26. 2. 2013.

Punjene suve paprike sa prazilukom

Ovaj recept je moja ulaznica za ovomesečnu igru "Ajme koliko nas je", gde nam je domaćica Milica zadala temu praziluk.

Veliki sam ljubitelj praziluka i imam dosta recepata na blogu, ali za ovu igru sam htela da napravim nešto novo.
Za ovo jelo nije vam potrebno mnogo sastojaka, a zauzvrat dobićete lepo i ukusno predjelo, koje je, kako smo na kraju shvatili, vegansko jelo.
Sastojke možete menjati prema želji i sopstvenom ukusu, ja sam to uradila ovako:

  • 2 praziluka (500g)
  • 30 g suvih vrganja
  • 300 g braon pečurki
  • 1 šolja pirinča
  • 8 suvih paprika
  • so, biber,



1. Operite praziluk i naseckajte ga na kolutove.
2. Paprike operite, stavite ih u činiju i zalijte ih vrelom vodom, da omekšaju.
3. Suve vrganje operite, stavite ih u šerpicu, nalijte ih sa 0,5l vode i kuvajte 20 minuta.
4. Spremite pirinač, operite ga.
5. Naseckajte braon šampinjone na listiće.
6. Procedite vrganje, ali tečnost u kojoj su se kuvali sačuvajte.
7. U šerpu sipajte 3 kašike ulja, dodajte praziluk i izdinstajte ga.
8. Dodajte pirinač i uz neprestano mešanje dinstajte oko 5 minuta, posolite, pobiberite.
9. Dodajte iseckane pečurke, nalijte tečnošću u kojoj su se kuvali vrganji.
10. Dinstajte 15 minuta uz postepeno dodavanje tečnosti.
11. Izvadite parike iz vode i malo ih pustite da se iscede.
12. Punite paprike smesom od praziluka. Poređajte ih u vatrostalnu, ili drugu, činiju, zalijte ih ostatkom tečnosti.
13. Stavite ih u rernu na 180 stepeni 40 minuta. Ostavite da se ohlade, meni su bile ukusnije hladne.
Uživajte!








21. 2. 2013.

Veganski tart sa spanaćem

Ko bi rekao da ću modlu za tart kupiti kod Kineza, i još modlu kojoj se skida dno. Prosto sam bila oduševljena i naravno da nisam mogla da odem bez nje.
Prvi tart koji je napravljen u njemu je, naravno, veganski tart, jer smo u tom trenutku bili u veganskoj nedelji.
Evo kako sam ja pravila ovaj veganski tart.


Za testo je potrebno:


200g brašna
125g margarina
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
2-3 kašike vode (ako je potrebno)

Sve sastojke izmešajte i umesite testo, možete se poslužiti i multipraktikom. Možda je tako i bolje, testo se neće grejati kao što bi se grejalo od vaših ruku ukoliko biste ga mesili. Testo stavite u frižider na 20 minuta, taman dok spremite fil .

Za fil vam je potrebno:

moja kombinacija

1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
100g obarenog spanaća
2 krompira
2 veća paradajza
1 kašika pistaća (nije obavezno)
so, biber, ulje, majčina dušica
1 šolja kuvanog paradajza


Crni luk iseckajte na polumesece i izdinstajte ga na malo ulja. Gotov luk izvadite, u ulje dodajte iseckan beli luk, zatim spanać. Promešajte malo da se sve izmeša. Sklonite sa šporeta.
Iseckajte krompir na tanke kolutove, paradajz.
Testo rastanjite pomoću oklagije. Testo prebacite u kalup, malo će se možda kidati, ali ništa strašno, sve se to može popraviti prstima. Kada ste kalup obložili testom, viljuškom ga izbodite na nekoliko mesta, preko kore stavite papir za pečenje a preko papira sipajte pasulj, da testo ne raste dok se bude peklo.
Pecite 15 minuta na 180*. Posle 15 minuta izvadite tart iz rerne, sklonite papir i pasulj ( sačuvajte ga za drugi put) i stavljajte povrće. Na dno stavite izdinstan crni luk, preko stavite spanać, zatim sok od paradajza, kolutove paradajza i na kraju kolutove krompira. Svo povrće poprskajte uljem i začinite začinskim biljem, posolite i vratite u rernu na 20 minuta na 180*.
Verovatnije da bi tart bio ukusniji da je dodato 1 jaje ili neki sir da svo povrće poveže, ali i ovako je bilo sasvim zadovoljavajuće.

