29. 4. 2012.

Kaneloni

O njima nisam ni razmišljala dok ih nisam videla u prodavnici u Dubaiju, kad sam bila u gostima kod sina. Odmah sam dobila želju da ih kupim, ali bilo bi besmisleno nositi ih odande.

Ovo je bio pravi izazov za mene u svakom smislu, probati nešto novo, i naći neki proizvod kod nas koji je na drugim mestima svakodnevnica. S obzirom da nisam viđala kanelone kod nas, izazov je bio veliki.
Uvek može da se improvizuje, ali ja sam baš htela prave jer sam ih već videla. 
Razmišljala sam gde mogu da se nabave, neki hipermarketi su mi padali na pamet, ali nikako da krenem u obilazak. Sasvim slučajno, u jednoj dnevnoj kupovini u manjem marketu ugledam kanelone. Ne mogu da verujem, gledam i ne verujem. Mojoj sreći nikad kraja, o ima i kod nas, naravno iste sekunde završavaju u korpi i lagano idu prema kasi.
Kanelone sam punila smesom koju koristim za lazanje, možda su mere malo drugačije, postupak pravljenja fila je isti.  

Potrebno je: 

za punjenje kanelona

400 g mlevenog mesa junećeg
1 konzerva paradajz pelata
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
origano
brokoli

za bešamel sos
ulje, 
brašno
mleko
1 kisela pavlaka


Izdinstajte crni luk, beli luk, dodajte meso i sve dinstajte 10 minuta. Dodajte brokoli, opran i iseckan na sitne komade, da može da prolazi kroz rupicu za punjenje. Paradajz pelat iseckajte na sitnije komade i dodajte masi od mlevenog mesa. Neka se krčka 15 minuta, pred kraj dodajte 1 kašičicu origana. Ostavite fil da se ohladi, vi za to vreme napravite bešamel. 
Ohladite filove, i krenite sa punjenjem kanelona.
Nisam ni mislila da je tu nešto teško i da nešto može da krene naopako. U stvari nije to tako strašno koliko sam ja htela da to bude perfektno. Imala sam problema sa punjenjem kanelona, koristila sam kesu za punjenje, na kesi sam napravila otvor toliki koliki je i otvor na kanelonima, da je veći cureo bi sa strane, ali u filu su bili malo veći parčići mlevenog mesa pa mi je to pravilo problem. 
Ubrzo sam se toliko iznervirala da sam sve htela da bacim preko terase. Srećom, ne znam za koga, dole na terenu deca su igrala košarku tako da mi nema druge nego da se potrudim i završim već započeto :D 
Uspela sam, i mogu vam reći da se isplatilo. 

Na dno vatrostalne činije sipajte sos od paradajza, bešamel sos, čak možete i da ih izmešate, poređajte napunjenje kanelone, preko sipajte bešamel, zatim drugi red (zavisi koliki je sud u kome spremate, može biti i jedan red), opet paradajz sos i na kraju bešamel sos. potrudite se da vam kaneloni budu skroz prekriveni tečnošću, jer dosta upijaju tečnost., kad su suvi budu tvrdi. Stavite na 170 stepeni  30-40 minuta. Kad ih izvadite pospite ih izrendanim kačkavaljem, i vratite u rernu da se kačkavalj istopi. 
Možete da poslužite toplo i hladno. 


25. 4. 2012.

Malaga kocke

Lagan i brz kolač. Verujem da su vam sastojci veoma dobro poznati kao i ukus, ali zbog brzine kojom se pravi i zbog njegovog lepog izgleda rešila sam da ga podelim sa vama.

Potrebno je:
za koru:
3 jajeta
3 kašike tople vode
90 g šećera 
90 g brašna

za krem:
2 kesice pudinga od vanile
500 ml mleka
6 kašika šećera(ako želite slađe, stavite više)
200 g margarina
50 g suvog grožđa potopljenog u 100 ml ruma(može i sok kao bezalkoholna varijanta)

Fil:
250 ml slatke pavlake

Potopite suvo grožđe 30 minuta u rum da nabubri. Procedite ga, rum možete iskoristiti da navlažite kore.
Margarin ostavite da stoji na sobnoj temperaturi da bi mogao da se lako umuti. Isecite ga na sitnije komade.
Umutite jaja sa 3 kašike tople vode, dodajte šećer. Dobro umutite, dodajte polako brašno. Pecite patišpanj u nauljenoj tepsiji 30x20. 
Skuvajte puding od vanile, ostavite da se ohladi. Umutite margarin, dodajte puding, sve dobro sjedinite, dodajte oceđeno suvo grožđe, još malo promešajte. Nafilujte koru filom. Ostavite da se ohladi 30 minuta u frižideru. 
Umutite slatku pavlaku  i premažite preko fila. Ukrasite je po želji.
Recept je iz blic žene.

