. Isecite bundevu i pecite je.
2. Napravite tahini ili koristite kupovni.
3. U ulju ispržite beli luk i ljutu papričicu.
4. Miksanje svih sastojaka i dobijanje humusa neverovatnog ukusa.


Za humus je potrebno:

hokaido bundeva 1 kg (pre pečenja)
1/4 šolje tahinija
2 čena belog luka
1 ljuta papričica - očišćena od semenki
200 ml ulja

Ako koristite domaći tahini, prvo njega napravite, ali u ovoj kombinaciji nemojte da stavljate beli luk, jer ga već imate prženog u ulju.

Stavite da se bundeva ispeče.
U šerpicu sipajte ulje i na veoma slaboj vatri ga zagrevajte. Dodajte beli luk i papričicu. Pržite 30 minuta ili dok luk ne počne da menja boju. Veoma je važno da luk ne zagori, u tom slučaju bi bio gorak i morali biste da ponovite postupak. Moj beli luk je počeo da tamni posle 15 minuta i ja sam tada prestala sa prženjem.
U blender stavite pečenu bundevu, tahini, beli luk i papričicu. Pulsirajući sve izmiksajte i postepeno dodajte uprženo ulje.

Ostavite da se ohladi i slobodno navalite.



10. 11. 2013.

Španska pita

Imam dva slična recepta, jedan je zapisan kao španska pita, a jedan kao carska pita. Po sastavu su veoma slični, ja sam kombinacijom dva recepta dobila ukusne projice sa povrćem.
U oba recepta ide sir koji sam izostavila, umesto sira dodala sam 2-3 kašike povrća skuvanog na pari.


 Za špansku pitu potrebno je:

4 jajeta
1 šolja od 2 dl ulja
1 šolja jogurta
2 šolje kukuruznog brašna
1 šolja belog brašna
1 prašak za pecivo
150 g šunke iseckane na kockice
150 g izrendanih kiselih krastavaca
3 kašike povrća (ja sam koristila frikomovu zlatnu mešavinu: šargarepa, grašak, kukuruz)


Umutite jaja, dodajte ulje i nastavite da mutite, dodajte jogurt. Dodajte izmešana brašna sa praškom za pecivo. Dodajte iseckanu šunku, izrendane krastavce, povrće.
Promešajte, sipajte u modle za mafine ili neke druge. Pecite na 180* 30 minuta.



2. 11. 2013.

Tart sa čeri paradajzom


Za testo je potrebno:

300 g brašna
180 ml vode
1 kašičica origana
1/2 kašičice praška za pecivo
1 kašika ulja

Od navedenih sastojaka zamesite testo. Ostavite ga u frižideru da stoji 30 minuta, za to vreme pripremite bešamel sos. 

Bešamel:

3 kašike ulja
2 kašike brašna
250 ml mleka
1 čaša kisele pavlake ili kačkavalj


Ugrejte ulje, dodajte brašno i pržite brašno da dobije smeđu boju, postepeno dodajte mleko i mešajte da vam se ne stvore grudvice. Pomerite sa šporeta i ostavite da se ohladi. U mlako možete dodati izrendan kačkavalj ( to je opciono, ja nisam prvi put koristila kačkavalj, ali drugi put kad sam pravila male pojedinačne tartiće onda sam onima koji jedu kačkavalj isti i stavila)


Nadev:
450 g čeri paradajza
100 g slanine
3 čena belog luka
majčine dušice
bosiljak

Na suvom tiganju poređajte slaninu i polako je pecite da se istopi masnoća.  Dodajte iseckan beli luk i paradajz. Pomerite sa ringle. 
Tart namažite margarinom, stavite papir za pečenje i preko njega razvučeno testo. Izbockajte ga viljuškom što sitnije na više mesta. Pecite ga 10 minuta na 180 stepeni. 
Preko testa poređajte paradajz, pospite bisiljkom i majčinom dušicom. Preko paradajza sipajte bešamel sos. Pecite 15-20 minuta na 180 stepeni. 
Sa ovi receptom možete da se bukvalno igrate. Ja sam u odnosu na originalni recept u testo dodala kašičicu origana, tart je imao ukus pice. U fil sam dodala slaninu, ako neko ne jede meso samo ga izostavite, tako da ovaj tart može biti vegetarijansko pa možda čak i vegansko jelo, ako bešamel napravite sa bujonom od povrća umesto sa mlekom, i naravno bez sira ili pavlake. Izbor je na vama. 
Uživajte!