Vađenje tarta iz ovog kalupa je kao pesma.





18. 2. 2013.

Veganski tažin


Još jedno jelo iz veganske nedelje. Svo povrće na jednom mestu.
Marokansko tradicionalno jelo, koje se priprema u posebnoj posudi. U nedostatku takvog, poslužio mi je kao i prošlog puta dublji cepter tiganj.
Izbor povrća zavisi od trenutne ponude na pijaci, ali koliko vidim, u poslednje vreme dostupno nam je svo povrće bez obzira na godišnje doba.

Ja sam stavila:


1 plavi patlidžan
1 tikvica
3 šargarepe
1 paškanat
2 korena peršuna
1 glavica crnog luka
brokoli
karfiol
prokelj
1 paradajz

Od začina sam koristila:


1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica đumbira
1 kašičica ruzmarina
1 kašičica kurkume
so, biber, ljute parike (prema ukusu)


Svo povrće isecite na "štapiće" (tikvice, patlidžan, šargarepu, peršun, paškanat)
Očistite i operite cvetove karfiola i brokolija. Prokelju skinite spoljne listove i operite ga, ako su glavice malo veće, slobodno ih prepolovite.
Paradajz isecite na kolutove.
Crni luk takođe isecite na krupnije komade.
U posudu u kojoj ćete spremati tažin, sipajte 2 kašike ulja. Kada se ulje ugreje dodajte crni luk i dinstajte 10 minuta da luk omekša. Dodajte povrće, ja sam u sredini šerpe stavila karfiol, brokoli i prokelj, ostalo povrće sam ređala okolo. Na kraju dodajte paradajz.
Sve začine sipajte u 0,5 l vode, promešajte i prelijte preko povrća.
Kuvajte 20 minuta na srednjoj temperaturi.
Ja sam moj tažin poslužila sa kus-kusom i salatom od cvekle sa repom.

prilog uz tažin - kus-kus

salata sa cveklom i belom repom

16. 2. 2013.

Hleb sa limunom i borovnicama


Savršen početak dana, parče ovog hleba i šolja čaja, šta ćete više.
Pun ukus limuna i božanstvene borovnice.
Kao i u hlebu od banana, postoje suvi i mokri sastojci, koje spajate na kraju u jedinstven ukus. 

Sve što vam je potrebno:


240 g brašna + 1 kašika za borovnice
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice soli

"Mokri sastojci"

3 jajeta
200 g šećera
120 ml ulja
2 kašičice rendane kore  limuna
1 kašičica ekstrakta vanile
240 ml jogurta
200 g borovnica

1. Uključite rernu na 180 stepeni.
2. Odgovarajući pleh nauljite i pospite ga brašnom, ostavite sa strane.
3. U činiju sipajte brašno, prašak za pecivo i so, i promešajte lagano.
4. U mikseru umutite jaja, šećer, ulje, jogurt, vanilu, koru od limuna (ovo je redosled kojeg se ja držim). 
5. Polako dodajte suve sastojke (ja ih dodajem iz tri puta) i sve sjedinite. 
6. Borovnice stavite u činiju i sipajte preko njih 1 kašiku brašna, polako promešajte da se borovnice oblože brašnom. 
7. Dodajte borovnice smesi za hleb. Polako lopaticom promešajte da se sve sjedini. 
8. Masu sipajte u kalup i pecite na 180* oko 50 minuta, najbolje će biti da izvršite proveru štapićem za ražnjić (čačkalica je kratka)

Dok se kolač peče pripremite 70 ml soka od limuna i 70 g šećera. 
Kada je kolač pečen, ostavite ga još 10 minuta da se prohladi.
Za to vreme prokuvajte sok od limuna sa šećerom, da se otopi. 
U kolaču, pomoću štapića, napravite rupice, i sipajte sirup. Moraćete malo da se potpomognete četkicom. 
Ostavite da se ohladi. 
Ohlađen kolač izvadite iz kalupa. 


Glazura:

150 g šećera u prahu
2-3 kašike soka od limuna

U činiju stavite šećer i postepeno dodajte sok. Glazura treba da bude gusta (da u isto vreme može da se razmaže), zato dodajte jednu po jednuu kašiku, postepeno mešajući, tada ćete moći sami da procenite da li treba dodati još soka. 
Glazuru prelijte preko kolača i pustite je da curi sa strane.   
Uživajte! 

