31. 10. 2011.

Pikantne šnicle

Potrebno je:

500g mesa (po izboru, junetina, svinjetina)
2 glavice crnog luka
200g brašna
so, začini po izboru( ja sam stavila kurkumu, alevu papriku, majčinu dušicu, beli luk u granulama)
1 čaša kisele pavlake

Brašno pomešajte sa začinima, meso isecite na tanke trake. Meso uvaljajte u brašno.
Na ulju ispržite crni luk, kad je gotov dodajte meso i nalijte sa 0,5 l vode. Dinstajte uz povremeno mešanje 20 min. Kad je meso gotovo dodajte kiselu pavlaku, ostavite još 15 min, zatim isključite.
Ja sam servirala sa pireom od bundeve, a vi možete sa onim što najviše volite. 

Nejasne žerbo kocke

Sve ovo pišem dok mi se kolač odmara tj, narasta. Imam 45 minuta, nadam se da je to dovoljno vremena da napišem koliko sam ljuta, prvo na sebe jer sam postupila naivno, a onda na sve one časopise i njihove autore koji stave sliku koja nema veze sa receptom.
Ovo nije taj slučaj, ali je nešto slično. Naime, uzela sam iz jednog časopisa da pravim žerbo kocke, ali u sastavu potrebno je stoji ovako:

400g marmalade od kajsija
140g čokolade za kuvanje
300g putera
400g mlevenih oraha
600g brašna
300g šećera
2 jajeta
malo sode bikarbine
15 g svežeg kvasca
malo soli
100g šećera
100 ml mleka
50 g ruma
Naravno ja priznajem grešku, ali, počnem kolač i u puter stavim onih prvih 300 g šećera umesto 100g koji stoje pri kraju misleći da su za fil.  Odma počne vrućina, idem dalje, zamalo da stavim cela jaja kad u sastavu piše žumanca. Dobro, tu nisam pogrešila, malo mi je uletelo belance ali proći će. Zamesim testo i ostavim ga da se odmara. Treba spremiti fil, da li ga spremati. Nema kud, treba završiti započeto.
Treba izmeriti šećer, orahe. Uključim vagicu, ne radi?, šta je sad. Promenim bateriju, uključim, neće?. Šta ću sad? Nekada ni sa vagicom nije kako treba, a bez vagice....  Na frižideru imam tabelu koja može da posluži u ovakvim situacijama, merenje kašikom. I to sam uradila kako sam znala i umela. Razvlačim kore, filujem delim fil na 3 dela? umesto na 2, imam 3 kore. O ne, idemo dalje.
Sve sam završila i ostavila sam kolač da se odmara, a ja da se oslobodim nakupljenog straha. Inače ova tema me odavno muči i htela sam je jednom napisati na blogu i mislim da je ovo bila kap u punoj čaši.
Verujem da je neko od vas imao isto ovakvu neprijatnost.
Prema poštovanju onih koji posete moj blog  uvek objavljujem recepte koje sam lično isprobala i za koje smatram da ih svakako treba probati.
Uh, sad mi je lakše, idem da stavim kolač da se peče:-). Poješće se ako ni zbog čega ono zbog onih  300g šećera.
Super je prošlo, pola je već pojeden. Evo dokaza. Džabe sam se nervirala:-). Jedino nisam kolač prelila čokoladom, drugi put.

26. 10. 2011.

Namaz od tofu sira

Tofu sir prvi put koristim i  morala sam da napravim neko jelo koje bi mi prijalo . Napravila sam salatu sa klicama i tofuom(polovinom od celog pakovanja), ostatak sam iskoristila da napravim ovaj namaz.

Potrebno je:

50 g tofu sira
1 veći ili 2 manja plava patlidžana
3 čena belog luka
malo ulja, balzamiko sirće
so

Plavi patlidžan umotajte u foliju, svaki pojedinačno, i pecite 30 min na 170 stepeni. Tofu rukama izmrvite u činiju. Posolite, dodajte izgnječen beli luk. Izmešajte.
Plavi patlidžan oljuštite i izmiksajte ga u blenderu ili secku. Dodajte ga u činiju sa tofu sirom. Obavezno ga stavite u frižider da se ohladi.
Možete dodati po sopstvenom izboru sastojke koje najviže volite, meni je ovako najbolje jer nisam želela da imam mnogo ukusa, ovako je beli luk preovladao.  Preko namaza sam stavila ajvar i bilo je ok, jedan zdravi obrok. 

22. 10. 2011.

Pletenica

Već odavno hoću da ih napravim, evo sad sam se usudila. Nije onako kako sam zamišljala ali opet su dobre, važno da su ukusne, kasnije će biti bolje.