22. 4. 2012.

Varivo sa šparglom

Obećavam da neću više da pominjem lišće (od rotkvica i kelerabe), samo još ovaj put.
Veoma ukusno prolećno varivo, puno vitamina, probajte, nećete se pokajati. Količinu odredite sami prema broju ljudi za koje kuvate, ovo su neke mere koje sam ja koristila.

Potrebno je:

2 čena belog luka
glavica crnog luka
3 krompira
2 paradajza (pelat iseckan na kockice)
2 šargarepe
1 kocka za supu (možete kockicu istopiti u 0,5 l vode)
listovi kelerabe
200 g špargle (ja sam koristila svežu)

Šparglama odsecite donji tvrdi deo. Obarite je u vodi jedno 10 minuta, u vodu dodajte malo soli, šećera i maslaca. Posle 10 minuta izvadite šparglu i možete je dalje dodati jelu.
Na ulju izdinstajte sitno iseckan crni luk, beli luk. Dodajte oljušten i na kolutove iseckan krompir. Sve zajedno dinstajte, dodajte šargarepu, malo izdinstajte i zatim nalijte supom ili stavite kocku za supu i nalijte vodom. Posolite, pobiberite. Pustite 10 minuta da se kuva, dodajte iseckan paradajz (ako koristite svež paradajz bilo bi poželjno da ga oljuštite). Kuvajte još 5 minuta, začinite karanfilićem. Dodajte obarenu šparglu, kuvajte još 5 minuta da povrće upije sokove.

Količinu vode sipajte prema ukusu, da li volite čorbasto ili manje čorbasto. Ja lično više volim kad ima manje tečnosti, a prilog ovom jelu je bilo pohovano pileće belo meso :-)

20. 4. 2012.

Pohovana keleraba

Ovo je ona keleraba kojoj sam pojela ličće. :D
Kelerabu oljuštite i isecite na kolutove debljine 3 mm, ja sam koristila mesoreznicu za sečenje jer nisam mogla rukom precizno da isečem, posolite i pobiberite. Pohujte kao i sve, uvaljajte u brašno, jaja i prezle (možete u prezle da dodate parmezan, ja imam jednog člana koji ne jede ni jednu vrstu sira). Svaki kolut dlanovima pritisnete da se prezle (panda) dobro prime.  Pržite na vrućem ulju sa svake strane po 2-3 minuta. Pržene izvadite i stavite na ubrus.


Potrebno je:

keleraba
so, biber
brašno, jaja, prezle

Sos
jogurt 3,2 mm
začinsko bilje po ukusu( ja sam stavila bosiljak, nanu)
sok 1/2 limuna

Ovako možete da pohujete i celer, probala sam i ukusno je. 

17. 4. 2012.

Zelena pita

Kod mene je trenutno sve zeleno, trudim se da iskoristim svo povrće kojeg trenutno ima na pijaci.
Ostala mi je još jedna veza rotkvica, s tim i lišće koje više ne želim da bacam, pa sam rešila da napravim pitu.

Potrebno je:
0,5 kg kora
1 veza blitve
1 veza lišća od rotkvica
2 struka praziluka
2 kašike kajmaka
3 jajeta
180 ml kisele pavlake
ulje
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice kima

Na malo ulja izdinstajte sitno iseckan praziluk i dodajte 1/2 kašičice kima.
Kada je praziluk gotov, dodajte iseckano lišće rotkvica i blitvu iseckanu na trakice. Sve izmešajte i ostavite da se prohladi.
U ohlađenu masu dodajte 2 velike kašike kajmaka, zatim dodajte umućena jaja i celu pavlaku.
Neposredno pred filovanje kora dodajte 1 prašak za pecivo (ako prašak za pecivo dodate rano, fil će početi da nadolazi, zato to uradite pre filovanja).
Pitu slažite ili je uvijte kao rolat, sve zavisi kako najviše volite (ja sam je slagala tako što sam pola kore stavljala u pleh, pola van pleha i tako redom). Svaku treću poprskajte uljem i nanesite fil, proces nastavite dok ne utrošite sve kore (ako ste kore slagali kao ja, kore koje su vam bile van pleha sada vraćate unutra).
Pecite na 180℃ 35-40 minuta, dok ne dobiju lepu, zlatnu boju.