Meni je najveći problem sačekati da se kolač ohladi. 



12. 2. 2013.

Bademovo mleko

Domaće bademovo mleko / Homemade almond milk - Magična Oklagija

Prošle nedelje smo imali veliki izazov u ishrani, Đole je odlučio da na nedelju dana bude vegan.
Naravno, imao je moju potpunu podršku što se tiče kupovine i odabira namirnica, a naravno i u pripremanju obroka. Neke recepte koji mogu da budu veganski već sam imala na blogu, tako da smo i njih iskoristili. S obzirom da nije koristio nikakav proizvod životonjskog porekla (meso, jaja, mleko), napravili smo bademovo mleko.
Recept je pronašao u jednom kuvaru, mnogo pre nego je i odlučio da bude sedmodnevni vegan.
Mleko je veoma lako napraviti.

Bademi su izuzetno zdravi, sadrže čitavu lepezu hranljivih sastojaka neophodnih svakome ko vodi računa o svojoj ishrani (ali i onima koji se ne opterećuju previše), između ostalog sadrže proteine, vitamin E, gvožđe, mangan, magnezijum, kalcijum itd. Badem sadrži više proteina i vlakana od većine drugih orašastih plodova, bogat je mononezasićenim mastima (dobre vesti za sve sa povišenim nivoom holesterola) a u poređenju sa svim orašastim plodovima, imaju i najveću koncentraciju jedne vrste vitamina E.

Treba naglasiti da je ovaj badem koji koristimo u svakodnevnoj ishrani poznat kao slatki badem, dok onaj drugi znamo kao gorki badem. E, sad, zašto je to bitno? Gorki badem je koristi u alternativnoj medicini. Dosta se govorilo o vitaminu B17 i cijanidu koji je prisutan u gorkim bademima, naime smatra se da ubija ćelije raka i pomaže u ponovnoj izgradnji imuniteta. Internet je pun tekstova i saveta o upotrebi gorkog badema. Nasuprot tome stoji američka Uprava za hranu i lekove koja se protivi ovoj praksi i čak upozorava pacijente na opasnosti i štetne posledice koje su nužni rezultat upotrebe gorkog badema. Sigurno se sada pitate kome onda verovati i da li je zaista opasno dati šansu gorkom bademu, i to je sasvim opravdano pitanje. Jednostavno, status kvo nudi mnoga oprečna mišljena i tvrdnje, a reklo bi se da konsenzus nije na vidiku (zamislite samo šta bi to značilo).

Da se vratimo na slatki badem. Badem je mnogostran, možete ga koristiti na razne načine, na primer: ako ste intolerantni na laktozu ili jednostavno želite zdraviju alternativu kravljeg mleka, onda je ovaj recept savršen za Vas; zatim ga možete koristit u pestu kao zamenu za pinjole (iako su i bademi skuplji, značajno su pristupačniji od pinjola), možete kikiriki puter zameniti domaćim bademovim puterom (badem ima manju koncentraciju zasićenih masti i bogatiji je gvožđem i kalcijumom od kikirikija), koji će sigurno biti bolji od kupovnog, neko koristi cvetove badema za čaj itd.

Skoro sam prelistavala kuvar jedne američke blogerke, koja je poreklom iz Indije, i naišla sam na recept za potopljene bademe. Bademi se jednostavno potope i kad nabubre spremni su za upotrebu, toliko je jednostavno. Ona je to predložila kao doručak ili zdraviju grickalicu koju uvek ima sa sobom ili u teglici u kolima. Što se tiče potapanja, Kris Kar u svojim knjigama preporučuje potapanje od 8 sati do preko noći.

Neke od informacjia koje sam gore spomenula se oslanjaju na knjigu Foods for Health, koju sam nedavno dobila. Pročitala sam da se, iako izvorno potiče sa Bliskog istoka, 80% svetskog badema uzgaja na kalifornijskim plantažama, koje se sve više suočavaju sa problemom opadanja pčelinje populacije, a smatra se da su za to kriva upotreba pesticida.

