29. 3. 2013.

Pogača sa ruzmarinom i belim lukom

Ovo je jedna veoma neobična pogača. Možda ne znate, ali ja sam veliki ljubitelj belog luka i zato je ova pogača sa belim lukom. Uz njega je ruzmarin odličan dodatak, i u ovoj pogači je zbog igre "Ajme koliko nas je" gde je ovog meseca domaćica Milkica.

Da ne dužim, za ovu pogaču sam iskoristila ludo testo (pola mere), inače sastojci koji idu u ludo testo su:

  • brašno
  • kvasac
  • jogurt
  • jaje
  • mleko
  • ulje

Postupak izrade ludog testa možete videti na gore postavljenom linku.

Za premazivanje testa potrebno je:

4 čena belog luka (zavisi koliki su čenovi)
2 kašike ruzmarina
50 g margarina sobne temperature


Izgnječite beli luk, dodajte iseckan ruzmarin, pomešajte (možete koristiti i suvi ruzmarin). Kad ga pomešate sa belim lukom malo će omekšati.

Testo razvucite u pravougaonik, debljine pola prsta. Premažite testo margarinom, zatim dodajte smesu od belog luka i ruzmarina. Sve prstima razvucite po testu.
Testo urolakte služeči se prstima (nemojte testo samo urolati, nego uhvatite početak testa i kao da ga nabijate okrećite ka unutrašnjoj strani i tako svaki put dok ne dođete do kraja testa) da nemate praznog prostora. Isti postipak je u izradi cinabona.

Urolano testo presecite po sredini, ali nikako celom dužinom, krenite nekih 5 cm od početka. Isečene  krajeve okrenite na gore, prema sebi i počnite da ih pletete. Napravite od testa krug.

Tepsiju u kojoj ćete peći namažite margarinom, prenesite pogaču, premažite je rastopljenim margarinom i pospite ruzmarinom. Ostavite je da narasta 30-40 minuta.
Pecite je na 180* 30-40 minuta, dok ne dobije lepu braon boju. Gotovu pogaču ostavite da se ohladi, pokrijte je krpom.
Dok se pogača pekla, u  rernu sam stavila šerpicu sa vodom da bi pogača dobila lepu koricu, mislim da sam uspela u tome.





24. 3. 2013.

Gulaš od leblebija

Za ovo ukusno jelo od leblebija nije vam potreno mnogo sastojaka, a rezultat će biti zapanjujuć. Ni sama nisam mogla da pretpostavim da će biti ovako ukusno. 

Potrebno je:


200 g sirovih leblebija
1 glavica crnog luka
1 veća šargarepa
2 crvene paprike
250 ml kuvanog paradajza (ja sam koristila tomatino sa bosuiljkom)
3 čena belog luka
3 lista lovorovog lista
so, ulje (ja sam koristila ulje od koštica grožđa), biber

Leblebije stavite da odstoje preko noći u vodi, da nabubre.
Isprati ih (ja koristim cediljku), i stavite ih da se kuvaju 30 minuta u vodi sa biberom, lovorovim listom i iseckanim belim lukom.

U drugoj šerpi izdinstajte sitno iseckan crni luk, dodajte izrendanu šargarepu. Pustite nekoliko minuta da se sve dinsta i da se pomešaju ukusi. Dodajte crvenu papriku iseckanu na kockice, kuvane leblebije (leblebije pomoću šupljikave kašike prebacujem u šerpu da bih sačuvala tečnost u kojoj su se kuvale).Promešajte nekoliko puta, zatim dodajte kuvani paradajz. Biće vam gusto, zato dodajte malo tečnosti u kojoj su se kuvale leblebije.
Na tihuj vatri kuvajte 40 minuta, povremeno dodajte tečnost po potrebi.

Gulaš ne treba da bude pregust.
Možete ga poslužiti kao samostalno jelo, i tada može biti malo gušći, čak možete da ga zapečete u rerni, ali ako uz gulaš skuvate i servirate pirinač onda gulaš treba da ima malo više tečnosti.
Sa serviranim pirinčem uz gulaš dobili ste jelo koje se sprema na Kubi.

Zaboravila sam da napomenem, da možete dodati u jelo dimnjenu kobasicu, ali tada jelo neće biti posno, i za vegane.
Ja sam gulaš zapekla u rerni na 180* jedno 20-30 minuta, pazeći  da  ne ispari sva tečnost. 

23. 3. 2013.

Pesto od sremuša

Kao što naslov kaže, ovo je "pesto" od sremuša.

Pesto sos se pravi od bosiljka, pinjola, belog luka i rendanog sira, ali ja sam se malo igrala i sve sam promenila. Trenutno na pijaci ima sremuša koliko vam duša želi, ali neće ga dugo biti, brzo prođe, zato sam se upustila u izazov.


