26. 10. 2010.

Salčići

Potrebno je

1 kg brašna
500g brašna
5 žumanaca
2 čaše belog vina
2 kašike šećera
na vrh noža soli
kora od jednog limuna

Priprema

Salo očistiti od žilica pa ga samleti..
Žumanca umutiti sa šećerom. Dodati so, koru od limuna. Zamesiti sa brašnom i vinom. Brašno postepeno dodajte, testo ne treba da bude mnogo tvrdo.
Ostatak brašna zamesite sa salom u zasebno testo. Testo sa salom razviti u četvrtastu koru debljine prsta.
Tako isto razviti i testo sa žumancima. Preko testa sa žumancima staviti testo sa salom. Ove dve sastavljene kore saviti tako da prvo savijate testo sa leve strane ka sredini, zatim sa desne strane ka sredini (da se ne preklapa) zatim odozgo ka sredini i na kraju odozgo ka sredini.
Ovako savijeno testo ostaviti da se odmara 20 min. Na hladnom mestu. Postupak ponavljati nekoliko puta (4).
Uvek isto testo savijati. Što se testo više puta savija i odmara bolje će se listati.
Poslednji put testo se razvije debljine prsta. Seče na kocke. Na svako parče stavi se po  malo pekmeza, poklopi i ređa u pleh. Peći na jakoj vatri da bi se izlistale i narasle. Vruće posuti šećerom u prahu.

Torta sa ananasom

Potrebno je

300g šlaga
4 čaše kisele pavlake
2 kremfixa
500g piškota
konzerva ananasa(kockice)
2 čaše kristal šećera

Priprema

Umutiti šlag sa kiselom vodom prema uputstvu. Dodati 2 kremfixa.
U veću posudu sipati pavlake,sipati 2 čaše šećera i lagano promešati.Dodati umućen šlag i sve lagano promešati.
Pleh(30x20)obložiti folijom i ređati piškote.Ako su piškote deblje od običnih treba ih natopiti sokom od ananasa.
Ređati,  piškote, pavlaku, ananas, piškote, pavlaku, ananas,piškote. Ostaviti da odstoji nekoliko sati,dok piškote ne upiju višak tečnosti iz pavlake.Najbolje je tortu napraviti uveče i da odstoji preko noći..
Ako je spremate za kućnu varijantu dovoljno će biti da je premažete umućenim šlagom, ako je za goste i neki svečani momenat tortu prevrnite na tacnu, skinite foliju i ukrasite je po svom ukusu.

24. 10. 2010.

Krem čorba od praziluka

Čorba od praziluka
Potrebno je:

2 praziluka
3 šargarepe
kriška celera debljine 3 cm
1 kocka za supu
cvet karfiola
1 kisela pavlaka

Priprema:

Praziluk iseckati na kolutove, šargarepu, celer na kockice, karfiol na sitne cvetiće. Sve to staviti u šerpu i naliti sa oko litar vode. Staviti da se kuva 20 minuta, dodati kocku za supu.
U drugu šerpu sipati ulje, upržiti 2 kašike brašna, dodati skuvano povrće zajedno sa tečnošću (supom).
Pustiti da provri, ako je previše gusta dodajte vode, da bude srednje gustine. Skloniti sa ringle, dodati jednu kiselu pavlaku.
Servirati sa kubetima.

23. 10. 2010.

Male pancerote

Potrebno je:

Testo za pancerote možete praviti po receptu za ludo testo ili po receptu za pogaču cvet.

Fil:

U činiji sjedinite sve sastojke koje inače stavljate u picu, osim kečapa. Šunku, pečurke isečene na sitne listiće, kačkavalj, origano, sitno iseckane masline.

Modlom praviti kružiće, oklagijom ih još malo razvući, u modlu staviti kašičicu fila, malo kečapa, zatvorite jakim stiskom, višak testa skinuti. Ređati u pleh. Od testa koje vam ostaje ponovo razmesiti testo i vaditi modlom kružiće. Ponavljati postupak sve dok ne utrošite svo testo.
Ostaviti testo da se odmara 20 minuta. Peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene.

1. Modlicom vaditi kružiće
2. Filovanje
3. Spremno za rernu
4. Krajnji rezultat

21. 10. 2010.