Bademovo mleko

Bademovo mleko je zdravija i veoma ukusna zamena za kravlje mleko. Jednostavno se pravi, nema aditiva, dodatih šećera, holesterola, laktoze, sadrži oko 50% preporučenog dnevnog unosa vitamina E, koji će se pobrinuti za Vašu blistavu kožu, a i boljeg je ukusa od kravljeg mleka. Bademovo mlkeo je kremasto i savršeno je u kolačima i kafama.

Potrebno je:

  • 1 šolja* sirovog badema
  • 2 šolje vode
  • med, cimet, kakao (prema ukusu)

mi nismo dodavali med, jer je Đole alergičan na njega.

*Šolju koju koristite za merenje badema iskoristite i za merenje vode.

Priprema:

  1. Sipajte badem u činiju i prelijte ga hladnom vodom. Ostavite da odstoji 6 sati.
  2. Prospite vodu, badem stavite u blender, dodajte dve šolje sveže vode. Odmah dodajte med, ako želite.
  3. Sve izmiksajte i dobili ste sveže domaće bademovo mleko.
  4. Procedite mleko, bademovu gustu masu možete koristiti za kolače.

Ako želite da dodate još ukusa svom bademovom mleku, kao što sam pomenula u sastojcima,možete mu dodati cimet, kakao, med ili nešto drugo u skladu sa svojim ukusom.

Domaće bademovo mleko / Homemade almond milk - Magična Oklagija
Domaće bademovo mleko / Homemade almond milk - Magična Oklagija
Domaće bademovo mleko / Homemade almond milk - Magična Oklagija


Neki od recepata pogodnih za vegansku ishranu su pobrojani ispod, uz male izmene, ako ne koristite kravlje mleko, možete dodati bademovo, koje je ukusnija i zdravija alternativa.


Salata sa pšeničnim klicama i bundevom

Pire sa bundevom

Salata sa bundevom

Pita sa pirinčem 

Salata od plavog patlidžana

Namaz od  tofu sira 

7. 2. 2013.

Hleb od banane

Hleb od banane - Magična Oklagija

Trebalo mi je dosta vremena da se nateram da napišem ovaj post i recept za hleb od banane. Biću duža nego obično, ali neophodno je, i to iz više razloga, imam mnogo toga da objasnim.

Pre dva meseca, u igri Ajme koliko nas je, tema su bile banane. Malo sam gledala i procenjivala šta je zgodno i ujedno neobično napraviti. U velikom broju slučajeva sam nailazila na recept za hleb od banane. Bila sam pomalo skeptična, jer hleb je hleb, kakve banane, tako da sam tu mogućnost ignorisala sve do trenutka dok nisam dobila lep crveni mikser kao poklon za Novu godinu od starijeg sina - ljubi ga majka :).
E, onda je bilo, 'ajde pravi nešto da vidimo kako radi, i tako iz dana u dan. Još jednom sam pogledala onaj "hleb", nije bio nešto zahtevan za pravljenje, imate suve i vlažne sastojke koje posle sastavite i to vam je u principu sva mudrost. Još kada imate pomoć mlađeg sina, sve je lakše i ide kao pesma.

Jedini problem kod američkih i engleskih recepata je taj što je sve u cup-ovima  ili TSP ili TBSP, ali zahvaljujući starijem sinu i taj problem je rešen. Da bih vam približila recept, malo sam se potrudila, pa sam sve premerila, kako bi sve bilo dosta jasnije i jednostavnije. Priuštite sebi ovaj užitak, sigurna sam da će vam se svideti.

P.S. Povlačim sve što sam prethodno rekla da je hleb - samo hleb. :)

Potrebno je:


američke mere vs mere u gramima:

1 cup brašna = 160g
1 cup kokosovog brašna = 70g
1 cup šećera = 200g
1/2 cup ulja = 120ml
1 cup kokosovog mleka = 240ml
1 TSP = 1 kašičica
1 TBSP = 1 kašika

vlažni sastojci:


  • 2 jajeta
  • 1 cup šećera
  • 1/2 cup biljnog ulja
  • 1 tsp ekstrakt vanile
  • 1 cup kokosovog mleka

suvi sastojci:


  • 2 1/2 cup brašna
  • 1 1/2 tsp praška za pecivo
  • 1/2 tsp soli
  • 1 tsp sode bikarbone
  • 1 cup kokosa
  • 3 prezrele banane srednje veličine


Priprema:


  1. Modlu za hleb namažite uljem i pospite brašnom. Uključite rernu na 180 stepeni.
  2. Umutite jaja; postepeno dodajte šećer, ulje, ekstrakt vanile i kokosovo mleko.
  3. U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kokosovo brašno i so. Suve sastojke dodajte u umućena jaja. Promešajte da se sve dobro sjedini.
  4. Banane izgnječite viljuškom, da napravite pire. Pire dodajte u testo i sve dobro promešajte.
  5. Smesu sipajte u modlu i pecite 50-60 minuta. Na pola pečenja hleb prekrijem aluminijumskom folijom, da ne izgori. Jedina mana ovom hlebu je što se dosta dugo peče i dugo se hladi, ali u kuhinji uvek ima posla, tako da dok operete suđe kolač će biti gotov.
  6. Proverite štapićem za ražnjić da li je kolač gotov. Ubodite ga u najdebljem delu, ako testo ne ostane na štapicu, vaš hleb od banane je spreman.
  7. Gotov hleb izvadite iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi pre nego počnete da uživate u fantastičnom ukusu.

Hleb možete da isečete na kriške, da ga zamrznete i uzimate po potrebi. Odmrznite na sobnoj temperaturi ili u mikrotalasnoj.
Ja sam ispekla dva hleba, isekla ih na parčiće, ređala po dva komada u redu, između stavila celofan i poslala ih starijem sinu.

Nedavno je Maja u jednom svom postu imala nedoumicu šta spremiti školarcima za užinu. Ovo je dovitljivo rešenje, a osim toga može biti i odličan zalogaj uz prvu jutarnju kafu.
Uživajte!

Hleb od banane - Magična Oklagija
Hleb od banane - Magična Oklagija
Hleb od banane - Magična Oklagija

Hleb od banane - Magična Oklagija
Hleb od banane - Magična Oklagija
Hleb od banane - Magična Oklagija

Crveni mikser

Merice za američke mere

4. 2. 2013.

Ćufte u terijaki sosu

Vreme je da se malo odmorimo od januarske gozbe jednim laganim obrokom. Kao i većina jela koja volim da spremam i ovo je gotovo začas. Kao prilog uz ćufte, prvi put, spremala sam kus-kus, i čini mi se da je bilo gotovo za tren.
Lep  i ukusan ručak uz malo truda.

Potrebno je za ćufte:


400 g mešanog mlevenog mesa
1 jaje
1/2 šolje prezli
1 čen belog luka
1/2 kašičice soja sosa
1 cm đumbira
malo bibera
zeleni deo od mladog luka (perca)

Sve sastojke stavite u veću činiju, izrendani đumbir, luk iseckan na sitne komade, jaje, prezle, biber, soja sos, i izmešajte da dobijete glatku masu od koje možete da pravite ćufte. Kašičicom vadite meso i pravite male ćufte, dovoljno male za jedan zalogaj. Poređajte ih u pleh i pecite na 180 stepeni 30 minuta, nije potrebno više zato što su ćufte male i brzo će se ispeći. Pred kraj pečenja ćufti, počnite da pravite sos u koji ćete da ih  ubacite.

Za terijaki  sos je potrebno:


110 ml soja sosa
110 ml vode
110 g braon šećera
1 kašika pirinčanog sirćeta
1/2 supene kašike susamovog ulja
1 kašičica rendanog đumbira
2 supene kašike gustina
1 kašika susama


U veći tiganj sipajte soja sos, izrendani đumbir, deo vode (deo ostavite, trebaće vam da umutite gustin), šećer, ulje, sirće. Na laganoj vatri kuvajte, dok se šećer ne istopi. Umutite gustin sa delom vode koji ste ostavili po strani i dodajte u sos. Čim sos počne da se zgušnjava dodajte 1 kašiku susama. Isključite vatru i dodajte u sos ispečene ćuftice.
Uz ćuftice možete poslužiti pirinač, ali ja sam se opredelila za kus-kus i bilo je ukusno.
Ukrasite porciju sa mladim lukom.

Kus kus sam prelila sa vrelom vodom, nekoliko puta promešala i to je to.
200 g kus kusa sam prelila sa 0,5 l vrele vode u kojoj sam istopila 1 kocku za supu.
Jednostavnije ne može biti, dobar izbor kada vam nedostaje vremena za nešto drugo.