Sastojke dodaje po sopstvenom ukusu. Ja sam to uradila ovako:

1 veza sremuša
1 puna šaka pečenih lešnika
pola šoljice maslinovog ulja
so
Sremuš isecite na sitnije komade.
Sve sastojke stavite u blender i polako pulsirajući izmiksajte. Posolite, probajte i po potrebi uredite po ličnom ukusu.


Kašiku ovog  pesto sosa  sam iskoristila za  kuvanu testeninu.
Pavlaku za kuvanje sam zagrejala (ne sme da provri) i dodala sam joj 1 veliku kašiku pesta od sremuša.
U manjem tiganju sa izdinstala na kolutove isečen crni luk. Posle 5 minuta dodala sam pečurke isečene na listiće. U gotov sos sipala sam pavlaku sa pestom, promešala i prelila preko skuvane testenine.




20. 3. 2013.

Tart sa šljivama

Često mi se desi da preko zime i zaboravim šta sve od namirnica imam u zamrzivaču i gde mi stoje "zarobljene". Zato sam rešila da izvršim manji inventar zamrzivača i naletela na šljive, za koje, da budem iskrena, nisam ni znala da ih imam, verovatno ih je jesenas svekvrva donela iz sela, a ja ih nisam registrovala.
Iskreno, volim svo voće, ali  nisam ljubitelj termički obrađenog voća. Kad pravim knedle sa šljivama sebi uvek napravim prazne, i zato sam dugo razmišljala šta sa šljivama, jer isto tako nisam pobornik bacanja hrane.
Malo sam lutala, kao po običaju, po internetu i našla ovaj recept, imam sve sastojke i učinio mi se privlačnim.
Ispostavlo se da sam u pravu, kolač je veoma ukusam i nije težak za izradu.


Za testo je potrebno:

30 g pistaća
3 kašike braon šećera
160 g brašna
pola kašičice praška za pecivo,
na vrh kašičice soli
57 g  margarina (otopljenog)
1 jaje

Testo sam spremila pomoću multipraktika.
Prvo stavite pistaće sa šećerom da se usitne, mutite 1 minut. Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo, so. Sve izmešajte i dodajte otopljeni margarim. Dodajte jaje i mešajte dok ne dobijete testo. Testo uvijte u providnu foliju i ostavite ga 45 minuta u frižideru.


Dok vam je testo u frižideru i ako su vam šljive zaleđene, posvetite se šljivama. Moje su šljive bile isečene na pola, to je za mene bilo preveliko, ja sam ih još jednom presekla i dobila četvrtine. Odvojene i isečene šljive stavila sam u manju tepsiju, lakše je za posipanje. Šljive sam posula sa dve šake prezli i 2 kašike šećera. Vratila sam ih u zamrzivač, nisam htela da se otope i da testo bude gnjecavo.
Testo izvadite iz frižidera i pomoću dva papira za pečenje, ili čak možete upotrebiti i foliju u kojoj je bilo testo, razvucite ga da odgovara modli u kojoj će se peći. Moja modla je 26 cm.


Testo vratite u frižider na 30 minuta, za to vreme napravite fil u koji ćete zaroniti šljive.

Za fil je potrebno:

90 g pistaća
100 g braon šećera
1 jaje
1 žumance
57 g otopljenog margarina
3 kašike brašna
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice ružine vodice (ako nemate ne mora, ali oseti se ukus u filu)
300-400 g šljiva
30 g seckanih pistaća za posipanje

Stavite pistaće sa šećerom u multipraktik. Miksajte 1 minut, dodajte 1 jaje i 1 žumance, ružinu vodicu. Kada su se svi sastojci sjedinili dodajte margarin. Smanjite brzinu i dodajte brašno, cimet. Kad dobijete ujednačenu malo gušću masu fil je gotov. Izručite ga na ohlađenu koru.


Poravnjajte fil preko testa i ređajte četvrtine šljiva.. Pospite iseckanim pistaćima. Pecite 25 minuta na 180 stepeni.


Prijatno!


11. 3. 2013.

Ljubičasti rolat

Dala sam mu tri šanse i nijednu više, nisam baš zadovoljna kako izgleda, valjda zbog ove tamne ljubičaste boje. Lepši je bio u "pink" varijanti, ali i tu je bilo manjih problema.

Prvi put kad sam pravila ovaj rolat posvetila sam se više izradi testa nego filu, rezultat - ne baš zadovoljna. Testo je lepo izgledalo, ali zbog fila nije baš bilo za slikanje.
Drugi put sam lepo napravila fil ali testo mi je puklo na pola kad sam ga odmotavala da ga nafilujem.
Treći put sve je uspelo, ali nisam zadovoljna bojom.
Iz ovih mojih neuspeha sami odlučite kako ćete napraviti svoj rolat.
Ovaj recept objavljujem zbog sastojaka koji se nalaze u testu, nikada nisam stavljala sirće u testo (ako izuzmem kvasno testo).
Zbog sirćeta i jogurta testo će vam biti vazdušasto i dosta punijeg izgleda od "običnog" rolata kakve smo nekad pravili.