15. 4. 2012.

Zeleni potaž

Proleće je za mene najlepše godišnje doba, bez sumnje. Sve se budi i postaje veselije, a i pijace mnogo lepše izgledaju i vrve od života. Tada volim da odlazim na pijacu, porazgovaram sa prodavcima i uživam u velikom izboru povrća i u svoj zelenoj, crvenoj i narandžastoj boji.
Tako sam pre neki dan u moru povrća naletela i na kelerabe. Uvek sam se nešto spremala da ih kupim i napravim nešto od njih, ali sam brzo odustajala. A onda sam pre neki dan na istoj toj pijaci zatekla sebe kako već plaćam kelerabu i pre nego što sam znala šta ću sa njom. Informisala sam se malo kod gospođe koja prodaje povrće na koji način ona sprema kelerabu i da li se koristi i lišće. Bila je i više nego fina, zaista. Ni gužva na tezgi je nije omela u tome da podeli par saveta i recepata sa mnom. Pošto sam imala i rotkvice, rešila sam da napravim neku čorbicu.
Na kraju je to više ličilo na potaž, što je mnogo bolja varijanta, sada kad razmislim. Važno je upotrebiti sve namirnice, čak iako je samo lišće u pitanju. Ne treba bacati nešto što je iskoristivo, a svakako u lišću ima dosta vitamina i minerala koji su nam potrebni.
Pošto sam sve radila po osećaju i sa onim što je u tom trenutku bilo u frižideru, moj recept je izgledao ovako:

Potrebno je:

2 veze lišća rotkvice
1 krompir srednje veličine
1 šargarepa srednje veličine
5 šampinjona
1 glavica crnog luka
1/2 glavice karfiola
2 kašike ulja koštice grožđa
1 kašičica kima
1 kocka za supu

Priprema: 

S obzirom da nikad nisam koristila lišće rotkvice, pre upotrebe sam ga probala da vidim kakvog je ukusa, da bih znala šta da radim. Lišće rotkvice je blago gorko-kiselo, zato sam rešila da ga pre stavljanja u čorbu obarim. To sam uradila i sa lišćem kelerabe. Lišće sam obarila uz dodatak 1 kašičice kima. Pustite 5 minuta da voda vri i onda izvadite lišće. Lišće kelerabe ima malo deblji koren po sredini, bilo bi dobro odstraniti ga pre upotrebe.

U šerpu sipajte 2 kašike ulja koštice grožđa i dodajte sitno iseckan crni luk. Dinstajte.
Dodajte pečurke isečene na listiće.
Dodajte 1 kocku za supu. Dodajte šargarepu, karfiol, krompir. Nalijte 1 litar vode i pustite da provri. Kad provri, smanjite temperaturu i kuvajte toliko koliko je potrebno krompirima da se skuvaju.
Pred kraj dodajte obareno lišće. Pustite 5 minuta da se sve zajedno kuva a zatim sve izmiksajte štapnim mikserom. Probajte, ako je potreno posolite.

Veoma ukusno jelo, puno vitamina koje možete poslužiti sa mileramom ili sa kockicama prepečenog hleba.


10. 4. 2012.

Tažin

Nisam sigurna, ali mislim da je ovo prvi tažin sa svinjskim mesom. Greškom sam iz zamrzivača izvadila krmenadle umesto piletine. Pa kad je već tako, idemo dalje meso je meso, a ja i nisam ljubitelj jagnetine, nikad je nisam ni probala.  Mene ovo jelo asocira na naš đuveč, samo što se u maroku sprema u posebnim zemljanim posudama i povrće se seče na štapiće i koristi se jagnjetina. Ali ja sam ovo jelo spremila ovako.
Zbog ovog jela sam čak stavljala limun u teglu tj pravila sam usoljeni limun.