Potrebno je:
1 kg brašna
1 kvasac
1 prašak za pecivo
3 jajeta
5 kašičica šećera
2 kašičice soli
18  kašika ulja
1/2 l mleka

Izmrvite kvasac u činiju, dodajte 1 kašičicu šećera, pola mleka od cele količine. Ostavite da kvasac uskisne, za to vreme prosejte brašno.
U vanglu sipajte jedan deo brašna, nemojte uvek da sipate celu količinu brašna koja vam piše u receptu, dodajte jaja, prašak za pecivo, ulje, šećer, so, i uskisao kvasac. Zamesite, dodajte preostalo mleko, zatim polako dodajte brašno i mesite. Što duže mesite testo će biti bolje, možete ga "bacati", to je brža varijanta.
Od testa pravite loptice i ostavite da se odmore 30 min.  Ja sam dobila 13 loptica.
Rukama rolajte kuglice i pravite "pruće", i pravite pletenice.
Poređajte u pleh vodeći računa o razmaku s obzirom da će pletenice da narastu, premažite žumancetom i pospite susamom ili makom. Pecite dok ne dobiju braon boju na 175 stepeni oko 30 minuta.

Salata sa pšeničnim klicama i tofu sirom

Malo zdrave hrane neće nam škoditi, u stvari treba je bar dva puta nedeljno konzumirati. Meni se sviđa, zapravo svako treba da je spremi sa namirnicama koje najviše voli. Prvo sam pravila klice, a onda sam napravila ovu salatu. Probajte, uvek treba probati nešto novo a uz to i veoma zdravo.
Ja sam salatu pravila od ovih sastojaka:

  • 50 g tofu sira
  • 1 šolja graška
  • 1 šolja kukuruza šećerca
  • 2 šargarepe
  • 1 šolja zelene boranije
  • 1 šolja klica
  • laneno ulje, balzamiko sirće
  • gomasio (zdrava hrana), ja ga koristim umesto soli za salatu
  • manje parče bundeve
  • 1/2 kašičice cimeta i mlevenog kima

U činiji napravite dresing, sipajte ulje, sirće i u to dodajte tofu isečen na sitne kockice, da tofu upije ukus dresinga. Kažu da je tofu kao sunđer, zato ga stavljam u dresing, da pokupi ukus cimeta i kima jer nisam baš ljubitelj tofua.
Povrće skuvajte, iseckajte na sitne kocke, možete i kupiti Frikomove kombinacije (za rusku salatu, balkanska mešavina, zlatna mešavina itd), dodajte klice. Sve sastojke stavite u veliku činiju i prelijte dresingom. Ostavite da se ohladi.






Mramorni kolač

Jedan jednostavan , ukusan i jeftin kolač. Odličan je dodatak uz kafu ili čaj u ove jesenje dane. Uživajte.

Potrebno je:

6 jaja
1 kesica vanilin šećera
250 g šećera
300 g brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlake vode
200 ml ulja
2 kašike kakaa

Za preliv:
150 g šećera u prahu
2 kašike soka od limuna
1 kašika vode

Žumanca umutite sa šećerom, vanilin šećerom. Posebno umutite belanca u čvrst sneg. Lagano mešajući  sjedinite žumanca i belanca. Uz stalno mešanje dodajte vodu, brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Dobijenu masu podelite na dva dela, u jedan deo dodajte kakao.
Tepsiju namažite uljem, pospite brašno. U sredinu tepsije sipajte kutlaču žutog testa, preko sipajte kutlaču braon testa, tako radite sve dok ne utrošite obe mase.  Pecite oko 45 min. na 175 stepeni . Ohlađen kolač prelijte šećernom glazurom, šećer u prahu umutite kašikom sa dve kašike limunovog soka i kašikom vode.

19. 10. 2011.

Slane šam rolne

Potrebno je:

1 kora lisnatog testa
1 praziluk
2 crvene paprike
200 g šunke
500 g krem sira


Paprike ispecite, oljuštite.
Lisnato testo razvucite u koru veličine 30x30. Isecite trake širine 3 cm. Umotajte oko kalupa za šam rolne, poređajte u pleh i premažite umućenim jajetom, stavite da se peče na 170 stepeni 15 min, dok ne dobiju lepu boju. Dok se rolne peku napravite fil kojim ćete ih puniti.

Iseckajte šunku na sitne kockice, to isto uradite i sa prazilukom. Paprike oljuštite, očistite od semenki i osušite ih ubrusom. Paprike isecite na sitne kockice i njih dodajte masi. Sipajte krem sir i lagano sve izmešajte. Sve mora da bude sitno da bi moglo da prolazi kroz modlu za filovanje. Posolite po ukusu.