Hleb sa tri vrste brašna

Potrebno je:

1 šolja ječmenog brašna
1 šolja ovsenog brašna
2 šolje integralnog pšeničnog brašna
Pola kvasca
1 kašičica soli
1 kašičica semenki od suncokreta
1 kašičica semenki od bundeve

Priprema:

U  posudu sipati mlaku vodu i kašičicu šećera i kvasac i ostaviti da uskisne.
Pomešati tri vrste brašna. Dodati so i uskiso kvasac, semenke, mesiti testo sve dok ne počne da se odvaja od ruku i posude. Ostaviti da nadođe sat vremena, pokrite kuhinjskom krpom.
Premesiti testo i staviti ga u sud u kom će se peći.
Ostaviti da se odmara sve dok ne udvostriči masu. Testo možete posuti semenkama i ovsenim pahuljicama.
Peći na umerenoj temperaturi oko 50 minuta.

18. 10. 2010.

Rafaelo

Potrebno je:

450g šećera
2dcl vode
1 margarin
400g mleka u prahu
250g kokosovog brašna

Šećer i vodu kuvati dok se šećer ne istopi. U prohlađeno dodati 1 margarin i mešati dok se ne istopi. Mleko u prahu i kokos sjediniti s prohlađenom masom i ostaviti da se ohladi(u frižideru).
Kašičicom vaditi masu i praviti kuglice u koje stavljate u sredinu pečeni lešnik.
Uvaljati u kokos.

SAVET: Ukus će umnogome zavisiti od mleka u prahu koje koristite. Ako niste zadovoljni ukusom i čvrstinom rafaela, obavezno promenite mleko. Nađite koje vam najviše odgovara.




Ćufte u paradajz sosu

Potrebno je:

500g junećeg mlevenog mesa
Začin C
1 jaje
Manja glavica crnog luka
2 češnja belog luka
1 parče bajatog hleba potopljenog u mleko
500ml kuvanog paradajza

Priprema:

Crni luk iseckati, beli luk takođe, dodati potopljeno parče hleba koje ste iscedili, dodati začine i jaje. Rukom sve sjediniti (umesiti). Oblikovati loptice koje ćete malo pobrašniti i ispeći sa svih strana. Ispečene ćufte vaditi na tanjir, kad poslednje ispečete u to ulje dodajte 2 kašike brašna. Kad brašno bude uprženo dodajte pola litra kuvanog paradajza i vratite ćufte u sos. Ako je previše gusto dodajte čašu' dve vode. Pustite da se kuva 30 min.

25. 11 2011
PS.  Probala sam da ćufte ispečem u rerni i mogu vam preporučiti, mnogo su ukusnije. Od sada samo tako ću raditi. 

17. 10. 2010.

Punjeni patlidžan

punjeni patlidžan
Potrebno je:

Plavi patlidžan (koliko osoba toliko patlidžana)
Praziluk
Pečurke
Šargarepa
Paprike
Izdubljena sredina patlidžana
Bešamel sos

Priprema:

Iseći patlidžan po dužini, kašičicom izdubiti sredinu i sitno iseckati. Na ulju izdinstati iseckan praziluk dodati izrendanu šargarepu, sredinu patlidžana, sitno iseckanu crvenu papriku, pečurke i odmah pomeriti sa ringle.
Izdubljeni patlidžan poređati u tepsiju i puniti ih filom.
Preko napunjenih patlidžana sipajte bešamel sos ili stavite listiće kačkavalja. Zapeći u rerni oko 30 minuta.

Bešamel sos:

U šerpicu sipati ulje, kad se zagreje dodati kašiku brašna i dolivati mleka toliko da ima gustinu (kao puding), posoliti po sopstvenom ukusu.

Pita sa višnjama

U ovom receptu nemamo precizne mere, iz jednog jedinog razloga - jer sve zavisi od sopstvenog ukusa, neko voli više višanja, neko manje... Ako imate više višanja, biće vam potrebno više šećera, ako niste ljubitelj oraha, možete ih izostaviti.

Potrebno je:

  • Šećer
  • Višnje (ja koristim zaleđene)
  • Ulje
  • 500g kora
  • Mleveni orasi

Priprema:


Priprema je ista kao i kod pite sa jabukama.

