30. 8. 2011.

Supa od luka

Potrebno je:

4 veće glavice luka
3 čena belog luka
kašika šećera
pola kašičice majčine dušice
2 kašike brašna
1 šolja belog vina
500ml pileće supe (1 kocku za supu  možete preliti sa 500ml vruće vode)

Priprema:

Zagrejte 2 kašike ulja i pola kockice putera (10 g ), dodajte iseckan crni luk. Pržite 10 min na srednjoj temperaturi. Dodajte iseckan beli luk, šećer, i kašičicu suve majčine dušice. Dinstajte još malo da se ukusi sjedine. Dodajte brašno i izmešajte da nema grudvica. Dodajte belo vino i supu, ostavite da proključa. Smanjite temperaturu i kuvajte još 30 min, povremeno mešajući.
Ako izostavite maslac i kocku ova supa može biti i posna.
Supu možete poslužiti sa kriškama prepečenog hleba. Isecite hleb, namažite belim lukom i ispecite u rerni.

Vreme pripreme 60 minuta
Budžet 200 din (2€).

29. 8. 2011.

Frape od kafe

Potrebno je:

200ml hladnog mleka
3 kugle sladoleda od vanile
1 kašika instant kafe u prahu

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i mešajte oko 20 sekundi. Prelijte u visoku čašu i po želji dodajte nekoliko kockica leda.
Rashladite se u ove tople dane. 

27. 8. 2011.

Rođendanska torta

Danas je Magična oklagija proslavila prvi  rođendan. 
Za tu priliku sam napravila moj drugi fondan i  tortu sa lešnicima.

Potrebno je:
za kore

10 belanaca
250 g seckanih lešnika
15 kašika šećera
1 kašika sirćeta
2 kašike brašna
300-400g eurokrema

za fil:

10 žumanaca
10 kašika šećera
2 kesice pudinga od čokolade
4 kašike brašna
800 ml mleka
250g čokolade
vanilin šećer

300g maslaca
100g šećera u prahu

Umutite belanca sa šećerom, dodajte kašiku sirćeta. Lagano rukom umutite brašno, da belanca ne padnu. Pleh od šporeta obložite papirom za pečenje i pospite seckanim lešnikom. Preko sipajte umućena belanca i sušite na 150 stepeni  oko 60 min, ne otvarajte rernu i pre sušenja belanca izbodite čačkalicom na nekoliko mesta , da ne bi raslo .  Gotovu koru prepolovite da dobijete dve jednake kore. Kore premažite eurokremom.
Žumanca umutite sa šećerom , dodajte puding, brašno i sve skuvajte u mleku. Dodajte otopljenu čokoladu. Kad se prohladi dodajte umućen maslac sa šećerom u prahu i vanilom. Filujte tortu.
Fondan sam pravila sutradan.

za fondan je potrebno:

kesica želatina, 50g hladne vode
50g dekstroze, 50g fruktoze, 20g vode
1 kašika glicerina (kupuje se u apoteci)
oko 800g šećera u prahu (ode manje)

 U želatin sipajte vodu i ostavite ga da nabubri.
U šerpu sipajte fruktozu i dekstrozu  i sipajte vodu, stavite na šporet da se šećer istopi i pustite još dve minute da vri. Pomerite i sipajte kašiku glicerina i želatin. Promešajte.
U vanglicu sipajte 500g šećera u prahu. U šećer polako dodajte smesu od istopljenog šećera i polako mešajte. Počnite da dodajete ostatak šećera po malo i umešajte. Mesite kao testo. Masa treba da bude glatka i da se ne lepi.  Ostavite fondan jedno sat vremena da se odmori a zatim možete sa njim da radite šta želite.



24. 8. 2011.

Kiflice

Potrebno je:

1/2 kvasca
1 kašičica soli
600g brašna
125ml vode
malo šećera( pola kašičice)
1 jaje
1 mala šoljica ulja
200g sremskog sira

U šolju za belu kafu sipajte mlaku vodu, dodajte kvasac i malo šećera. Ostavite da kvasac uskisne.
U vanglu sipajte prosejano brašno, dodajte soli, 1 jaje, ulje, i kvasac. Mesite dok ne dobijete ujednačeno glatko testo. Testo podelite na 7-8 jufkica srednje veličine. Ostavite 30 min da se odmori i nadođe.
Jufku uzmite i oklagijom je razvucite, podelite je na 8 delova i filujte ih. Možete ih posuti po želji makom, susamom. Premažite ih umućenim jajetom.
Pleh podmažite i ređajte kiflice. Ostavite 30 min da se odmore. Pecite ih u prethodno zagrejanoj rerni na180 ste. 30 min.
Od ovog testa možete spremati i slatke kiflice.
Vreme pripreme 120 min.
Cena 200 dinara 

20. 8. 2011.