Rolne skinite sa kalupa, ja ih stavim u usku čašu kad ih filujem da mi ne mrdaju. Napunite špric filom i punite rolne.

Ovo je nešto neobično, i veoma lepo za videti, pa mislim da je ovo jedan lep recept koji možete pripremiti kad imate neka slavlja.

Fil možete spremiti po sopstvenom ukusu, možete napraviti urnebes i napuniti rolne. Ovu kombinaciju mi najviše volimo, praziluk mu daje poseban ukus.

16. 10. 2011.

Barbikju sos

Evo jedne brže varijante barbikju sosa. Ima više varijanti, od onih koji se kuvaju, koji traju duže, ali ja sam izabrala ovaj koji je jednako ukusan a sprema se za 5 minuta. Lep prilog uz pomfrit i veoma ukusan premaz za roštilj.

Potrebno je:

4 kašike žutog šećera
4 kašike kečapa
4 kašike soja sosa
4 kašike vorčester sosa
2 kašike čili sosa

Sve sastojke sipajte u činiju, izmešajte i dobićete super sos.  Ovo su mere koje nama odgovaraju, vi napravite po sopstvenom ukusu, možda volite ljuće ili ne jedete ljuto, kako god želite.


Krem supa od brokolija

Jedna brza supa.

Potrebno je:
 5 cvetova brokolija
1 manja glavica crnog luka
1 čen belog luka
1 kašika mlevenog lešnika
4 dl mleka
1 kašika brašna
so, biber
2 dl vode

U šerpu sipajte maslinovo ulje, dodajte sitno iseckan crni luk. Dinstajte dok ne dobije lepu smeđu boju, dodajte iseckan beli luk, zatim dodajte brokoli. Nalijte mlekom i vodom i pustite da provri. Kada provri dodajte 1 kašiku lešnika. Začinite. U šoljicu za kafu sipajte 1 kašiku brašna i 3 kašike mleka, razmutite pazeći da nemate grudvice, dodajte supi. Kuvajte do željene gustine.  Pomerite sa šporeta i izmiksajte sa štapnim mikserom.
Prijatno.

14. 10. 2011.

Rebra sa barbikju sosom

Potrebno je:
0,5 kg sirovih rebara
0,5 kg krompira

za sos:
4 kašike žutog šećera
4 kašike soja sosa
4 kašike vorčester sosa
4 kašike kečapa
2 kašike čili sosa

Navedene sastojke dobro izmešajte. Meso premažite sosom, najbolje rukama sve to utrljati. Stavite u činiju, pokrijte folijom i stavite u frižider, najbolje da odstoji preko noći.
Meso stavite u tepsiju, pokrijte folijom i tako pecite 20 min. Skinite foliju, dodajte krompire, glavicu crnog luka isečenog na 4 dela, pecite dok krompir ne bude gotov.  Sve prelijte sosom koji vam je ostao u činiji.


5. 10. 2011.

Bela pita

Jedan veoma lep i ukusan kolač. Davno sam ga pravila i bojala sam se da sam izgubila recept, ali sva sreća tu je. Podeliću recept sa vama i ujedno sačuvati recept.

Potrebno je:
za kore

100 g margarina
130 g šećera
1 kisela pavlaka
400 g brašna
1 prašak za pecivo

Napraviti testo od navedenih sastojaka i redosledom kako sam napisala. Dobićete otprilike 800 g testa, za 4 kore to je po 200 g po kori, tako je najbolje jer će vam sve kore biti jednake. Napravite od testa valjak dužine papira za pečenje, stavite ga na sredinu i oklagijom razvucite koru veličine papira. Prethodno isecite papir veličine pleha 31x21. Pecite na prevrnutom plehu 10 minuta na 150 stepeni, i još 5 minuta ostavite u rerni da se ohladi. Ispecite 4 kore. Kore pre pečenja izbockajte viljuškom, da ne narastu.

fil
500 ml  mleka
3 kašike gustina
2 kašike brašna
3 kašike pudinga sa ukusom slatke pavlake(ovo nije u receptu, sama sam dodala)
250 g margarina
250 g šećera u prahu
1 šlag umućen
sok od pola limuna

U činiji izmešajte brašno, gustin, puding i skuvajte kao puding u pola litre mleka.
Margarin umutite sa šećerom. Dodajte ohlađeni fil, umutite, dodajte sok od limuna, i umućen šlag. Sve sjedinite i umutite da dobijete jednoličnu masu, ja sam umutila mikserom. Ostavite fil nekoliko minuta da se ohladi u frižideru.
Filujte. Poslednju koru ne filujte, samo malo premažite filom koji vam ostane u vanglici, čisto da kokos može da se zalepi.

Pospite kokosom.