Obično pravim 5 rolni sa po 3 kore i uglavnom već sve radim odokativno. Ovo je postupak za pravljenje jedne rolne, koji se ponavlja za svaku sledeću. Ako su višnje zaleđene, nije ih potrebno odleđivati.

  1. Stavite tri kore jednu na drugu. Nauljite gornju koru, poređajte zaleđene višnje uz ivicu duže strane kore. Obilno ih pospite šećerom, taman toliko da šećer neutrališe kiselost višanja. Pospite ih sa 3 kašike mlevenih oraha.
  2. Bočne strane kora presavijte ka unutra, oko 2cm, da višnje tokom pečenja ne bi ispale iz kore. Urolajte celu pitu i stavite u prethodno nauljen pleh.
  3. Postupak ponovite toliko puta, koliko je potrebno da popunite ceo pleh.
  4. U šolju ili činijicu pomešajte 2 kašike ulja i 4 kašike vode i četkicom premažite kore. Krajevi kore su najdeblji i njih treba najviše premazati, kako bi se sprečilo da se u procesu pečenja stvrdnu.
  5. Kada završite sa pripremom, ostavite je 10 minuta da odstoji pre nego je stavite da se peče.
  6. Pecite na 170ºC, dok pita ne dobije zlatnobraon boju.

Kada je pita pečena i nakon što se ohladi, dobićete slasnu želatinsku masu od soka zaleđenih višanja.

Pita sa višnjama | © Magična Oklagija


Pita sa višnjama | © Magična Oklagija

Pita sa višnjama | © Magična Oklagija

Kuglof sa limunom

Potrebno je

Kuglof sa limunom
300g margarina
200g šećera
1 vanilin šećer
5 jaja
narendana kora od pola limuna
1 ampula arome limuna
1 prašak za pecivo
6 supenih kašika mleka
500g brašna

Priprema

Umutiti margarin, dodati jaja umućena sa šećerom,v anilin šećer, koru od limuna, sipati aromu. Dobro izmešati i postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i mleko.

Sipati u margarinom podmazanu modlu za kuglof.

Pletenice sa spanaćem

Pletenice sa spanaćem
Potrebno je:

7 listova spanaća (blitva)
1 paket margarina (250g)
1 jaje (belance)
1 čaša kiselog mleka
1 prašak za pecivo
1 kašičica soli
150g narendane mocarele(kačkavalja ili sir koji volite)
Brašna po potrebi

Za premazivanje:

1 žumance
1 kašičica maka

Priprema:

Spanać iseći sitno.

Margarin izgnječiti viljuškom, dodati kiselo mleko, belance, kačkavalj postepeno mešajući i dodavajući spanać i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zamesiti testo. Testo treba da bude takvo da se ne lepi za ruke. Ostaviti da se odmara 10 min.
Od  testa praviti loptice koje ćete dlanovima urolati u jedan štapić. Štapić savite na pola (dobićete slovo U), krajeve koji su odvojeni sastavite i držite dok krivinu uvrćete i pravite pletenicu. Nadam se da sam dobro objasnila.
Poređajte u pleh, premažite žumancetom i pospite makom.
Peći dok ne porumene.

9. 10. 2010.

Veknice od suvih šljiva

Potrebno je

250g šećera
250 g suvih šljiva
250g seckanih oraha

Priprema

Šećer ušpinujte  s čašom vode kao za slatko,pa u njega dodajte samlevene suve šljive i seckane orahe.Dobijenu masu još malo promešati na tihoj vatri da se zgusne.Zatim  smesu  izručiti na dasku pa od nje napraviti  salamu
prečnika 3 cm. Ostaviti da se suši na hladnom mestu.Najbolj je smesu izručiti na foliju i oblikovati je u salamu(da se ne lepi jer je slatka)

Galete

Potrebno je

4 jajeta
šolja (od bele kafe) ulja
šolja (od bele kafe) mleka
1 prašak za pecivo
2 vanilin šećera
300g šećera
brašna po potrebi

Priprema

Umutiti jaja sa šećerom, dodati mleko, ulje, prašak za pecivo, vanilin šećer i brašno. Testo ne treba da bude previše tvrdo a naravno ni tečno. Peći u modli za galete.