Rozen torta

Rozen torta sa gotovim korama

Potrebno je:



  • 1 pakovanje kora za rozen tortu
  • 350g  mlevenih oraha
  • 200ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1 margarin
  • 250g šećera u prahu
  • 100ml vode
  • nekoliko kapi ekstrakta od maline

Priprema:


  1. Umutite penasto margarin. 
  2. Mleko sa šećerom ugrejte i vruće prelijte preko oraha (poparite). Kada se orasi ohlade umutite ih sa margarinom. 
  3. Filujte korice. Za filovanje torte meni je poslužila silikonska lotatica.
  4. Na svaku koru stavite, otprilike, kašiku i po fila i dobro razmažite (tanko). Samo poslednju koru ostavite bez fila (na nju će ići fondan).

Fondan:


  1. 250 g šećera u prahu zalijte sa 100 ml vode i stavite na šporet da se šećer istopi. Mešajte sve vreme. Pustite da vri nekoliko minuta. Pomerite sa šporeta i dalje mešajući.
  2. Uzmite mikser i sada njime mutite šećer i ujedno hladite fondan, a on se tada steže.
  3. Dodajte ekstrakt.
  4. Vodite računa da se fondan ne stegne previše. Ako se to i desi dodajte malo hladne vode.
  5. Fondan je gotov kad počne da dobija belu boju, odnosno kada nije onako providan kao kad ste ga skinuli sa šporeta.
  6. Kašičicom probajte, malo stavite na koricu, ako ne curi - to je to. Fondan isto razvucite lopaticom i ostavite da se ohladi.


17. 8. 2011.

Pikantne tikvice

Potrebno je:

500g tikvica (važno je da budu malo šire zbog filovanja)
100g šampinjona
1 glavica crnog luka
peršuna  po ukusu
kašika kisele pavlake
100g rendanog kačkavalja
2 jajeta,brašno
so,

Tikvice oljuštite i  isecite na tanje kriške. Ispohujte ih.
Luk sitno iseckajte i dinstajte zajedno sa pečurkama, dok ne ispari tečnost iz pečuraka. Dodajte sitno iseckani peršun. Ostavite da se ohladi. U ohlađeno dodajte pavlaku.
Na svaku tikvicu stavite po malo fila i zamotajte u rolnicu. Pričvrstite čačkalicom i ređajte u vatrostalnu činiju. rolnice pospite rendanim kačkavaljom i pecite 15 min na 175 step. 

Nudle

Potrebno je:

sredina hleba
jaje
mleko
muskatni orah
1 kašika brašna(tek toliko  da se dobije fina loptica)

Sredinu hleba iseckajte na kockice. Dodajte 1 jaje i mleka toliko da možete da napravite testo. Dodajte muskatni orah  i napravite lopticu. Oblikujte je u rolat. Stavite je na krpu i umotajte je u istu. Potrebna vam je šerpa u kojoj će da se kuva nudla, širina rolata i toliko duboka da prekrije rolat.
stavite rolat u šerpu prelite vodom i kuvajte 20 min. Izvadite iz šerpe i isecite na kolutove.

Ako vam ostane stari hleb i ne znate šta će te sa njim ovo je jedan dobar recept. Kad meni ostane hleb, ja obično napravim prezle, poparu ili nudle..
Predlog 








Teleće šnicle

Potrebno je:

4 teleće šnicle
1 čaša  belog vina
1 kašičica naseckanog ruzmarina
brašno, beli biber, so

U čašu sa vinom stavite ruzmarin da odstoji.
Šnicle stavite u veću kesu za zamrzivač(kad ih lupate da vam kuhinja ostane čista,), izlupajte ih, posolite, pobiberite. Uvaljajte šnicle u brašno i propržite ih sa obe strane. Sipajte pripremljeno vino sa ruzmarinom. Dinstajte 15-20 min.
Kao prilog možete poslužiti nudle od hleba i grašak (ovako sam ja to uradila)

Cena oko 400 din
vreme pripreme 40 min.