Za ovaj rolat potrebno je:

4 jajeta
150 g šećera
1 kašika ulja
2 kašike jogurta
1 kašičica jabukovog sirćeta
1 kašičica ekstrakta vanile
boja (po želji)
160 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli

U pleh stavite papir za pečenje.
U posudu stavite izmerenu količinu brašna, dodajte prašak za pecivo i so, sve promešajte.
Sastojke dodajete onim redosledom kako su navedeni.
Mutite jaja 5 minuta, ja uključim tajmer, dodajte šećer, ulje, jogurt, sirće, ekstrakt, boju, brašno.
Testo sipajte u pleh dimenzije 28x37,  i pecite 12 minuta na 180 stepeni.


Zaboravila sam da napišem nešto o filovima sa kojima sam  radila.
U prvoj varijanti u pitanju je bio fil sa ukusom slatke pavlake koji se samo umuti sa mlekom ili vodom. Nije bio čvrst, tako da je to taj neuspeh o kojem sam pričala.
Za drugi pokušaj sam pravila domaći mascarpone (200g), i umućenu slatku pavlaku (200 ml). Fil je bio odličan, ali je kora pukla.
U trećem pokušaju fil je bio od 300g kremsija (krem sir), i 200 ml slatke pavlake, 100 g šećera u prahu.
Pre filovanja, krem dobro ohladite.
Meni se sviđa kako ovaj rolat izgleda, ali mlađem sinu ne, kaže da je kao sunđer, i zato nisam sigurna da ću ga više i praviti. Jer sve što napravim želim da se to njima svidi i da me, između ostalog, pohvale na ukusnom i lepom jelu .


3. 3. 2013.

Humus

Humus recept

Još jedno jelo iz veganske nedelje.
Humus polako postaje jelo koje se sve češće nalazi na našoj trpezi. Veoma je lak za pripremu i uz to je veoma ukusan, a leblebije su veoma zdrave.
Osim ovog tradicionalnog, pravili smo i humus od bundeve, koji se meni jako dopao. Ljuta papričica humusu daje pikantnost, a aromatično ulje od belog luka mu daje prijatnu jačinu.

Leblebije (slanutak, naut) su bogate mineralima, a posebno kalcijumom, magnezijumom, cinkom, manganom, selenom... Kuvane leblebije sadrže dva puta više gvožđa od iste količine mesa, a bogate su proteinima koji pospešuju apsorpciju kalcijuma. Obiluju vitaminima B kompleksa.- preuzeto iz časopisa Čarobna kuhinja.

Potrebno je:


  • 1oo g leblebija
  • 3 kašike taana
  • 1/2 kašičice soli
  • 3 kašike ulja

Priprema:


  1. Leblebije potopite u hladnoj vodi i ostavite ih preko noći.
  2. Sutradan prospite vodu, isperite leblebije i stavite da se kuvaju. Sipajte 3 čaše vode i kuvajte ih 30 minuta.
  3. Skuvane leblebije procedite, ali sačuvajte vodu u kojoj su se kuvale.
  4. Leblebije stavite u blender i izmiksajte ih. Postepeno dodajte taan i vodu u kojoj su se kuvale leblebije.
  5. Miksajte dok ne dobijete finu i glatku masu, ne previše retku.
  6. Humus sipajte u činiju i prelijte ga uljem.

Humus možete dodati beli luk i sok od limuna, u zavisnosti od vašeg ukusa.
Lep namaz na vruće tortilje i uz salatu sa avokadom. Moj izbor je bila opasno ljuta tortilja.

Humus recept

Salata:


  • Središnji deo zelene salate
  • 1 polovina avokada
  • čeri paradajz
  • šaka badema u listićima
  • pola šake suvog grožđa
  • 1/2 bele repe
  • 1 nakisela jabuka

dresing:


  • 1 šalot (crni luk)
  • 1 kašičica šećera
  • 1/2 kašičice soli
  • sok od jednog limuna
  • ulje

Priprema:


  1. Jabuku iseckajte na kockice srednje veličine, čeri isecite na polovine. repu izrendajte.
  2. U činiju stavite listove zelene salate, dodajte čeri, repu, badem, suvo grožđe, kockice avokada i jabuke.
  3. Dresing napravite u činiji, sve dobro izmešajte i prelijte preko salate.

Dobićete neverovatan ukus.

Humus recept