Pita sa prazilukom i korama od heljde

Potrebno je

pita
500g kora od heljde
500g praziluka
500g šampinjona
plavi patlidžan
1 kisela pavlaka
4 jajeta
kim
ulje

Priprema

Izdinstati praziluk, dodati oljušten i na kockice isečen patlidžan,kim, i na kraju dodati šampinjone. Promešati i skloniti sa šporeta da pečurke ne puste previše vode. Ostaviti da se ohladi. U ohlađeno dodati jaja, pavlaku.
S obzirom da su kore od heljde debele,ja sam uzimala po jednu koru i filovala.
U šolju sipate malo ulja i vode, i time četkicom kvasite kore.
Stavite koru na radnu površinu,nakvasite je,stavite fil i lagano je uvijete.Poređajte u nauljenu tepsiju i pecite na 170 stepeni 40 minuta,povremeno je kvaseći i dok se peče.
Kad je gotova,izvadite je iz rerne i opet je malo nakvasite i pokrite krpom da se skroz ohladi. Tako će kore  biti meke.

Pita sa jabukama

pita s jabukama
Potrebno je:

500g tankih kora
5 jabuka srednje veličine
cimet
šećer
burbon vanilin šećer
ulje

Priprema:

Stavite koru na radnu površinu, pospite je šećerom. Stavite drugu koru, pospite je šećerom, nauljite i u uglu stavite izrendane jabuke preko kojih ćete posuti šećer. Uviti u rolat i ređati u nauljen pleh. Možete praviti sa tri kore, zavisi koliko imate kora u pakovanju. U šolji pomešajte vodu sa uljem i time premažite pite. Ostaviti 10 minuta da kore upiju tečnost.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C.

2. 10. 2010.

Mramorni kuglof

Sastojci:

Mramorni kuglof
4 žumanceta
4 belanceta
250g šećera
125g putera
300g brašna
1 prašak za pecivo
Pomorandžina kora
3 kašike ruma
200ml mleka
100g mlevenog badema
Margarin
Prezle
Kakao

Priprema:

Modlu za kuglof namazati margarinom i posuti prezlama. Staviti u frižider da se ohladi.

Penasto umutiti 4 žumanceta sa 250g šećera i 125g putera. Dodati 300g brašna pomešanog sa jednim praškom za pecivo, izredanu koru od pomorandže, 3 kašike ruma, 200ml mleka i 100g mlevenog badema. Dobro izmešati i dodati sneg od 4 belanceta.

U kalup sipati pola mase. U drugu polovinu dodati 2 kašike kakaa, i izručiti preko prve mase i lagano promešati viljuškom da se dobije šara. Peći 40-45 minuta na 180 stepeni.

Krastavci no.1

Potrebno je:

kiseli krastavčići
1 šoljica sirćeta (od kafe)
2 kašičice šećera
1 kašičica soli
Prstohvat slačice
Biber u zrnu
Suva mirođija

Priprema:

Na dno tegle staviti prstohvat slačice, biber u zrnu, suvu mirođiju (po ukusu). Naređati krastavčiće. Tako uraditi sa svim krastavcima koje imate. Na naređane krastavčiće sipati šećer, so, šoljicu sirćeta i teglu do vrha napuniti vodom i zatvoriti. Okrenuti teglu naopako i ostaviti da stoji 20 minuta.

Posle 20 minuta tegle sterilisati na sledeći način:
Na dno šerpe staviti krpu. Poređati tegle da se ne dodiruju i doliti vodu do poklopca tegle. Ostaviti da provri. Kad provri, ostaviti da vri još 10 minuta i u toj vodi ostaviti da se ohlade.


Pita od zelja

Sastojci:

pita sa zeljem
Fil:
2 veze zelja
4 jajeta
1 kisela pavlaka
1 veza mladog crnog luka

Priprema:

Kore iseći na tri jednake trake. Uzeti jednu trake, namazati uljem, preko nje staviti drugu traku, staviti fil celom dužinom. Krajeve trake saviti ka unutra i urolati kao sarmicu.

Ređati u pleh. Premazati ih jednim jajetom i posuti kimom.
Peći u zagrejanoj rerni 40 minuta, na 170 stepeni.