Lovačka salata

Potrebno je:

3 kg crvene paprike
5-6 šargarepe
7 dl kuvanog paradajza
2-3 glavice belog luka
150g šećera
3 kašičice soli
1 kašika mlevenog bibera
1 dl ulja
1 kg ljutih papričica
veza peršuna i celera
1 konzervans(ako je u pitanju zimnica)

Ova salata može vam poslužiti kao prilog uz meso, kao sos, ili kao zimnica.

Mere su za zimnicu, ako je koristite za sos smanite mere. Ja pravim od 2 paprike, 3 šarg, 5-6 čena belog luka, 2 ljute, 1 kašika šećera, pola kašičice soli, šolja kuvanog paradajza.

Paprike očistite od semenki i iseci na kocke, isto to uradite i sa šargarepom .
U Veću šerpu sipajte ulje, dodajte očišćenu šargarepu. Dinstajte nekoliko minuta, dodajte paprike. Na tihoj vatri dinstajte dok ne omekšaju paprike i šargarepa. Dodajte kuvani paradajz. Malo povećajte temperaturu, da sve to ukrčka. Dodajte šećer, so, biber, beli luk i kašiku sirćeta(samo kad je u pitanju zimnica). Pustiti još 10 min. da krčka, dodati list celera, promešati i isključiti.
Vruće sipati u tegle i zapeći u vrućoj rerni.



13. 8. 2011.

Palenta za gurmane

Potrebno je:

kukuruzni griz
voda
10g maslaca
soli
slanina isečena na listiće
čvarci
1 kašičica aleve paprike(moše i malo ljute)

Palentu skuvajte kao i obično, u šerpu sipajte vodu, posolite i dodajte maslac. Kad se voda zagreje dodajte palentu i mešajte.
U tiganju stavite slaninu i pustite je da se istopi, dodajte čvarke i kašičicu aleve paprike.
Palentu možete prebaciti u tepsiju, kašikom napravite brazde i preko toga sipajte slaninu. Možete da dodate i izmrvljenu krišku sira.
Od ove palemte nećete biti brzo gladni.

Slatka pogača

Potrebno je:
500g brašna
20g kvasca
250-300ml  mlakog mleka
100g šećera
1 ravna kašičica soli
100g margarina
1 vanilin šećer
2 kašike ruma
šaka suvog grožđa
šaka seckanih badema
šaka kandiranog voća
šaka badema iseckanog na listiće

U veću šolu stavite kvasac,  dodajte kašičicu (od onih 100g) šećera i polovinu mlakog mleka. Ostaviti da kvasac nadođe. Margarin istopite i ostavite da se ohladi.
U vanglu sipajte brašno(ne celu količinu) dodajte badem, grožđe, kandirano voće, šećer, , soli,žumance,  vanilin šećer, dodajte nadošao kvasac i mesite. Dodajte ostatak brašna i mleka i margarina, rum. Dobro umesite da dobijete glatko testo. Ostavite da se odmori 10 min. Manju tepsiju nauljite i pospite sa brašnom.  Stavite pogaču, premažite je umućenim jajetom  i pospite sa listićima badema. U sredini napravite nožem krstić. Ostaviti da nadođe. Peći u prethodno zagrejanoj rerni 35 min, na 180 step.
Listiće badema sam sama pravila. Pokušavala sam da ih kupim ali nigde ih nema, barem tamo gde sam ih ja tražila. Šaku badema sam skuvala, samo toliko da voda proključa. Dok su bili još vrući oljuštila sam ih i nožem koliko sam mogla, a malo sam mogla, sekla sam badem na listiće.  Kad nema boljih dobri su i ovi.


Musaka sa plavim patlidžanom

Potrebno je:

5-6 patlidžana(zavisi od veličine)
5 crvenog paradajza
400g mlevenog mesa
2 glavice crnog luka
200ml neutralne pavlake
1 jaje
začini

Plavi patlidžan isecite na tanje listiće, isto to uradite sa crvenim paradajzom.
Plavi patlidžan poređajte u tepsiju, posolite i  stavite u rernu na 180 step. 20 min.
Ispržite crni luk, dodajte meso i začine. Ostavite da se ohladi.
Nauljite sud u kojem  pečete musaku, ređajte, listiće patlidžana, crvenog paradajza, meso, crveni paradajz, patlidžan. Pokrite folijom i pecite 40  min na  175*  stepeni. Umutite neutralnu pavlaku sa pola šolje mleka i 1 jajetom. Skinite foliju, musaku zalijte sa pavlakom, vratite u rernu još 15 min.
Vreme pripreme 80 min.