Potrebno je:
6 krmenadi
1 tikvica
1 plavi patlidžan
2 šargarepe
1 peršun
1 paškanat
1 crveni paradajz
1 crni luk
kora od usoljenog limuna

2 kašičice crvene mlevene paprike
1 kašičica đumbira
2 kašičice kurkume
2 kašičice kumina
1 kora cimeta
so
5-6 suvih kajsija

Svo povrće isecite na štapiće. Paradajz na kolutove.
U nedostatku originalne posude za tažin, koristila sam zepter tiganj, onaj dublji. Na dno tiganja stavite sve navedene začine, izmešajte ih kašičicom da se dobro izmešaju. Meso uvaljajte u začine, poređajte u posudu, sipajte ulje i ispecite meso sa obe strane. Kada je meso ispečeno dodajte povrće, jedno po jedno, jedno preko drugog. Dodajte koru usoljenog limuna isečenu na trake. Nalijte sa 0,5 dl vode i ostavite da se krčka najmanje 1 sat. Pred kraj dodajte suve kajsije ( htela sam  da stavim suve šljive ali nisam imala tako da su kajsije završile u tažinu)
Jelo je jako ukusno, meso je neverovatno meko. Obično su krmenadle suve i tvrde, ove su bile izuzetno ukusne i ovo jedan od načina kako ih spremiti.

1. 4. 2012.

Usoljeni limun

Usoljeni limun

Evo nečeg novog i neobičnog, uvek me takve stvari privuku.

Znate one emisije u kojima kuvari obilaze razne krajeve i prezentuju kuhinje zemalja iz najrazličitijih delova sveta? Takvu emisiju sam gledala ne tako skoro, jer ovaj limun stoji već jedno 4 meseca. U jednoj od emisija sam videla da meštani koriste usoljeni limun. Hmm, bilo mi je neobično, a u isti mah izazovno i privlačno. Sam razmišljanje kakvog bi ukusa mogao biti, probudilo je moju prirodnu radoznalost i podstaklo me da recept odmah podvrgnem testu. Malo je reći da sam se iznenadila.

Usoljeni limun je sinonim za marokansku kuhinju, iako se koristi širom Magreba i u nekim zemljama Azije. Pravi se i više nego jednostavno, štaviše, verujem da se potrebni sastojci već sada nalaze u Vašem domu. Međutim, neka Vas jednostavna priprema ne zavara, zauzvrat ćete dobiti jedan složen, intenzivan ukus, koji će Vaša jela podići na sasvim novi nivo.

Što se tiče upotrebe, postoji široka lepeza jela u koja možete staviti usoljeni limun: veganska i vegetarijanska jela, jela sa ribom, sa mesom, salate, supe, namazi i umaci...

U želji da Vam što je bolje moguće objasnim izradu usoljenog limuna, pripremila sam video samo za Vas, pogledajte ga, nalazi se na kraju ovog posta.

Potrebno Vam je:

  • limun
  • so
  • tegla
  • voda

Priprema:

  1. Pre stavljanja u teglu limun dva dana držite u vodi, da se ulja kojih ima na kori limuna skinu.
  2. Isecite limun na 4 dela (u obliku krsta), ali ne do kraja, samo toliko da limun možete lako da otvorite i stavite so.
  3. Pritisnite limun i ubacite ga u teglu. Ponovite postupak dok ne utrošite sav limun. 
  4. U teglu sipajte samo toliko vode koliko Vam je potrebno da sperete so sa ruku. 
  5. Zatvorite teglu i ostavite da stoji na hladnom mestu - što duže to bolje. Meni je stajao 4 meseca dok ga nisam prvi put upotrebila.
Usoljeni limun

Usoljeni limun

Usoljeni limun

Usoljeni limun


Nisam se usudila da probam tešnost koju je limun pustio, ali izgleda i ima tu gustinu kao da je stajao u šećeru, kao sirup.

Ovaj limun se koristi u marokanskoj kuhinji i ja sam pre neki dan spremala tažin sa usoljenim limunom.

Video: pogledajte ceo postupak, korak po korak.