8. 8. 2011.

Aromatični maslac

Ako ne potrošite sav peršun, da se ne osuši, spremite ga sa maslacem i čuvajte u frižideru.
Iseckajte sitno peršun i dodajte ga u umućeni maslac. Dobar je prilog, možete ga staviti na pečeno meso, ili kad kuvate jelo možete dodati jednu kašičicu maslaca sa peršunom.
Isto tako sam napravila i sa mirođijom.




7. 8. 2011.

Šnicle u sosu od luka

Ovde je bitan sos, tako da ću napisati samo recept za sos, a meso i prilog možete spremiti po sopstvenom izboru. Na slici ćete videti kako sam ja pripremila i može vam biti ideja za vaš ručak.
Sos je fantastičan, tako da odmah možete da pravite sa duplim merama.
Ovo je obična mera.

Potrebno je:
Budžet: 100 RSD ( 1€ )
Pripremanje: 30 minuta

4 kašike ulja
2 kašike šećera
3 kašike soja sosa (ja sam stavila ljuti soja sos)
kašika balzamiko sirćeta
1 kašika gustina
5 dl supe od 1 kocke

Skuvajte supu, ili samo stavite kocku u posudu sa vrelom vodom da se otopi. U činiji izmešati gustin, soja sos i sirće da bude glatka tečnost bez grudvica.
Na ulju pržite šećer dok ne počne da žuti, smanjite temperaturu, dodajte umućeni sos i zalijte jednim delom supe.. Mešajte dok ne dobijete fini sos. Dodajte ostatak supe, pustite da provri. Isključite ringlu i ostavite sos da još vri, povremeno promešajte. Dodajte mladi luk iseckan na sitne komade, u ovom slučaju ja sam luk izostavila.
Preko ispečene kremenadle stavila sam kašičicu aromatičnog maslaca sa peršunom. 

6. 8. 2011.

Bamije sa slaninom

Potrebno je:
Budžet: 170 RSD ( 1,64 € )
Priprema: 40 minuta

300g bamija
100 g  slanine
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
5 ljutih papričica
2 dcl vode
so, biber,

Zagrejte tiganj i ubacite iseckanu slaninu, Pustite da se slanina otopi, da izađe sva masnoća,  dodati sitno iseckani crni luk, beli luk, tanke kolutove paprike i široke kolutove bamije. Prelijte sa vodom, promešajte i krčkajte 20 min, povremeno mešajući. Jelo poslužite toplo.

Bamije će biti ukusne ako ih pripremate sveže, čim ih donesete s pijace.


Supa od celera

Potrebno je:
Budžet: 200 RSD ( 2€ )
Pripremanje: 40 minuta

1 veći koren celera
3 šargarepe
1 glavica crnog luka
4 struka celera
1,5 l pileće supe
2 kašike ulja od grožđanih koštica
so, biber
muskatni orah

Luk sitno iseckati i propržiti na ulju. Dodajte očišćen i narendan celer, izmešajte, dodajte i narendane šargarepe, i sitno iseckane strukove celera. Uz stano mešanje i dolivanje supe dinstajte dok povrće ne omekša. Posolite, pobiberite, dodajte malo muskatnog oraha i dodajte ostatak supe i kuvajte još 15 min.

Gotovu supu pospite sitno iseckanim celerovim listom.

1. 8. 2011.

Oslić u jastučetu

Potrebno je:

1 kg oslića
3 glavice belog luka
1 veza peršuna
maslinovo ulje
začin za ribu

Očišćen beli luk i peršun stavite u blender i usitnite ga.

Ribu očistite i osušite. Stavite je na foliju koju još niste pocepali, začinite je, stavite kašičicu pripremljenog peršuna sa belim lukom , sipajte preko ribe kašiku maslinovog ulja. Sada pocepajte foliju tako da imate dovoljno. folije da zatvorite ribu sa svih strana da ne curi sos. Pecite ribu u rerni na 170 step. 40 min.